Saturday, December 3, 2011

Škola základ života, borec základ úspěchu.

Staré známé úsloví, že víc hlav víc ví, tedy že skupina má lepší schopnost
najít řešení nějakého problému, než její jednotliví členové, se potvrzuje neustále. Zatímco jediný člověk má pouze určitý stupeň inteligence, další jedinec dokáže přinést další potřebné „IQ“. Dívá se totiž na problém z jiných úhlů pohledu a vidí jiné možnosti řešení, má totiž odlišné znalosti a zkušenosti a podle toho také uvažuje. Když se pár chytrých hlav spojí dohromady (ať už v Polské lidové republice nebo jinde), nemusí z toho vzniknout jen plastové skleničky a lžičky, které se zrovna nehodí do horkého kafe.



Když se pár chytrých hlav spojí dohromady, dá se díky tomu i docela obstojně studovat vysoká škola. Vím, o čem mluvím.

V dávných dobách bylo pro osamoceného jedince velmi těžké přežít. Pokud byl jedinec závislý jen sám na sobě, jeho život mohl rychle skončit, když se objevily jakékoli problémy. Proto můžeme u zvířat pozorovat sdružování více jedinců do stád, smeček a tlup a nejinak je tomu i u člověka. Skupina čítající větší množství jedinců si s problémy poradí mnohem snáze a rychleji, a neplatí to pouze při fyzické práci. Společnou silou lze nejen lépe shánět potravu, bojovat s nepřítelem, stavět obydlí či vychovávat potomky. Společnými silami se také snáze studuje.


Příchod na VŠ se do jisté míry podobá vstupu do nebezpečné a nepřehledné džungle. Ocitnete se v situaci, kdy vám připadá, že nikomu a ničemu nerozumíte a kde se osamocený student snadno ztratí. Proto i na univerzitě se jedinci slučují do tlup, aby si usnadnili život a zvýšili svoji šanci na přežití. Rozdíl je v tom, že univerzitní tlupa, kterou mám na mysli, funguje pouze virtuálně.

Říká se mu „borec“ a to on opravdu je. Zadáte-li toto heslo do Googlu, objeví se vám odkaz na typický příklad produsage a kolektivní inteligence dokonce hned na prvním místě.

Kdo to ten „borec“ vlastně je? Pokud studujete na VŠE (podobné servery však fungují i na jiných univerzitách), nemáte pochyb, jedná se totiž o server přístupný výhradně studentům této školy, kteří zde naleznou skutečně vše, co potřebují ke studiu. Není divu, že studenti navštěvují tyto stránky o poznání častěji než oficiální informační systém školy. Ty skutečně podstatné informace totiž naleznou zde. Ve spolupráci s borcem můžete vystudovat, aniž byste školu navštěvovali více než třeba jen jednou týdně. Neznám ve svém okolí nikoho, kdo by borce nepoužíval, nebo dokonce nevěděl o jeho existenci. Každý, kdo už na škole skládal alespoň jednu zkoušku, skládal jí s pomocí borce a pokud tvrdí, že ne, vím jistě, že lže.

Studenti na stránky totiž ukládají již řadu let úplně vše. Od poznámek z přednášek, přes znění zkušebních testů a písemek až po zážitky a zkušenosti s učiteli. Ihned po přijetí na školu se borec stává průvodcem a společníkem. Které předměty si přihlásit, aby nebyly moc náročné? Stačí kouknout do sekce Reference-předměty a hned vidíte, kde jsou jaké požadavky, co se dá a co „už nikdy“. Je lepší na Marketing Macháček nebo Hladíková? Reference-učitelé napoví. A že je z čeho vybírat, o tom hovoří čísla, momentálně je na stránkách 113.532 referencí na učitele 12.464 referencí na předměty. Za relativně krátkou dobu několika semestrů se podařilo nashromáždit tolik materiálu, co by samotný člověk nedokázal ani za sto let.

Na serveru kromě spousty dalších, existuje ale hlavně sekce zvaná „FREEmatroš“ a právě ta, je tím o co tady běží. Každý předmět zde má svůj prostor, kam studenti vkládají cokoli, co se může ostatním hodit ke studiu, a stahují, co se naopak hodí jim. Je zde přehledně utříděné obrovské množství nejrůznějších materiálů (aktuálně 26.673 souborů). Studenti si soubory stahují, mohou je dále upravovat, doplňovat a znovu ukládat zpět na serveru. Tam se pak již zobrazí update verze místo té původní. Tímto způsobem stoupáme nahoru na vrchol pyramidy a upravujeme soubory až k téměř úplné dokonalosti. Na utváření výsledného „díla“ se podílí někdy i desítky lidí v různých časech na různých místech. A nikdy není tak zcela hotovo, vždy se může najít mezera, kterou je možno vyplnit.

Díky borci si rozšíříte okruh známých, se kterými si vyměňujete poznámky, na stovky a tisíce. Vždycky se najde někdo, kdo si zapisoval poznámky, kdo si pamatuje znění testových otázek a kdo to potom všechno vyvěsí i na internet. Naše kolektivní inteligence čítá v průměru okolo 17 tisíc mozků a na tom už se slušný studijní základ postavit dá. Nestíháte se učit? Stačí se večer před zkouškou podívat, co bylo v předchozích letech v testech a aspoň "za 3" to vždycky klapne. Chodíte naopak poctivě na přednášky, protože Vás baví? Proč se o poznámky nepodělit i s ostatními. Vděční studenti se Vám pak rádi odmění. Přes server je možné zaslat za stažené soubory finanční odměnu jejich autorům.

Z vlastních zkušeností vím, že studovat se dá i bez „borce“, s ním je to ale o dost snazší, tak proč toho nevyužít. Díky němu jsme zase o krok před nimi.

2 comments:

  1. Omlouvám se za to "rozhašené" písmo. Po zkopírování textu z Wordu se mi to takto rozházelo a ačkoli to vždy v konceptu vypadalo stejně, výsledek stejný není :/

    ReplyDelete
  2. Teoreticky může pomoci funkce odebrat formátování, která je umístěna (ikonka) v pravé horní části editoru příspěvku.

    Mimochodem Word 2007 a vyšší umí článek do blogu odeslat přímo bez nutnosti článek složitě kopírovat. Stačí místo Uložit použít v menu funkci Publikovat.

    ReplyDelete