Thursday, April 11, 2013

Silicon Valley na straně imigrantů




Podle zprávy Kauffman Foundation z roku 2012 má 24 % firem, které byly založené v USA mezi lety 2006 až 2012 v oblasti technologie, alespoň jednoho zakladatele imigranta. V samotné Silicon Valley je to číslo 43,9 %, což znamená velký pokles od roku 2005, kdy zpráva uváděla dokonce 52,4 %. Nejvíce imigrantů-podnikatelů, kteří se pohybují v oblasti IT a dalších technologií je z Indie, Číny, Kanady, Velké Británie, Německa, Izraeli nebo Nizozemska. Tito podnikatelé zaměstnávají přes 560 tisíc lidí. Zpráva dále upozorňuje na nepřátelskou imigrantskou politiku USA, která v posledních letech zavinila velké odlivy „mozků“ zejména v oblasti vědy, technologie, inženýrství a matematice.

I zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg si všiml, že jsou tyto mozky pro americkou ekonomiku zásadní, a tak představil novou organizaci FWD.us, jež má v agendě oblasti, jako jsou imigrační politika, větší podpora vzdělávání technických oborů a investice do výzkumu, z jejichž výsledků by profitovala, podle jeho slov, celá veřejnost a ne jen pár jedinců. Organizace chce prosadit imigrační reformy, které by jednak zajistily efektivnější hraniční kontroly a zároveň byly atraktivní pro talentované mozky, jež by mohly v budoucnu americké ekonomice přinést lepší výsledky.

Zapojilo se do ní mnoho osobností, jako jsou zakladatel LinkedIn Reif Hoffmann, výkonný ředitel Netflixu Reed Hastings, Marissa Mayer, výkonná ředitelka Yahoo! či Max Levchin, zakladatel PayPalu, a mnoho dalších důležitých lidí ze Silicon Valley. 



Plánována jsou jednání s oběma hlavními politickými stranami, vládními institucemi či dalšími oficiálními místy, která by FWD.us mohla svou lobbistickou činností ovlivnit k prosazení vytyčených změn. Organizace již spustila svůj web, samozřejmostí je i facebooková stránka nebo účet na Twitteru. Otevřeny jsou i kanceláře v Silicon Valley a ve Washingtonu.

„Dnešní ekonomika je velice odlišná. Je založená především na znalostech a nápadech – prostředky, které jsou obnovitelné a dostupné pro všechny. Na rozdíl od ropných polí, když někdo něco ví, nezabrání vám to v tom, abyste to věděli také. Ve skutečnosti, čím více toho lidé vědí, tím více budeme my všichni vzdělanější a školenější a tím více budeme produktivnější a lepší,“ pronesl Mark Zuckerberg. Myšlenku, jež není daleko od myšlenek Pierra Lévyho. Zuckerberg neváhal pokračovat dále slovy: „Ve znalostní ekonomice (knowledge economy) jsou nejdůležitějšími zdroji talentovaní lidé, které vzděláváme a přivádíme do naší země. Díky ní můžeme dále vytvářet pracovní místa a zlepšit kvalitu života pro každého v našem národě.“

I když FWD.us Zuckerberg představil veřejnosti, je jen jeho podporovatelem, nikoliv zakladatelem a ředitelem. Tím je Joe Green, bývalý spolužák Zuckerberga, jenž kdysi odmítl nabídku připojit se k Facebooku kvůli nesouhlasu otce. Po studiích se angažoval v politické činnosti, jako byla prezidentská kampaň Johna Kerryho v roce 2004, nebo spoluzakládal NationBuilder, databázi voličů v USA.

Téma imigrační politiky je IT průmyslu velice blízké, z čísel v prvním odstavci můžeme vidět proč. Z jeho řad se ozývají stížnosti na současný systém, jenž údajně omezuje schopnost současné americké společnosti získat a udržet kvalitní inženýrská a programátorská esa. Představitelé high-tech průmyslu usilují o navýšení tzv. H-1B víz, která se vydávají pro vysoce kvalifikované pracovníky. Prioritou pro ně také je, aby studenti, kteří vystudují v USA v technologických oblastech, měli šanci zde zůstat a dále rozvíjet svou kariéru.

I přes jasné cíle a argumenty, které si organizace vytyčila, někteří upozorňují na možná rizika. Podle Hayley Tsukayamy z Washingtonu Post kritikové tohoto kroku říkají, že pro mnohé firmy jsou víza H‑1B tzv. outsourcingová. V praxi to znamená, že program je používán, aby cizinci mohli přijet do Států, kde získají od firem školení a ty je posílají po školení opět zpátky, odkud přijeli, aby jim mohly platit menší plat a snížily si tak náklady. Jiní poukazují na to, že vydávání víz H-1B je silně zaujaté proti ženám a pochybují o genderové rovnosti programu.

Ať už je skutečný záměr FWD.us jakýkoliv, tak vzhledem ke značné podpoře vysoce postavených lidí z byznysu a změně postoje Obamovy administrativy vůči imigrantům v poslední době má velkou šanci, aby se ho podařilo prosadit.



No comments:

Post a Comment