Monday, December 12, 2011

Co bude dnes k večeři?



Otázka, kterou si každý z nás pokládá poměrně často. O to víc, pokud jde o matku od rodiny, vášnivého gurmeta nebo kohokoliv, komu zkrátka došla inspirace. Konkurencí tlustým knihám s bezpočtem receptů se staly recepty online. Jejich výhodou je rychlé vyhledávání, mnoho verzí a typů receptů, mnoho receptů pro alergiky či jiné dietáře nebo dokonce vyhledávání receptů dle ingrediencí. Je přeci jednodušší zadat do vyhledávače ingredience, které máte v ledničce a podle nich najít recept, než dokupovat většinu ingrediencí pro vámi vybraný recept v knižně vydané kuchařce.

„Vygoogluj si recept“
Zadáte-li do vyhledávače „recepty“, zobrazí se vám celá řada nejrůznějších stránek, které buď z části fungují na redakčním principu či se spoléhají pouze na příspěvky svých návštěvníků. V poslední době se také na českých webech rozvinuly tzv.“videokuchařky“, kdy uživatel stránek natočí video, ve kterém postup vaření přímo předvádí. Dalo by se říci, že jde o navázání na pořady podobného typu, které vysílají televizní stanice. I v této oblasti můžeme pozorovat standardní vývoj – od jednostranné komunikace k mnohostranné, k vytváření obsahů těmi, kteří měli dříve možnost tyto obsahy pouze konzumovat.

„Produsage“ v tomto případě není pouze o vytváření textů a sdílení informací. Každý uživatel si svým způsobem vytváří v rámci této komunity image, ke svým receptům přidává nejrůznější tipy, sdílí fotografie, které mnohdy působí velmi profesionálně. Například na www.vareni.cz lze vyhledat recepty dle autora. Každý si může v rámci těchto stránek založit svou „kuchařku“, ve které jsou seřazené všechny jeho vložené recepty. Sdílet Vámi vybraný recept můžete například i na Facebooku.
Na téměř každý recept reagují ostatní uživatelé, kteří přidávají vlastní zkušenosti, rady, či navrhují další úpravy. Ti, kteří již recept vyzkoušeli, jej hodnotí a sdílejí své „výsledky“. V rámci těchto komentářů můžeme sledovat jakýsi rozvoj kolektivní inteligence – doplňování základních informací a návodů o další doporučení, úpravy či změny v receptu.

Chcete se inspirovat recepty „odjinud“?
Pokud byste přemýšleli o inspiraci z jiného než českého webu, nejspíš vás u jejich anglických předchůdců nic zvláštního nepřekvapí. Kromě toho, že na nich naleznete určitě jiné recepty než na českých stránkách, jsou také často přehlednější a propracovanější a působí profesionálněji. Častěji se také na nich objevují videorecepty, Nabídka receptů je většinou širší než na českých stránkách a je také mnohem lépe strukturována.

Dá se říci, že mají také propracovanější systém komunity, kromě sdílení receptů, fotek a videí je možné pokládat nebo zodpovídat otázky, vytvářet si vlastní menu či plánovat jídelníček.

Kdo je typický produser?
Obecně by se dalo zhodnotit, že na komunitní weby přispívají spíše lidé s nižším vzděláním a větším množstvím volného času. Co se týká sdílení receptů a jiných praktických informací spojených s přípravou jídla, vidím v tomto ohledu dvě skupiny, které tyto stránky pravidelně využívají a sami na ně přispívají. První skupinou jsou ženy – ať už hospodyňky, maminky, babičky nebo zkrátka ty, které vaří pro svou rodinu, manžela, přítele či děti. Druhou skupinou jsou všichni ti, kteří mají vaření jako svůj koníček a náplň volného času. Dokazují to typy receptů, druhy komentářů a otázek.

A co sociální sítě?
Ani weby plné receptů nezahálí v komunikaci na sociálních sítích. Svůj recept můžete sdílet na Facebooku i Twitteru, můžete se stát fanoušky těchto stránek na Facebooku, u zahraničních webů můžete sdílet recepty i z vašeho mobilního telefonu.
Ano i u vaření je mnohdy snazší vyhledat recept, tip nebo radu na internetu, než zavolat kamarádce, mamince nebo známému. Jako se dříve chodilo k sousedce pro chybějící cibuli do oblíbeného receptu, se dnes vyhledává recept na internetu a to na základě surovin, které máme k dispozici. A proč? Nechce se nám volat přátelům? Jsme líní zazvonit na sousedy? A známe je vůbec?

Zdroje:
ANTONYAK, Iryna. Kuchařka [online]. 2009 [cit. 2011-12-12]. Jablečný štrůdl z listového těsta. Dostupné z WWW: http://recepty.brtnik.info/recept.php?id=992&nazev=Jable%C4%8Dn%C3%BD+%C5%A1tr%C5%AFdl+z+listov%C3%A9ho+t%C4%9Bsta.

Youtube.com [online]. 2010 [cit. 2011-12-12]. Brownies do 10-ti minut.avi. Dostupné z WWW: http://www.youtube.com/watch?v=1vw-igWy5rA.

Recipetips.com [online]. 2011 [cit. 2011-12-12]. Spinache And Cheese Quiche Recipe. Dostupné z WWW: http://www.recipetips.com/recipe-cards/t--1580/spinach-and-cheese-quiche.asp.

No comments:

Post a Comment