Wednesday, April 10, 2013

Malý výlet do historie mobilních telefonů



Mobilní telefon? Ale kdeže. Spíše mobilní cihla


           Letos je to přesne 40 let od doby, kdy byl poprvé použit mobilní telefon. Abychom byli úplně přesní, bylo by asi lepší říct, že letos je to přesně 40 let od doby, kdy byla poprvé použita jakási neforemná krabice, připomínající právě mobil.

         Za otce zakladatele mobilního telefonu je považován Martin Cooper, vedoucí komunikačních systémů ve firmě Motorola. Cooper byl prvním člověkem, který z mobilů hovořil. Stalo se to ráno 3. dubna, když se procházel Newyorskými ulicemi. Lidé procházející kolem jen nechápavě zírali na cihlu, kterou měl Cooper přiloženou u ucha a do které hovořil. ,,Jak jsem tak kráčel po ulici a přitom mluvil do telefonu, sofistikovaní newyorčané se při pohledu na někoho, kdo při chůzi telefonuje rozestupovali, „ vzpomíná Cooper.
            Ten, komu Cooper telefonoval, byl paradoxně Joel Engel, šéf výzkumných laboratoří z firmy Bell. Tato společnost byla zároveň tehdejším největším konkurentem Motoroly v oblasti mobilních telefonů.
            První mobily, které byly ve Spojených státech dostupné, vážily přes kilo a čtvrt, stály kolem 4 000 dolarů (zhruba jako auto) a vydržely jen 20 minut volání. Přestože rozhodně nešlo o levnou záležitost, stály se na něj fronty.

 

Mobil se neobešel bez sítí
    Mobily však nemohly existovat bez příslušných sítí. V České republice začala jako první fungovat síť EuroTel. Oficiálně byla spuštěna 12. září 1991 a provozovala jí společnost EuroTel.  
     První generace mobilních sítí byla analogová. Druhá generace, digitální, se objevila  počátkem 90. let. Kromě hlasových služeb nabízela i datové přenosy. V Česku spustil první mobilní síť GSM EutoTel (současná Telefónica), a to 1. července 1996. O tři měsíce později zahájil provoz Paegas (současný T-Mobile) a v roce 2000 se na trhu objevila třetí síť Oskar (současný Vodafone).            
      Když se podíváme na tehdejší ceny služeb, pravděpodobně se nám protočí panenky. Aktivování služby tehdy stálo 29 000 Kč, měsíční paušál stál 2 500 korun a minuta hovoru (i příchozího) stála 15 Kč. (Výše tehdejšího průměrného platu byla v Československu 3 800 Kč).

Minikatalog mobilních kufříků 
       V roce 1973 byl na trh uveden bezdrátový telefon Dynatac. Patent na výrobu těchto radiotelefonů získaly firmy Motorola a Bell. Zájemci ho mohli pořídit za téměř 4 000 dolarů. Vážil necelý kilogram a na výšku měl 30 centimetrů.

     
       V roce 1983 společnost Tesla uvedla do provozu automatizovaný městský radiotelefon. Toto byla první mobilní síť vyvinutá v rámci socialistického bloku.


          V roce 1991 vznikly v Československu dvě společnosti, EuroTel Praha a EuroTel Bratislava. Obě firmy ovšem fungovaly v jedné společné federální síti (ta se po rozdělení obou států rozdělila). První mobilní hovor v Československu se uskutečnil právě mezi Prahou a Bratislavou, kdy spolu hovořili předsedové České a Slovenské národní rady. Hovor byl uskutečněn pomocí telefonu Dancall7025. Cena tohoto telefonu se pohybovala kolem 100 000 Kč.

       

          Jeden z modelů telefonu Dancall byl Dancall HP 2711. Možná, že si ho někteří z vás dobře vybaví, i kvůli příznačné přezdívce, kterou si tento model vysloužil. Říkalo se mu ,,cihla“. Prodával se pod názvem EuroTel XL 110.




Tradiční mobily v divoké současnosti


V 90. letech byly mobilní telefony spjaty především s manažery. Kdo měl v té době mobil, byl považován minimálně za manažera, a to pěkně bohatého. V současnosti si již život bez mobilních telefonů asi nikdo představit nedovede. Díky mobilům jsme k zastižení prakticky kdykoliv a kdekoliv, jsme všude a nikde. Postupně je upozaďována původní funkce těchto přístrojů, a to právě telefonování, která je nahrazována internetem, zábavou a různými aplikacemi. Mobily dnes lehce strčíme do kapsy, můžou vážit i pouhý gram, mají barevné, přitažlivé displeje a nepřeberné množství nových funkcí. Do života se nám vkradly tzv. smartphony, které plíživě nahrazují tradiční mobily s tlačítky a jednoduchými funkcemi. Stále však jsou mezi námi tací, kteří tyto telefony stále využívají.
       Podle informací Mezinárodní telekomunikační unie bylo v minulém roce po celém světě registrováno 6 miliard funkčních mobilních telefonů. V České republice se nachází přes 14 milionů mobilních telefonů.
        

1 comment:

  1. Zajímavý článek o mobilních telefonech. Ten jejich vývoj je obdivuhodný, ostatně jako vývoj všech digitálních technologií. Doba jde zkrátka dopředu :-). Není to tak dávno, co jsem pařil sneaka na své Nokii 3210 a teď sháním mobilní telefon s 5G připojením a tím nejlepším možným foťákem a dalšími funkcemi.

    ReplyDelete