Sunday, December 11, 2011

Fotím, fotíš, fotíme

Když bylo zadáno téma tohoto příspěvku, nemusela jsem dlouho přemýšlet a hned mě napadlo několik možných variant, o čem bych mohla psát. Kamenem úrazu však bylo zjištění, že o stránkách, o kterých jsem chtěla psát, již příspěvky existují. Šlo o weby zabývající se hodnocením různých věcí - filmů (Imdb/Čsfd), podniků (Scuk) a nebo také stránek, kde jednotlivý autoři představují svou tvorbu - literární weby (Písmák), weby s uměleckými výrobky (Fler) apod. Musela jsem tedy sáhnout do jiného soudku, který v sobě spojuje obě výše zmíněné specifikace. Rozhodla jsem se Vám představit (některým možná jen připomenout) webovou stránku věnovanou českým a slovenským hudebním kapelám a interpretům Bandzone.cz. Ovšem když jsem byla zhruba v půlce článku, objevil se zde příspěvek od mé kolegyně i na toto téma. Ano, koncepty, kterým se věnujeme, se na internetu sice projevují na každém rohu, očividně nás ale napadají v souvislosti se stejnými projekty. Pokusím se tedy představit Vám stránku z jiného okruhu, a sice fotoweb PhotoExtract.com (http://www.photoextract.com/cs/). Po vzoru tohoto webu vzniklo i několik dalších podobných, a tak lze článek (z většiny) aplikovat i na ně.

„PhotoExtract.com je fotogalerie, ve které je extrakt toho nejlepšího, co se nachází na hardiscích a v šuplících nadšených fotoamatérů a zároveň je místem, kde se tito nadšenci setkávají a o svých fotografijích diskutují.“1 Lidé mají čím dál větší potřebu ukazovat světu své výtvory a internet jim to dokonale umožňuje.

Server vznikl teprve před pár lety, konkrétně byl spuštěn v roce 2006 a jeho správcem je Jarek Klimek. K dnešnímu dni (10. 12. 2011) je zde zaregistrovaných 20 245 fotografů, což je relativně vysoký počet, i když samozřejmě musíme počítat s tím, že někteří autoři nejsou aktivní. I tak zde ale v jeden moment (v sobotu kolem půlnoci) brouzdá 322 uživatelů. Údaj o návštěvnosti za celý měsíc (prosinec 2009) přesáhl hranici 100 000 a denně pak 4-6 tisíc, což do tohoto roku pravděpodobně ještě vzrostlo, pokud rostoucí křivka nepozměnila svůj tvar.

Server zaregistrovaným umožňuje publikovat své fotografie a získat k nim od ostatních autorů zpětnou vazbu, a to v podobě bodového nebo slovního hodnocení. Server navíc spolupracuje s časopisy Instinkt a FotoVideo, což některým autorům umožní se v těchto časopisech prezentovat, samozřejmě vždy záleží na kritériích. Autory publikováných článků jsou jak zkušení moderátoři, tak i běžní uživatelé. Tato webová stránka je některými svými možnostmi, které uživatelům nabízí, na českém fotowebovém trhu unikátní - například tvůrčí dílna PEXlab jednotlivým autorům umožňuje upravit fotografie vložené jinými autory. 2

AUTOR: Jan Foltán3

V rámci fungování tohoto webu jsou patrné především dva koncepty - produsage a kolektivní inteligence. V čem vidím projevy těchto prvků hned vysvětlím. Produsage nebo-li „produžívání“ je termín od australského univerzitního profesora Axela Brunse, který popisuje skutečnost, kdy uživatelé jsou zároveň tvůrci daného portálu a zároveň jeho uživateli. Samozřejmě u typu tohoto webu se tomuto konceptu nemůžeme vyhnout, jelikož bez něj by nemohl existovat. Internetové stránky, na kterých jde především o prezentování vlastní tvorby a její vzájemné hodnocení mezi autory je na tomto principu závislé. Umožňuje uživatelům podělit se o produkty svých zálib a zároveň na tyto výsledky své práce získat zpětnou vazbu od jiných lidí z oboru. Příspěvky jednotlivých autorů jsou pro existenci stránky nezbytné, ale zároveň jsou v mnohém pro ně samotné přínosné, což je pro vyvíjení jejich aktivity na tomto portálu motivující a smysluplné. Autoři jsou tedy nepochybně producenty i uživateli této stránky i stránek jí podobných. Obecně diskuzní weby přináší lidem, kteří se diskuzí účastní mnohé přínosné informace.

Jako druhý se zde projevuje princip kolektivní inteligence, kterým se zabývá například filozof Pierre Lévy. Obecně známé heslo „víc hlav víc ví“, které zde mnozí z nás již zmínili, funguje i na tomto místě. Spatřuji ho nejen u vzájemného hodnocení fotografií, ale i v jednotlivých příspěvcích mnoha autorů, kteří zde uveřejňují zajímavé články a jiné příspěvky, které pomáhají sdružovat informace související s fotografiemi. Vzniká tím určité úložiště nebo shromaždiště důležitých a přínosných informací, které se mohou tvůrcům fotografií hodit. Zajímavá je například i funkce PEXlab, kterou jsem již zmínila výše. Díky této tvůrčí dílně si totiž lidé opravdu mohou například navzájem upravovat fotografie a ukázat si tak navzájem nejlepší přístup.


PhotoExtract je stránka zajímavá především pro aktivní fotografické nadšence a pro lidi, kteří se chtějí o focení něco dozvědět. Důležitou roli hraje právě komunitní podpora, která funguje například u již zmiňovaných stránek jako je například Fler. Jedná se také o prezentaci vlastní „rukodělné“ tvorby, jen jejím cílem není prodej, ale získání zpětné vazby a případné rady.

Můj příspěvek není příliš objevný, jde jen o ukázku, že dané principy fungují i u stránek méně známých, méně využívaných a zaměřených na menší zájmovou skupinu (stránky o hudbě a filmu zajisté přilákají daleko více uživatelů).

1http://www.photoextract.com/cs/ v informacích o stránce

No comments:

Post a Comment