Sunday, December 11, 2011

V 80. letech nejvíc letěl kokain, v 90. crunch a teď nadešla éra upírů...

Upíří tématika naladěna na milostnou nótu, jejímž úkolem je zasáhnout především teenegorvské publikum, se v posledních letech rozšířila jako epidemie. Celé to současné upíří šílenství začalo Twilight ságou, u nás známou také pod názvem Stmívání. Autorkou tohoto upírského veledíla na pokračování je americká spisovatelka Stephanie Meyer. Na oficiálních internetových stránkách knihy Twilight (zde) uvádí, že se v její nebohé hlavě tato myšlenka zrodila přesně dne 2. června 2003. Ani o den dříve. Meyer se prý toho rána probudila ze snu, v němž si dvě osoby, jedna mužská, druhá (kupodivu) ženská, tlachající uprostřed lesa vyměňovaly svá milostná jiskření (rozuměj světélkování, rys pro upíry příznačný).

Poté přišla kniha druhá, třetí, čtvrtá, film, parodie, oblečení s nápisy „Team Edward“ a „Team Jacob“, polštáře, hrnečky a mnoho dalších užitečných předmětů. Toto transmediální vyprávění získalo na síle především až poté, co byl první díl této ságy zfilmován a hlavním postavám propůjčili svou podobu Robert Pattinson a Kristen Stewart (napíšete-li do googlu např. slovo Robert, vyhledávač vám sám automaticky jako první možnost nabídne Pattinson). Řada upomínkových předmětů, jako například Twilight panenky, tak dostala konkrétní podobu.

A zašlo to až tak daleko, že se o Twilight sáze mluví v jiných (neupírských) seriálech a pořadech. V seriálu How I Met Your Mother v 7. řadě 5. dílu se během výletu začínajících architektů dvě hlavní postavy Ted Mosby a Barney Stinson rozhodnou studenty využít k tomu, aby jednou pro vždy vyřešili své pře. Jednou z otázek, které studentům pokládají je: „Edward nebo Jacob?“. Těm šťastnějším narážka nic neříká, nám ostatním je vtip na konci vysvětlen. Řeč je nakonec vlastně o herci, který hrál hlavní roli ve filmu Stand and Deliver Edward/Jacob James Olmos.

Paraziti využívající úspěchu Twilight ságy na sebe nenechali dlouho čekat. Spustila se lavina dalších teenagerovských knih o upírech. Jmenujme například Vampýrská akademie, Škola noci, Srdce v sázce, „Nové“ Upírské deníky a další.

Nutné podotknouti, že všechny zmíněné i zde nezmíněné upíří příběhy, jak už je to poslední dobou „in“, se vykecávají nejméně ve třech pokračováních. Proč jít ve stopách Tolstého, když na pokračování se vydělává nejlépe.

Některé z těch více šťastných později dostaly i svou filmovou podobu. Jiné jako True Blood knižní předlohu ani nepotřebovaly, vystačily si plně jen s tou filmovou.

Jak tomu tak u šílenství takovéhoto typu bývá, lidé si s knihami, filmy a upomínkovými předměty prostě nevystačí. Známkou produsage se tak v upírské tématice staly fanouškovské stránky. A že jich je požehnaně. Zde sága Twilight vítězí na plné čáře. Budu jmenovat ty, které se mi objevily na googlu jako první , druhý, třetí, čtvrtý, a tak dále a tak dále. Na některých (českých) stránkách jako např.stmívání.eu najdeme i mnoho příkladů kolektivní inteligence. Stačí jen zavítat do sekce Fanfiction, kde čtenáři neustále vytvářejí svá vlastní pokračování příběhu Belly a Edwarda. Fanoušci upírské tématiky jsou neúnavní, neb na mnoha webech dokonce dochází i k „boji“ mezi týmem Edwarda a týmem Jacoba, či mezi Twilight ságou a Upírskými deníky (viz např. tady).

Stejná a v žádném případě menší fan-mánie vznikla i kolem ostatních upríských knih a filmů. Jen tak pro zajímavost Vampírská Akademie, (nebo i zde), či Upírské deníky (nebo i tady). A ani YouTube nebyl této tématiky ušetřen. Vznikají zde různé fanouškovské trailery ještě nenatočených dílů knih či prezentace fotografií oblíbených scén filmů.



Produsage a kolektivní inteligence však nezůstávají jen u fan stránek, ale nalezneme zde i mnoho anti-fan stránek jako např. Facebookovské profily parodující či zesměšňující tyto upírovské fenomény, hlavní hrdiny ale i samotné představitelé hlavních hrdinů. Opět tu vyhrává Twilight. Viz i např. tady a tady.
























I k tomuto účelu jsou "zneužity" YouTubovské stránky. Lze zde shlédnout nespočetně mnoho parodujících videí na upírskou tématiku.





Není proto ani divu, že po dvou letech, kdy byl odvysílán první díl Stmívání, jsme se dočkali oficiální parodie na toto téma, která si utahuje nejen z Twilightu ale i ostatních upírských filmů. Ono u tohoto nově vzniklého žánru bohužel není příliš těžké si z něho utahovat, navíc u některých podob upírské tématiky pro teenagery posledních let nejsou parodie ani potřeba…


1 comment: