Smažený
sýr je česká gastronomická specialita, která vznikne smažením
obalovaného sýru. Typicky se používá eidam, ale může se
připravovat i ve variacích s hermelínem, nivou aj. Podle Wikipedie
je “snadný a rychlý na přípravu” a údajně též “dobře
zasytí”. V mnohých restauračních zařízeních nevalné úrovně
se jedná o jediné dostupné vegetariánské jídlo. Spousta vegetariánů je nucena požívat právě jej, což se může
na jejich zdraví negativně projevit. „Vzhledem
k tomu, že se jedná o smažené a relativně tučné jídlo, jehož
příloha navíc často bývá taktéž smažená, je považováno za
nepříliš zdravé, zvláště pak při časté konzumaci.”
Necyklopedie
uvádí, že smažený sýr je krycí název pro podrážku od bot a
v době války se používá jako válečná zbraň hromadného
ničení (tzv. Temný rytíř Smažák).
Tomuto
významnému českému fenoménu se věnuje tým profesionálních
sýrových testerů ze severu Čech. Na recenzích tohoto pokrmu si
založili kariéru prostřednictvím ultimátního serveru smazky.cz,
kde naleznete „vše co jste kdy chtěli vědět o smažáku, ale
báli jste se zeptat“. Hodnotící tým je složen z několika
členů, kterým nechybí odvaha vydávat se do drsného prostředí
vytvářeném neochotným personálem většiny českých
restauračních zařízení a nasazovat život při testování
zbraní hromadného ničení. Podrážky jsou testovány podle
propracovaného systému složeného z několika hledisek.
Hodnocení ale nepodléhá pouze samotný smažený sýr, ale
kompletní jídlo s přílohou a tatarkou. Testované parametry
jsou následující:
- Propečenost
- Velikost porce sýru
- Velikost přílohy
- Nabůstřenost oblohy
- Celkový vzhledový dojem
- Vůně
- Chuť
- Kvalita a množství tatarky
Jednotlivým
parametrům přiřazuje testér body od 0 do 10. Jako takový extra
bonus autoři vymysleli parametr s názvem „individuální
potěcha“ se škálou od mínus 20 do kladných 20 a může
s výsledným hodnocením pěkně zamíchat. Do celkového
výsledku se tak může promítnout i nálada strávníka, ochota
personálu, atmosféra zařízení, jeho čistota apod. Každou
recenzi provází komentář komise, strávníka a celkový verdikt.
Nechybí ani údaje o ceně pokrmu, přesném termínu testování a
identifikátor hodnotitele. Hodnotitelé jsou známí pouze pod
zkratkami. Do budoucna by měl mít každý testér svůj vlastní
profil, který čtenáře přesvědčí o jeho nezávislosti a
objektivnosti. V současnosti má profil kompletní pouze hlavní
hodnotitel AD. Můžeme se o něm např. dozvědět, že jeho
zvláštním znamením je závislost na tatarce a že mu nechybí
absolutní vytříbenost chuťových buněk. AD je zakládajícím
členem týmu Smažky.cz a jeho posláním je „zasadit
se o imprůvment v českém a potažmo světovém gastronomickém a
gastrointestinálním oboru smažených sýrů. Jeho exkvizitní chuť
a vyhlášená profesionalita budí postrach v restauratérech a
hospodských po celé republice.” (server smazky.cz)
Pro testování musí mít člověk vlohy
Všechny
recenze doplňuje série fotek zachycující jak samotné jídlo, tak
strávníka a interiér. Pro lepší představu velikosti jídla v
reálu je na fotografiích použit srovnávací subjekt – krabička
cigaret.
Tým
vydal svou první recenzi již v srpnu 2009. Během svého
působení navštívil několik restauračních zařízení napříč
Libereckým krajem. V současné době tým bohužel není
příliš aktivní, neboť většina členů se vzpamatovává
z následků požívání smažáků.
Recenze
poukazují na špatnou kvalitu smaženého sýru, potažmo celkovou
kvalitu stravování v českých hospodách.
„Mělo
to s dobrým smažákem asi tolik společného jako házená s
kosmonautem. Chuť a vůně strašná. Tatarka se nedala.”
“Průměrný
sýr v průměrné restauraci, navíc relativně drahý. Doporučujeme
pouze dlouhodobě hladovějícím lidem.”
„Z
počátku sýr vypadal velmi lákavě a nadějně. Chuťově se ovšem
jednalo o podprůměrný zážitek. Přílohy bylo sice dost, ale
byla spálená na uhel, spíš bych to nazval Bramborové dlažební
kostky. Mínusové body za špatnou tatarku.“
Koncept
hodnocení je založen na principu kolektivní inteligence. Tým
zkušených testérů pracuje ve skupině lépe a jejich poznatky
jsou validnější než v případě práce jednotlivce. Autorem
konceptu kolektivní inteligence je Pierre Lévy. Dobrovolní zájemci
se mohou do hodnocení sami zapojit. Autoři projektu ovšem varují,
že přestože se může zdát zdraví nebezpečné testování jako
nejobtížnější část úkolu, sepsání recenze je mnohem
záludnější než se na první pohled zdá.
Fanoušci
mohou obsah webu komentovat, „lajkovat“ či „šérovat“ na
Facebooku a podrobovat ho tak procesu nazývaným jako produsage.
Autorem tohoto konceptu je Axel Bruns. Podle něj jde o boření
hranic mezi uživatelem a tvůrcem, kdy je uživateli umožněno být
tvůrcem. Tým Smažky.cz by do projektu rád zapojil širokou
veřejnost a věří, že obsah webu bude uživateli do budoucna čím
dál více utvářen.
No comments:
Post a Comment