Monday, December 12, 2011

Obchodování s akciemi Hollywoodu


Své dobré znalosti o americkém filmovém nebi mohou fanoušci hollywoodské produkce uplatnit v internetové hře Holywood Stock Exchange, která již získala přízeň stovek tisíc hráčů po celém světě. Principem hry je nákup a prodej herních akcií za virtuální měnu, akcie ale nezastupují společnosti a finanční produkty, jak je běžné na opravdových akciových burzách, ale známé herce, producenty a samotné filmové tituly. Hráči si tak mohou sestavit za herní peníze, kterých obdrží po registraci do systému celé dva miliony, své portfolio a doufat, že se bude u diváků zastoupeným celebritám a filmům dařit. Hlavním kritériem úspěchu je návštěvnost filmu po jeho premiéře, přesněji řečeno, během prvních čtyřech týdnů od uvedení do kin. Cílem celé hry je pak získat opakovanými nákupy a prodeji akcií co nejvíce herních peněz a vydobýt si tak prestiž člověka, jež se velmi dobře vyzná v showbusinessu.

Hra je dostupná na adrese http://www.hsx.com/ a vznikla již v roce 1999.

Zajímavým vedlejším produktem herního obchodování na Holywood Stock Exchange je předpověď budoucích úspěšných filmů. Tato předpověď je vyjádřená aktuální cenou jejich herních akcií. Pokud má film žádané akcie v HSX, můžeme předpokládat, že vydělá i reálné peníze jeho skutečným vlastníkům. Z herního projektu se tak stává zajímavý analytický nástroj pro filmové investory a distributory. Systém s poměrně vysokou přesností předpovídá vítěze cen Oskar. HSX tak splňuje parametry takzvaného Prediction Marketu, což jsou obecně řečeno systémy pro předpovědi velmi složitých jevů, postavené na tržních principech. Holywood Stock Exchange je vlastně velmi dobrým zástupcem tohoto oboru, který je intenzivně zkoumán na univerzitách a bývá také považován za jeden z mála způsobů jak získávat kvalitní predikce v oblasti politických systémů, finančnictví a dalších globálních vlivů. Zatímco zde na zcela soukromém hollywoodském trhu tipují fanoušci na příští film bratří Coehnů, na podobných systémech se v laboratořích univerzit odhadují jména příštích světových leaderů. Holywood Stock Exchange je zajímavý způsob jak do této problematiky nahlédnout. Obor, který se zabývá získáváním konkrétních informací ze sociálního prostředí se nazývá kolektivní inteligence a tato hollywoodská hra jednou z možností, jak takové informace ze sociálních skupin získávat. Uživatelé jsou motivováni k aktivitě herním principem, a protože se zde jedná o peníze, i když jen herní, věnují rozhodování více pozornosti než by byly ochotni vložit například do vyplnění dotazníku. Systém má tedy zdarma velikou skupinu odborníků, kteří pracují často a pozorně a také univerzální způsob hodnocení - herními penězi. Představte si, že by uživatelé hodnotili filmy psaním recenzí, na místo jednoduchého koupit / prodat. Taková data by bylo velmi těžké zpracovávat.

Díky bezmála třinácti letům provozu se herní systém stačil vyvinout ve velmi dobře fungující stroj s velkým množstvím funkcí, kterými láká hráče z celého světa. I v Česku existuje komunita uživatelů. Která aktivně sdílí své vědomosti v oblasti filmové produkce, marketingu, režie, distribuce a snaží se tak kompenzovat odstup, který mají Evropané od amerického filmového podnikání. Zajímavým komunitním prvkem, kdy uživatelé sami rozvíjí hru pro své spoluhráče, jsou akciové fondy. Založila je skupina veteránu, lidí, kteří hrají již velmi dlouho. V terminologii obchodování s peněžními akciemi se takovým fondům říká deriváty, jsou to akciové tituly, které pod sebou zastřešují definovaný okruh běžných akcií. Je tedy možno vsadit třeba na fond hororových filmů, jednoduše proto, že věříme, že bude o takové filmy zájem. Správce fondu za vsazené peníze nakoupí dostupné akcie všech hororových filmů, které jsou k dispozici. Zisk se pak formou dividend vyplácí podílníkům. Je to zajímavá cesta jak ukázat začátečníkům správu portfolia a přinést nové nenáročné způsoby investic. Tato aktivita je založena na práci komunity. Zkušenějším a kreativním hráčům umožňuje hrát zajímavější a velmi prestižní hru, zatímco novým hráčům přináší nové možnosti v základním herním systému. Je to oboustranně výhodná aktivita, kterou provozovatelé portálu umožnili, ale nepodílí se na ni.

No comments:

Post a Comment