Monday, December 12, 2011

LiveMocha

Pro svoji práci jsem si vybrala webovou stránku Livemocha, díky které se kdokoli může učit jakýkoli jazyk s pomocí rodilých mluvčích. Livemocha tak kombinuje principy kolektivní inteligence i produsage, neboť každý může být autorem jejích jazykových cvičení.

LiveMocha je internetová stránka, kterou roku 2007 založil Shirish Nadkarni, bývalý manažer Microsoftu z amerického Seattlu. Stránka funguje na principu sociální sítě. Za dobu její existence ji využilo na 11 milionů uživatelů ze 196 zemí světa. Ačkoliv se jedná o komerční projekt, na jeho obsahu se velkou měrou podílejí sami uživatelé. Principem LiveMocha je totiž vzájemná pomoc mezi lidmi, kteří ovládají svůj mateřský jazyk a zároveň se učí jazyk některého ze svých protějšků. Například Čech studující španělštinu proto zašle své cvičení Španělovi, obratem mu však přijde k opravě cvičení od člověka žijícího v Norsku, který se touží naučit česky. Rodilí mluvčí tak sdílejí svůj pohled na jazykové dovednosti jiných uživatelů, opravují jejich chyby, nabízejí lépe se hodící slovní spojení a podobně. Web nabízí základní kurzy 38 jazyků (nechybí zde Finština, Arabština, Portugalština, Islandština či kurz Esperanta), které jsou zdarma, a obsáhlejší – tentokrát již placené – kurzy Angličtiny, Španělštiny, Francouzštiny, Němčiny a Italštiny. Jazyky nabízené v rámci obsáhlejších kurzů lze samozřejmě studovat i na úrovni kurzů základních. Součástí kurzů jsou jednak písemná cvičení, jednak trénink mluveného projevu. Při něm účastník kurzu například odpovídá na otázky nebo má za úkol přečíst předložený text. Odpověď je uložena ve formě zvukového souboru. Člověk, který dané cvičení opravuje, uloží opravu také jako zvukový soubor a student tak má možnost porovnat svoje dovednosti s projevem rodilého mluvčího.

Motivací pro studenty i „vyučující“ je sbírání tzv. mochapoints a získání teacher score. Každý uživatel při splnění určitého levelu získá počet bodů, za které je mu později udělena medaile. Ta se zobrazuje na jeho profilové stránce a dá se říci, že může sloužit k pocitu osobního úspěchu. Teacher score se každému uživateli vypočítává podle hodnocení studentů, kteří ohodnotili, jak moc jim komentář rodilých mluvčích v jejich studiu pomohl. Když je student hodně aktivní, může ostatním studentům pomoci vkládáním reálií do Culture rubriky. Zde si každý uživatel může přečíst příspěvky o zemích, ze kterých uživatelé Livemochy pocházejí. Pokročilí uživatelé se navíc mohou sami podílet na vytváření jazykových cvičení textem nebo zvukovým záznamem.

Jak již bylo řečeno, LiveMocha kombinuje běžný komerční produkt s tvůrčím zapojením svých uživatelů, kteří mohou vzájemně využívat svých znalostí na cestě za společným cílem – naučením se cizího jazyka. A právě tato kombinace učinila z LiveMocha nejpoužívanější digitální platformu k učení se cizích jazyků v dnešním světě. Žádný z čistě komerčních produktů sloužících k výuce-za všechny uveďme například rozšířený software Rosetta Stone – totiž neposkytuje možnost komunikace s lidmi z druhého konce světa. Dle mínění některých odborníků je to pak právě sociální aspekt, který je na této webové stránce nejlákavější. Zatímco běžný výukový software prostě vypneme, zvědavost, co na náš výkon řekne náš zahraniční mentor, nás nutí často se vracet a zároveň nás motivuje k co nejkvalitnějším výkonům. Ocenění získané od naprogramovaného softwaru se dnes stále ještě nevyrovná pochvale od jiného člověka. K rozšiřování uživatelské základny mohlo přispět i několik prestižních ocenění, které LiveMocha během posledních let získala. Vlivný časopis Time ji zařadil do svého žebříčku 50 nejlepších webů světa pro rok 2010, o rok dříve obdržela ocenění English Speaking Union’s President pro významný počin v oblasti šíření anglického jazyka, které zástupcům společnosti předal sám Filip, Vévoda z Edinburghu. Dalším klíčem k úspěchu může být vhodné nastavení takzvané „free vs. fee“ úrovně. Základní kurzy všech jazyků jsou zdarma. Každý tak má možnost kterýkoliv z kurzů vyzkoušet a v případě, že se mu zamlouvá, pokračovat v něm. Z vlastní zkušenosti vím, že kurzy jsou opravdu kvalitní a uživatel, který to se studiem jazyka myslí vážně, proto poplatku za pokročilejší kurz jistě nelituje. A právě tyto poplatky jsou hlavním zdrojem příjmů společnosti. LiveMocha je svým způsobem jedinečný projekt, přesto existuje několik dalších, které se mu do jisté míry podobají – jmenujme například Busuu nebo Babel.

Novou příležitostí pro weby tohoto typu se stává rychle rostoucí trh s chytrými mobilními telefony. Dá se předpokládat, že během velmi krátké doby bude existovat široká paleta aplikací, které budou naplno využívat všech možností těchto zařízení. LiveMocha má pak konkurenční výhodu právě v široké uživatelské základně. Ta totiž v tomto případě pro další potenciální uživatele znamená. lepší služby (lidé z více zemí -> více vyučovaných jazyků, nezdál se mi komentář jednoho uživatele -> najdu si jiného a komentáře porovnám).

No comments:

Post a Comment