Monday, December 12, 2011

Hudební svět jako na dlani


Hudba je důležitou součástí mého života a myslím si, že nejsem jediná. Proto jsem se rozhodla napsat o dvou internetových serverech, které jsou vpodstatě téměř totožné a čas od času se mohou hodit každému posluchači. První z nich je rozsáhlejší a jeho doménou je současná populární hudba, ale to neznamená, že by byly ostatní žánry nějak výrazně zanedbávané.

Jeho úplné počátky ještě v podobě myšlenky sahají do roku 2005, kdy se student Marek Fiala rozhodoval, o čem napíše svou bakalářskou práci. Nakonec začal v roce 2006 vytvářet program, který měl sloužit k úpravě údajů mp3 (např. jeji název, interpret, apod.). Poté ho napadlo, že by program mohl využít ke tvorbě karaoke textů a chtěl se o tuto možnost podělit s ostatními. A tak ke konci roku 2006 vznikl server karaoketexty.cz.1)

Název stránek je však v současnosti dost zavádějící, protože se postupem času začaly rozvíjet mnoha různými směry a nyní neobsahuje pouze karaoke texty, které lze vytvořit za pomocí výše uvedeného editoru, a poté nahrát na webovou stránku. Popravdě moc karaoke textů jsem na stránce ani nenašla. Ale to vůbec nevadí, protože toho nabízí mnohem víc.

Asi nejvýznamější a nejpodstatnější součástí serveru jsou nashromážděné texty písní. Ty lze vyhledat dle jejich názvu nebo přes daného interpreta. U velké části z nich se nachází také videoklip (ty se nahrávají ze serveru youtube.com). U známějších hudebních tvůrců lze nalézt i biografii a fotky, a u zahraničních interpretů také překlady písní. Překlady se těší velké oblibě především kvůli tomu, že ne každý dokonale ovládá cizí jazyky, a právě takovým lidem poskytuje možnost dozvědět se, o čem to jeho oblíbený zpěvák v jeho oblíbené písničce zpívá. I když, jak jsem časem zjistila, podívat se na překlad nemusí být vždy to nejlepší rozhodnutí. Někdy totiž člověk zjistí, že význam textu je naprosto nulový, někdy dokonce až děsivě hloupý a dojem z jeho oblíbené písně je pryč.

O tuto hudební databázi se stará několik tisíc aktivních uživatelů, kteří ji neustále doplňují a opravují. To znamená, že je založena na principu kolektivní inteligence, jak ji formuloval Pierre Lévy. Každý z registrovaných uživatelů může přidat jakýkoli údaj o daném interpretovi nebo jeho tvorbě. A nebo se může pokusit o překlad textu některé z písniček. Každý přidá to, co ví a co zná, a tak postupně vzniká rozsáhlá databáze, kterou by jedinec vytvářel jen velmi obtížně a dlouho. Také zde můžeme identifikovat jev, který Alex Bruns nazývá produsage. Spočívá v tom, že všichni aktivní uživatelelé, kteří přidávají texty písní a ostatní informace, zároveň texty a informace na stránkách vyhledávají. Tudíž informace jak vytváří, tak užívají.

Zaregistrovaní uživatelé se dále mohou stát členy fanklubů svých oblíbených skupin a zpěváků a podělit se o své názory a vědění s ostatními. A dokonce se můžete stát fanouškem třeba i čokolády nebo Futuramy. Také se zde nachází chat a fóra, kde spolu mohou uživatelé komunikovat v podstatě o čemkoli, ale hudební témata s jistou převahou vítězí. Za zmínku stojí forum, kde si můžete napsat o text nebo překlad písně, který se vám nepodařilo najít. A když si chvíli počkáte, tak se ho dočkáte.

Další zajímavou věcí je snaha nějak registrované uživatele motivovat k činnosti. K tomu jsou zde využívány soutěže o různé hudební dárky, jejichž průběh ovlivňuje právě aktivita uživatelů. A výhry mohou být opravdu lákavé. Například právě teď se soutěží o elektroakustickou kytaru.

Soutěží je několik druhů, buď uživatel zašle soutěžní text, nebo musí třeba hlasovat v hitparádě. Podle mě je nejzajímavější sbírání bodů za aktivitu. Na stránce totiž funguje bodový systém, ve kterém za každé přidání obsahu, uživateli náleží patřičné bodové ohodnocení. Čím je tedy uživatel aktivnější, tím má větší šanci na výhru. Jen pro ilustraci - za přidání nového interpreta jeden bod, přidání textu je hodnoceno dvěma body a např. překlad je za čtyři. Vysoce hodnocen je karaoke text (20 bodů) a z pro mě ne moc pochopitelných důvodů vložení osobní fotky (30 bodů).

Druhým serverem, který zmíním, je diskografie.cz. Tyto stránky jsou o něco starší (fungují již od roku 2004)2) a současná populární hudba nestojí tolik v popředí zájmu jejich uživatelů. Ale informace o této části hudebního světa zde naleznete také, a to v hojné míře.

Tento server nabízí v podstatě ty samé informace, jako server karaoketexty.cz. Nalezneme zde texty písní a jejich překlady, na kterém albu se nachází, nějaké ty fotky a informace o interpretech. Jsou tu i body za aktivitu a na ně navazující soutěže, ale jejich hodnoty se o něco liší. Také ceny, které lze získat jsou jiné. Zatímco na serveru karaoketexty.cz jsou výhry materiální povahy (mobilní telefon, taneční podložka, ipod a podobně) na diskografii.cz výherci obdrží lístky na koncert či festival.

Nejsou tu sice karaoke texty, ale na těchto stránkách máte navíc možnost vyhledat píseň podle části jejího textu, což je podle mě velmi užitečná a příjemná funkce. Dost často se mi totiž stává, že někde slyším písničku, která se mi zalíbí, ale neznám jejího interpreta. A nebo to prostě zapomenu. A jak ji potom má člověk najít? Někdy se i stane, že jsem její název znala, ale zrovna, když bych si jí ráda pustila, tak si na něj prostě nevzpomenu. Takhle mi stačí zapamatovat si alespoň kousek z textu a název si mohu snadno a rychle vyhledat. Někdy si člověk bohužel nevzpomene ani na to, takže tady pomoc nenajde.

Jediná nevýhoda těchto dvou serverů (stejně tak jako všech ostatních, které jsou tvořeny větším množstvím uživatelů) spočívá v tom, že vzhledem k tomu, že zde může přispívat kdokoli, kdo se zaregistruje, musí se počítat i s možností, že uvedené informace nemusejí být správné. Sice tu funguje zpětná vazba, při které ostatní uživatelé mohou na jimi nalezené chyby upozornit a opravit je, ale taková kontrola nemůže být nikdy stoprocentní. Zvláště u překladů písní (vzhledem k náročnosti tohoto úkonu) se můžete setkat s nedokonalostmi a chybami. Ale i přesto si myslím, že oba servery mohou poskytnout užitečné informace jak z domácí, tak zahraniční hudební scény.

--------------------------------

1) http://www.karaoketexty.cz/o-projektu

2) http://www.diskografie.cz/

1 comment:

  1. Jako velký fanoušek hudby všeho druhu znám například stránku Karaoketexty velice dobře. Líbí se mi, že tam často mívají i překlady textů. To se určitě hodí. Poslechu hudby věnuji poměrně velké množství času, hlavně pak ve svém autě. To je na poslouchání stejně nejlepší, protože tam mám dost vymazlený audiosystém. A ten je od té doby, co jsem ho obohatil o nový subwoofer ještě lepší.

    ReplyDelete