Sunday, April 14, 2013

„Nietzche? Arabské jaro? Vysvětli mi to, jako by mi bylo pět“


Server youtube.com a sociální síť Reddit spustily v březnu letošního roku novinku, sérii videí „Explain like I am five“. Krátké spoty se snaží vtipným a přímočarým způsobem vysvětlit témata, o kterých lidé slýchají každodenně, málokdo jim ale doopravdy rozumí. Na přetřes tak přijde třeba existencialismus či krize v Sýrii.

Přestože čeští uživatelé si oblíbili především sociální sítě jako je Facebook, Twitter, MySpace nebo LinkedIn, vznikla i početná komunita kolem mešních sítí, jednou z nich právě Reddit.com. Studentský start-up založili Steve Huffman a Alexis Ohanian v březnu 2005, za minulý rok ho navštívilo 400 milionů unikátních uživatelů. Reddit má jednoduchou textovou podobu veřejného diskuzního fóra, ve které se ale mohou tvořit uzavřené skupiny uživatelů, kteří si vyměňují soukromé zprávy. Oblíbená jsou především témata AMA, neboli „Ask me anything“. Nejoblíbenějším se v roce 2012 stal příspěvek I am Barack Obama, President od the United States – AMA s 5 598 171 zobrazeními. 

Populární je na Redditu i koncept ELIF (Explain like I am five), který se teď tvůrci rozhodli uživatelům nabídnout i ve formě videí na serveru youtube.com. Moderátoři se v každém díle snaží co nejjednodušším a přímočarým způsobem vysvětlit skupině dětí komplexní a složitá témata, ať už se jedná o politickou situaci na Blízkém východě, filosofický směr nebo míra kolísání hodnoty na akciovém trhu.



Skupina pětiletých dětí, profesionální herci v roli moderátorů (Michael Kayne and Langan Kingsley), chytlavá znělka, názorné ukázky a dynamický střih. Série Explain like I am five má sice podobu krátkých spotů pro děti, přesto nikdo nepochybuje, že je určena především dospělým. Je to jasně naznačeno nejenom volbou složitých témat, ale i zařazením některých vtipů na účet malých diskutujících. 

Tvůrci nezastírají, že při realizaci projektu těžili právě z diskuzí na Redditu. „Necitovali jsme přímo jednotlivé posty v diskuzích, nechali jsme se jimi spíše inspirovat,“ uvedl Erik Martin, výkonný ředitel Redditu. V další diskuzi na sociální síti uživatelům sám vysvětlil, že pro psaní scénáře byly použity některé z nejoblíbenějších komentářů v diskuzi. Při této příležitosti nezapomněl pochválit práci všech členů komunikty. „Doufám, že si užijete tenhle malý experiment,“ poznamenal k videu.



Tvůrci sociální sítě tak využili intelektuální kapitál, který uživatelé na stránkách vytvořili. Pomocí jejich nápadů a znalostí vznikl jakýsi objem informací, ze kterého pracovníci Redditu vybrali nosné nápady a použili je k realizaci profesionálního projektu. 

Překvapivé je spíše to, že nevytvořili komerční projekt. Videa vznikla za finanční pomoci kanálu youtube.com a mají pouze inspirovat uživatele Reddditu k vytváření návazných spotů Explain like I am five na libovolná témata. Uživatelé se tak třeba brzy dozví odpověď no to, proč vylézají žížaly po dešti, jestli se dá střílet z pistolí ve vesmíru či co se skrývá po názvem „kvantová teorie pole“. Právě to jsou totiž v současnosti jedny z nejoblíbenějších ELIF na Redditu. 



Projekt je nekomerční, kreativní, má nejen zábavní ale především vzdělávací funkci. Dochází díky němu k popularizaci vědy i politických témat, přináší nový pohled na věci, které se lidé už naučili brát automaticky a většinou už jim nevěnují pozornost. Co se ovšem dá projektu vytknout je právě velké zjednodušení problematiky a vágní argumentace. Přestože je určité zjednodušení nutné, aby koncept fungoval, často dochází až k zavádějícím výrokům a bagatelizaci. 

Zatím vznikla pouze tři videa, otázkou tedy je, zda se podaří nalézt rozumný kompromis v dalších dílech ELIF. Vzhledem k tomu, že spoty mají velmi pomalý nárůst zhlédnutí (nejúspěšnější z nich má po třech týdnech od uvedení pouze 227 000 page views), nedá se s jistotou předpokládat, že další videa z dílny tvůrců Redditu vzniknou.

Z ELIF by měl možná největší radost fyzik Albert Einstein. Už ten totiž přohlásil, že pokud něco nedokážeme vysvětlit šestiletému dítěti, pravděpodobně jsme to sami nepochopili. Trefný výrok by tak mohl posloužit jako motto sympatickému projektu.

                                                                                                                                           Michaela Černá

No comments:

Post a Comment