Sunday, April 14, 2013

iPet?

Jste nudný a nezajímavý teenager se kterým nikdo nechce kamarádit? Nebo jste ostřílený byznysmen, dnem i nocí v práci, který své přátele viděl naposledy ve frontě na banány? Či snad osamělá důchodkyně, která si nerozumí s vrstevnicemi? Technologický nadšenec, kterému je už tamagoči, iPad a smartphone málo? Potom Vám následující zpráva zásadně změní život - našel se někdo, kdo by s vámi rád a téměř dobrovolně kamarádil!
Není nutné dodávat, že se nejedná o přítele lidské rasy, to už by bylo příliš velké science fiction, přesto je robotický kamarád Romo malým zázrakem.


„Váš smartphone je skoro jako Váš kamarád - ale opravdový kamarád se na vás jednou za čas přeci usměje!“




Robot pro všechny
Robotí nadšenec Keller Rinaudo představuje nový projekt společnosti Romotive, jehož cílem bylo postavit robota pro každého, ať je mu osm nebo osmdesát. Robota, který bude roztomilý, přátelský, všem dostupný, a kterého se děti nebudou bát. Jedná se v podstatě o vylepšenou verzi robotického mazlíčka, který má vlastní myšlení, dokáže pomocí programovatelného rejstříku výrazů reagovat na váš dotyk, hlas a obličej a bude si s vámi hrát, když nikdo jiný ne.
Romo je tím unikátní, že jeho srdcem, mozkem i obličejem je všem dobře známý a všemi milovaný iPhone. Jednoduchým vložením telefonu do speciální pohyblivé základny získáme robota s počítačovou vizí a zabudovaným wifi připojením. Energii získává Romo napájením přes procesor vloženého telefonu a je ovladatelný jakýmkoliv smart přístrojem značky Apple. Společnost Romotive se tak snaží najít kompromis mezi drahými, složitými roboty velkých rozměrů a plastovými hračkami s minimem funkcí. 


 Zábavný i užitečný
Romo dokáže pomocí videokamery sledovat pozici svého humanoidního přítele a pohybovat se spolu s ním. Když je člověk příliš blízko, tak se lekne a ucukne, když ho pošimráte, směje se či kýchá, když je rozrušený, zrychlí se mu srdeční tep. Jako správný majitel musíte o robota také pečovat. Když se vybíjí, tedy zíváním naznačí, že je unavený, je možné ho připojit ke kterémukoliv přístroji s iOS a Romo se rychle nabije spolu s telefonem. Pomocí iPadu Vám dokáže zprostředkovat svůj robotí pohled na svět, fotit a fungovat jako autíčko na dálkové ovládání. Bezplatným stáhnutím aplikace se můžete s robotem propojit hned několika telefony a hrát jeho prostřednictvím hry či sdílet audio nebo video soubory. Tvůrci hovoří o telepřítomnosti, kterou můžete dosáhnout spojením Romo a Skype. O něco kreativnější a bezesporu kurióznější nápad na využití robota je například trans-kontinentální hra na schovávanou s babičkou, kdy babička ovládá robůtka a schovává se před vnučkou po bytě.



Od robota k sociální síti
V čem se tedy Romo liší od dávno známých japonských robo-pejsků a kočiček, kromě své očividné náklonnosti ke značce Apple?
Je to především ovládání, kterému tvůrci věnovali zvláštní pozornost, aby bylo zcela intuitivní, nejen pro každodenní uživatele iPhonu či iPadu, ale i pro technologické začátečníky. Člověk nemusí dlouho číst ve složitém návodu a přesto pochopí ovládání okamžitě. Pomocí jednoduché aplikace může uživatel naučit Romo různé dovednosti tím, že naznačí na smart přístroji trik nebo pohyb kurzorem a ten je po stažení automaticky programován do robota. Následně se může uživatel pochlubit ostatním, co svého kamaráda naučil a sdílet své triky pomocí wi-fi připojení. Mezi nově připravovanými funkcemi je auto-navigace pro samostatný pohyb či rozeznávání obličejů, aby Romo mohl navázat různé vztahy s každým členem domácnosti.
Popularitu tohoto jedinečného vynálezu by měl zajistit právě personalizovaný výcvik. Každý Romo umí to, co ho naučí jeho majitel, pro kterého se tím stává velice blízkým a osobním společníkem a rozvíjí jeho představivost a kreativitu.


Přátelství nové generace?
Společnost Romotive sází na jednoduchost a osobitost robota, který bude stejně jako pes či kočka do určité míry odrazem svého pána a navíc umožní kvalitnější a pohodlnější počítačovou komunikaci. Jeho potenciál však podle slov a plánů tvůrců daleko přesahuje tyto základní funkce a mohl by vést až k vytvoření sociální sítě uživatelů, kteří sdílejí a předvádějí dovednosti svých robotů.
Otázkou tedy zůstává, nakolik je člověk schopný přilnout k robotovi a zda je vůbec možné navázat přátelský vztah se strojem. Stojí před námi budoucí člen každé rodiny anebo se tvůrci nechali příliš unést a vytvořili jen další moderní gadget pro fanoušky nakousnutého jablka?

Barbora Š.

No comments:

Post a Comment