Sunday, November 28, 2010

Tak mi o tom Vyprávěj

Český retro seriál Vyprávěj, jehož první díl odvysílala Česká televize
31. srpna 2009, si velmi brzy našel velké množství příznivců. Pravdou je, že jeho uvedení na televizní obrazovku provázely nepřehlédnutelné i nepřeslechnutelné upoutávky včetně titulní písničky, která zazní též na počátku každého dílu.


Již po odvysílání 26 epizod první řady ocenili diváci tento pořad v anketě TýTý v kategorii Nejlepší seriál. Podle internetových stránek ČT se všechny díly této řady umístily v týdenním TOP5 ČT, z toho dvanáctkrát obsadily první místo.

Nabízí se tedy otázka, čím si v dnešní době tento seriál získal takovou oblibu a zájem.

Pro nezasvěcené uvedu na začátek alespoň pár základních informací. Děj začíná v létě roku 1964, každá ze čtyř plánovaných sérií by měla obsáhnout přibližně jedno desetiletí. Ústředními postavami jsou členové rodiny Dvořákových, prostřednictvím jejichž osudů divák nahlédne do naší nedávné minulosti. Jejich každodenní starosti a radosti se odehrávají na pozadí skutečných událostí (Srpen 1968, zahájení provozu pražského metra, otevření obchodního domu Kotva…), které jsou do děje zakomponovány celkem nenásilně, dobová atmosféra je navíc doplněna ukázkami z Československých filmových týdeníků.

Ačkoli se může zdát, že se jedná o klasický televizní seriál, jen málokterý projekt by se v dnešní době obešel bez koexistence dalších mediálních formátů. Ani Vyprávěj není v tomto případě výjimkou, a proto se na něj nyní zaměřím z pohledu transmediálního vyprávění. Podle Henryho Jenkinse se jedná o proces, při kterém jsou jednotlivé prvky fikce systematicky rozprostřeny několika distribučními kanály za účelem dosažení jednotného zábavního zážitku.

Televizní podoba tvoří samozřejmě jádro, seriál se vysílá pravidelně 1x týdně v hlavním vysílacím čase, ale tím prakticky vše teprve začíná. Vyprávěj totiž žije ještě několik dalších životů mimo televizní obrazovku. Jakýkoliv díl můžete zhlédnout online na oficiálním webu seriálu
. Divák má možnost dozvědět se zde informace o celém projektu, jednotlivých postavách, hercích, zapojit se do diskuse, vybrat si v archivu odvysílaných dílů, zhlédnout scénky, pokažené klapky nebo si přehrát úvodní hudební klip. Pro ty nedočkavé je tu i zařízení, které každou vteřinu odpočítává začátek dalšího dílu. Tvůrci těchto stránek si však dali záležet, aby též co nejvěrohodněji dokreslili atmosféru let, ve kterých se osudy hlavních hrdinů odehrávají. Ti, kteří si rádi zavzpomínají, nebo ti, kteří přesně nevědí, o čem je řeč, jistě ocení záložku „ve stopách doby“. Pod tou se ukrývá nejen časová osa, na níž si snadno vyhledáte, co se v jakém roce událo, ale také kalkulačka, díky které zjistíte, co a za kolik jste si v daném roce mohli pořídit. Nechybí samozřejmě ani soutěž, prověřující divákovu znalost seriálového příběhu. V rámci internetových stránek České televize patří stránky seriálu v posledních dvou měsících mezi dvojici nejnavštěvovanějších.

Pro opravdové fandy je tu připraven další „distribuční kanál“, přes který se seriál dostane až do jejich mobilu. MMS zprávy, objednané na internetových stránkách, jim přináší vtipy, scénky či pozvánky s videoukázkou nového dílu.

První série se již objevila na DVD, stejně tak tomu bude jistě i v případě druhé řady, která se nyní vysílá a jejíchž 16 dílů se odehrává v 70. letech minulého století.

Také časopis TOPseriál věnoval Vyprávěj jedno číslo, jehož obsahem byly rozhovory, dobové fotografie, popis jednotlivých epizod i historických událostí.

V poslední době se stále častěji setkáváme s jevem, který prakticky již neodmyslitelně k (nejen) televizním pořadům patří. Jedná se o produsage – divák již není pouze pasivním příjemcem mediálního sdělení, ale svým aktivním přístupem se do jisté míry na mediálním obsahu podílí. Je tomu tak i u Vyprávěj - z iniciativy příznivců tohoto seriálu vzniklo již několik „fanouškovských webů“, jako např. www.vypravej-serial.cz
či www.vypravej.eu.

Zájem o seriál se odrazil též na fenoménu dnešní doby - sociální síti Facebook, kde se těší velké oblibě uživatelů. Ti nejen že diskutují o odvysílaných dílech, hodnotí výkony herců, dobové reálie i samotný děj, ale se zaujetím musím podotknout, jak někteří nadšenci přispívají svými postřehy. Neuniknou jim ani detaily – vybavení domácnosti, oblečení nebo typ spotřebiče. Do sekce "fotky" vkládají nápadité koláže z fotografií, obálky dobových časopisů, obrázky dopravních prostředků či různých výrobků.

Podobně je tomu se stránkami YouTube
, na které příznivci Vyprávěj neustále přispívají a díky nimž tu najdeme nepřeberné množství scének, ukázek a dokonce i sestřihů jednotlivých událostí.

Výčet aktivit, které fanoušci seriálu produkují, je možné rozšířit o projev kolektivní inteligence – tedy například o webovou encyklopedii Wikipedie
, na níž se Vyprávěj též objevilo.

Postupně tak můžeme seskládat mozaiku, díky které si odpovíme na úvodní otázku. Seriál se jeví jako správně naplánovaný projekt, uvedený ve vhodnou dobu, kdy je takzvaný retro styl velmi populární, chcete-li „in“. Dalším plusem tohoto seriálu může být fakt, že nerozšíří řady „nekonečných“ ság, neboť je orámován určitým časovým horizontem a v neposlední řadě též skutečnost, že se jedná o seriál v pravém slova smyslu rodinný. Své příznivce si tak našel mezi pamětníky, kteří onu dobu prožili, ale i mezi generací mladší, která ji zná pouze z vyprávění, a ráda si o ní udělá obrázek sama.

Teprve s novými díly a dalšími řadami se přesvědčíme, zda si dobře nastartovaný projekt udrží svou popularitu a zda nadšení fanoušků neopadne...

No comments:

Post a Comment