Sunday, April 14, 2013

Ondřej Sokol prý točí první crowdfundingový film v ČR. Asi málo googlil

Ondřej Sokol režisérem. Točí film, který bude financovaný fanoušky, hlásají nadšeně české zpravodajské weby. Podle internetové stránky, která sbírá peníze na film Krásno, jde o jedinečný moment. „Poprvé v historii české kinematografie se i Vy můžete stát producentem filmu.“ Jenže ouha, tady asi někdo málo googlil.

Zdroj: Adam Holý, krasno.csfd.cz
Že se význam pojmu „autorství“ v posledních letech výrazně změnil a čím dál více lidí o něm má rozdílnější představy, je daná věc. O ochraně práv psal již Cory Doctorow a také nedošel k jasnému východisku. Umělcům mizí výdělky kvůli pirátství, a tak se tvůrci snaží objevit nové cesty. Na internetu se tak objevil nový způsob financování uměleckých děl, který ze vztahu příjemce a zdroje sdělení vytváří cosi osobnějšího. Jde o hromadné financování projektů fanoušky neboli crowdfunding.

Hlavní cíl: zaujmout

Mezinárodní platforma Kickstarter.com na tom staví poměrně úspěšný obchodní model. Poskytne začínajícím tvůrcům možnost získat na svůj projekt peníze od lidí, které jejich nabídka zaujme. Sama si tím buduje jméno, neboť například na obalu CD se pak objeví „financováno pomocí Kickstarter.com“.

Stejně jako takový Ebay si našel do Česka cestu formou Aukra, ani zde to příliš dlouho netrvalo (Kickstarter totiž dlouho v ČR nefungoval). Vznikla stránka Hithit.cz, která nabízí zcela identické služby. Neznámí, začínající umělci si tak mohou nahrát CD nebo uspořádat festival, pokud dostatečně zaujmou. A zde se skrývá problém nového filmu Ondřeje Sokola.

Propagační stránka snímku Krásno se totiž chlubí, že jde o první český film financovaný formou crowdfundingu. „Máte tak jedinečnou příležitost podílet se na vzniku zajímavého projektu,“ láká zájemce. Lidé si zde mohou koupit děkovný e-mail (což zní trochu jako výsměch), placku, vstup na premiéru nebo své jméno v titulcích. Dokonce je možné koupit si i své obsazení do komparsu. Jinde vám za takovou účast zaplatí, u Krásna naopak vy vypláznete 990 korun za to, že někde v davu se milostivě mihne vaše ruka. Ale co už, takto to často funguje, a kompars si dokonce koupili dva lidé (měřeno v sobotu 13. dubna).

Sváča za dva tisíce

I jiné předměty jdou zatím na dračku. Nejvíce lidí stojí o své jméno v titulcích (28 podporovatelů po 299 korunách), jeden podporovatel dokonce zatoužil po svačině ve střižně (1990 korun). Čím to, že má projekt takový úspěch? Film spolupracuje s jednou z nejčtenějších českých internetových stránek ČSFD.cz, kde má i svou reklamu. Navíc byli všichni uživatelé databáze informováni o tomto zcela „unikátním“ projektu soukromou zprávou. Kde je tedy problém?


Jde pouze o ono slabé vychloubání se prvenstvím v crowdfundingu v Česku. Na Hithit.cz se dá totiž zabrousit do filmové sekce a hned člověk zjistí, že Krásno zdaleka nebylo první.

Prvenství zde drží pokus o animovaný seriál Legendy staré Prahy. Nasbíral ovšem mizivou částku, a tak se na něj nakonec získaly zdroje jinou cestou (kdoví jak by to dopadlo, kdyby přemluvili k „unikátní“ spolupráci ČSFD.cz?).

Prvním opravdu úspěšným snímkem je až dokument On the Road o skupině vozíčkářů. Cílem tvůrců bylo nasbírat 50 000 korun, které chtěli použít hlavně na dotáčky a zvukovou postprodukci. Ve výsledku nasbírali ještě o 7000 korun více.

Přispějte na legendu toalet na VŠE

Zdroj: Hithit.cz
Nejzajímavěji působí stále aktuální „sbírka“ na dokument o fantómovi záchodů na pražské VŠE Lordu Hoven. Snímek zatím není ani na deseti procentech částky, které by chtěl dosáhnout, ale nic ještě není ztraceno. Pokud myšlenka crowdfundingu nevyjde, stále má nasmlouvanou spolupráci s firmou Toi Toi.

Navíc stránka Hithit.cz není jediná. Existují ještě o něco méně aktivní Nakopni.mě a Fondomat.cz. Jak je vidět, crowdfunding není v Česku zase taková rarita, jak by si Ondřej Sokol a spol. mohli myslet. Nijak nechci shazovat jejich projekt, ale když už ho hodlají prezentovat jako něco svěžího a nového, chtělo by to si trochu pohledat na internetu, jestli je už nepředběhl dokument o člověku, který patlal na zdi výkaly.

No comments:

Post a Comment