Monday, April 15, 2013

Tvoří názory 9gag nebo vytváří 9gag názory?

Na internetovém portálu 9gag.com získává oblibu obsah, který se vysmívá severokorejskému vůdci Kim Čong-unovi. Nejčastěji jsou to trefné zkratky, vtipy či komiksy, které útočí na neschopnost země a její nabubřelé výhrůžky.
Máme tak k dispozici výsek kolektivního názoru na hrozby KLDR, který si nebere servítky.  Pod pláštěm internetové anonymity, kde není možné se doklikat dál než k přezdívce autora, tak vznikají urážlivé či posměšné vtipy.
Otázkou ale zůstává, kolik lidí by mělo podobně silný a vůbec takto zaměřený názor, kdyby se tyto materiály na 9gagu neobjevovaly.
Z prosté stránky pro zábavu se tak stává platforma pro vyjádření názoru na aktuální dění, byť se tak děje ve zkratkovité a cynické formě.

Co je vlastně 9gag
Portál 9gag.com byl založen 2008 v Honkongu, dnes má servery v USA. Průvodním heslem stránky je „9gag is the easiest way to have fun!“ a cílem bylo vytvořit stránku s vtipnými obsahy pro lidi, kteří se nudí a chtějí se jednoduše pobavit. Po čtyřech letech existence má však tato stránka přes půl milionu unikátních návštěvníků denně, kteří tvoří rozsáhlou komunitu uživatelů. 9gag je dnes již typickým příkladem crowdsourcingu – nejenže uživatelé vytváří obsah a vzájemně si vtipy a gagy komentují, ale zároveň stránku i sami spravují. Nové příspěvky se totiž řadí do tří kategorií, které mnozí uživatelé pravidelně prochází, a až pokud je příspěvek pochválen dostatečným množstvím lidí, se dostává do hlavního prohlíženého proudu. Tím se liší od českého portálu pro vtipné hlášky lamer.cz, kde příspěvky stále schvalují administrátoři.
Komunita kolem 9gagu se vyznačuje podobným smyslem pro humor a rozšiřuje stránky o rovinu debat v komentářích pod příspěvky. To jej odlišuje od podobného fukung.net, kde je možné jen prohlížet obrázky, ale již není možné s nikým sdílet aktuální pobavení či doplňující nápad.
Na 9gagu je mnoho kategorií vtipů, které se stále drží podobných schémat: bývají to krátké, břitké a trefné komiksově seskládané obrázky využívající memes či stick people (9gag má specifické stick people podobně, jako xkcd.com má své specifické stick people), v nichž jsou použity i fotografie neznámých lidí, jimž už komunita přidělila nějaké atributy. Například tak koluje fotografie neznámého chlapce, jemuž se přezdívá Bad luck Brian, s mnoha vtipy o tom, co se mu mohlo přihodit. Pro příklad: 
Bad luck Brian

9gaggers (rozuměj uživatelé 9gagu) také dotváří vlastní jazyk. Na stránce se používá mnoho výrazů, které často mají špatnou gramatiku či si obecně hrají s jazykem, jako je například Y U No, přeloženo do angličtiny Why don´t you, což je v češtině Proč neuděláš. Podobně se často v komentářích objevuje paskvil I know that feel, bro. To by v angličtině bylo I know the feeling, čili znám ten pocit či vím, jak se cítíš. To ale jen dotváří kolorit komunity jako semknuté skupiny lidí, která si v rámci tohoto humoru rozumí.

Reakce na aktuální dění
Na stránkách, které jsou ze své podstaty zaměřeny na zábavu, se obvykle příliš odkazů k aktuálnímu dění nevyskytuje. Na 9gagu se ale dostává ke slovu lidská potřeba dělat si z věcí legraci, byť by byly vážné. Objevilo se to například v případě velmi nelichotivé fotografie zpěvačky Beyoncé z amerického Super Bowl. Zpěvačka a její manažerský tým žádali o stažení fotografie z internetu, ale na 9gagu se objevila spousta zlomyslných vtípkařů, kteří neváhali na fotografiích ještě zvýraznit některé rysy a dát je k dispozici online.
Také přes 9gag teprve zjistila neamerická část světa o výpadku elektřiny na Super Bowl – když se vyrojily vtipy a mnozí je nechápali, objevily se v komentářích vysvětlení. Zakrátko věděli o výpadku elektřiny všichni 9gaggers.

Kim Čong-un
Nejrozšířenějším tématem z aktuálního světového dění, na něž se v příspěvcích odkazuje, jsou hrozby severokorejského vůdce Kim Čong-una. Ten je v hledáčku cyniků na celém světě již nějakou dobu, jak dokazuje úspěšná kompilace fotografií Kima Kim Jong Un looking at things na tumbleru.
9gag se o něj však začal zajímat až s hrozbami jaderné války, a, jak je mu vlastní, nebere jej příliš vážně. Objevují se obrázky, na nichž vůdce sedí u stolu a říká si „Jestli nevyluštím tohle sudoku, zahájím jadernou válku“ či „Všichni víme, jak je těžké být jediné tlusté dítě ve třídě, ale musí být ještě těžší být jediné tlusté dítě v celé zemi.“
9gag se nebojí posouvat významy jednotlivých memes dále, jak je vidět zde: z Bad luck Brian je bad luck Kim.
Aww Kim

Sama na sobě jsem si však uvědomila, že nebýt 9gagu, četla bych analýzy situace stejně jako nyní, a měla bych podobný názor na pravděpodobnost opravdového začátku konfliktu, ale můj zájem by byl nezaujatý a občas bych se podívala, co se děje. Nyní však mám výrazně pevněji daný názor a situaci sleduji s ironickým nádechem.
Proto si pokládám otázku, co by kdyby.
Kdyby nebylo 9gagu, kolik těchto lidí by teď mělo takto vyhraněný názor? Kolika lidem by byl i přesto Kim pro legraci?
A hlavně: kolik lidí by toto primárně napadlo, kdyby na to nenarazili náhodou při prohlížení stránky, která je jen pro zábavu?
Nemyslím si, že 9gag nějakým převratným způsobem něco změní nebo ovlivní. Ale vzhledem k počtu lidí, kteří jej prohlížejí, si myslím, že velmi subtilním způsobem zanechává drobné stopy jiného náhledu, než jaký by jeho uživatelé měli bez něj.
Jako většina mediálních účinků, i tento je v podstatě nezměřitelný, neboť naše mínění ovlivňuje mnoho věcí a média jsou jen jedním z faktorů – a navíc tato stránka je jen jednou z mnoha platforem.
Je však zajímavé, že i na stránku tak zaměřenou na vtípky a komentování drobných věcí v životě, se dostaly nakonec komentáře na politické dění.

Autor: Kateřina Vančurová

No comments:

Post a Comment