Monday, April 15, 2013

Z Instagramu k Socialmaticu. Co bude dál?


Populární aplikace pro mobilní telefony Instagram za poslední rok doznala výrazných změn. Po koupi Markem Zuckerbergem a jeho Facebookem se především objevila kromě iPhonů i v chytrých telefonech využívajících systém Android, krom toho dosáhla lepší integrace s mateřskou službou a do roka se má dočkat i své neoficiální fyzické podoby – jako fotoaparát Socialmatic.

Není to příliš obvyklé, spíše naopak. Během období, kdy stále lepší fotoaparáty v chytrých telefonech nahrazovaly tradiční kompaktní fotoaparáty, vznikaly s jejich rozmachem aplikace, které relativně technicky dokonalé digitální fotografie proměňovaly prostřednictvím různých filtrů do vizuálně atraktivnější podoby. Snažily se například napodobit techniky používané při tzv. pinhole fotografii, cross procesu či instantní Polaroid fotografii. Aplikace jako Hipstamatic nebo právě Instagram dovolily uživatelům použít různorodé kreativní efektové filtry a z nudné fotografie vytvořit minimálně barevně zajímavý obrázek. Kromě miliónů obyčejných uživatelů jsou však tyto aplikace oblíbené i mezi profesionálními fotografy – v České republice je využívá třeba dokumentární fotografka Alžběta Jungrová nebo fotograf Reflexu Tomáš Tesař.



Socialmatic, jak se má jmenovat fotoaparát v podobě Instagramu, jde ale opačnou cestou. Oproti aplikacím, jejichž podstata tkví ve sdílení obrázků na internetu, se Socialmatic v podstatě vrací do minulosti, protože jeho součástí bude rovněž integrovaná tiskárna. V této souvislosti vývojáři „hračky“ spolupracují s firmou Polaroid, která má bohaté zkušenosti z výroby přístrojů, které už v půlce minulého století dokázaly zhotovit pozitiv snímku krátce po vyfocení, a i nyní má ve svém portfoliu přístroj, který do těla kompaktního fotoaparátu integruje i tiskárnu.

Fotoaparát Socialmatic má nabídnout 16GB interní paměť s možností rozšíření přes SDHC karty a kromě dotykového displaye je jeho největší zvláštností integrovaná tiskárna, pomocí které bude možné vyfocené snímky ihned vytisknout na speciální papír Zink. Kompaktních rozměrů mají vývojáři docílit právě použitím nové technologie tisku, u které jsou veškeré potřebné substance obsaženy podobně jako u Polaroidu přímo v papíru. Nechybí samozřejmě ani možnost připojení k internetu přes Wi-Fi, 3G nebo LTE sítě. Design produktu bude odpovídat dnes ještě imaginárnímu aparátu ze známé ikony Instagramu.

Výsledná fotografie má mít ale opět blízko ke svému elektronickému předobrazu známému z aplikace pro mobilní telefony. Snímek bude před publikováním samozřejmě možné profiltrovat v programu běžícím pod dedikovaným operačním systémem InstaOS fungujícím na bázi Androidu. Tisk proběhne na papír formátu blízkému čtverci a papírová fotografie bude mít elementy typické pro aplikaci Instagram – kromě lišty se jménem autora třeba i pole pro psaný komentář. Mimoto bude tisk obsahovat i QR kód odkazující na snímek ve virtuálním světě.




Socialmatic navazuje na popularitu podobných produktů, které se objevily na trhu po boomu aplikací, jako byl třeba Hipstamatic. Po uvedení aplikace vzrostl nárůst o jednoduché historické filmové fotoaparáty typu plastového Loma, které byly příznačné nekvalitou jak samotného fotoaparátu, tak především výstupu. Dnes se jejich remaky prodávají za částky přesahující u „nejvyšších“ modelů i 8000 korun.

Otázkou je, zda u Socialmaticu zafunguje opačný model. Cena principiálně stejného Polaroidu Z2300W je v současnosti 220$, balení padesáti papírů vychází na 30$, nicméně se nejedná o běžně dostupný a především propagovaný přístroj. Socialmatic tak může pomoci prezentovat zajímavou technologii a rovněž zaujme specifickou skupinu mladých lidí, pro které se stane "cool" nástrojem. Zajímavé také bude sledovat případné právní tahanice. Jedná se totiž o projekt, který kromě své ideje není jinak spojen s Instagramem a rovněž design Socialmaticu se ve svých tvarech blízce podobá posledním iPhonům od Applu.

Představení projektu Socialmatic


No comments:

Post a Comment