Monday, December 12, 2011

Módní blogy jsou v módě

Módní odrůda blogů, tzv. fashion blogy, začaly vznikat teprve nedávno (před několika lety). Od té doby však rostou jako houby po dešti. Blogy jsou typickou ukázkou produsage - jejich uživatelé jsou zároveň producenty obsahu; bez stále rostoucí sítě uživatelů by blogy vůbec nemohly existovat.

Některé z významných módních blogů vám teď představím. Za první módní blog na světě se pokládá The Sartorialist, který vznikl v roce 2005 a funguje dodnes. The Sartorialist byl založen Scottem Schumanem v New Yorku. Tento blog neobsahuje téměř žádný text - jeho podstatou jsou Schumanovy fotografie, které zobrazují lidi po celém světě. Schuman portrétuje osoby, které zajímavě vypadají, mají charisma a rafinovaně se oblékají. Většinou to bývají zcela neznámí lidé na ulici, ale občas se na fotografiích objeví některé slavné osoby z oděvního průmyslu – módní návrháři, modelky, apod.


Tento blog je velmi úspěšný – fotografie jsou totiž kvalitní a neokoukatelné. Pro mě The Sartorialist představuje nekonečný zdroj inspirace. Scott Schuman úspěšně komunikuje s příjemci – nedávno např. prostřednictvím blogu vyhlásil konkurz na svého osobního asistenta. Momentálně se o toto místo pere spousta fanoušků – zřejmě by šlo o podobnou práci jako ve filmu Devil wears Prada, až na to, že zde by byl šéfem mladý a sympatický muž (místo staré a nervózní ženské). Kdyby zájemci nemuseli mít trvalé bydliště v New Yorku, tak bych se snad taky přihlásila.

Ostatní módní blogy jsou většinou založeny na tom, že autoři prezentují sami sebe. Fotí své módní kreace (neboli outfity), a pokud jsou úspěšní, roste jejich stádo fanoušků a pochlebovačů (bloggersky: followers). V Čechách první pokusy o módní blogy začaly teprve před dvěma lety. Jako jedna z prvních se u nás do blogování o módě pustila Sandra Leopardová, která svůj blog založila v říjnu roku 2009. Tato dívka se zjevem modelky a „dokonalým“ přítelem (tzv. Princem), byla po dlouhou dobu přední českou bloggerkou. Dnes však již její blog upadá a vytěsňují jej jiné, lepší.

Mojí oblíbenou módní bloggerkou je Eva Schön, která vlastní mnoho zajímavých kousků oblečení a umí je kombinovat. Stejně tak Danny Rose. Další české blogy: Fashion Picanteria, Heels in Prague, Cup of Style, Dania on the street nebo Pavlína Jágrová. Zajímavým počinem byl blog Agnes and Luke, který vedli dva lidé; ten však nedávno skončil. Módní blogování je sice spíše ženskou výsadou, ale i tak se najdou výjimky. U nás je to třeba Czech Fashionisto – muž, který prezentuje své outfity. Trochu jiný módní blog vede Zu – ta kromě módy často píše i o svých cestovatelských zážitcích. Na ní je zajímavé, že nakupuje téměř jenom v secondhandech a tvoří tak originální kombinace.

Když tak projíždím všechny blogy, tak si říkám: Jaká ekonomická krize!? Pokud módní blogy nejsou symbolem zhýčkanosti a blohobytu, tak už nevím, co jiného. Bloggeři, ať už muži či ženy, většinou působí velmi úspěšně. Nedá se odhadnout, zda pouze vytvářejí falešnou realitu, nebo zda jsou v běžném životě opravdu tak spokojení. Z jejich příspěvků má však člověk často pocit, že jejich životy jsou zcela ideální – většina bloggerek jsou krásné dívky, mají podobně krásné přítele a chodí na párty, kde se setkávají s lidmi na výši. Také se mi zdá, jako by každá bloggerka měla přítele fotografa, který jí tvoří fotky outfitů. Je možné, že bloggerky mají při výběru svých partnerů dvě kritéria: musí být hezký a musí to být fotograf.

Bloggerky chtějí být obdivovány. U každého příspěvku je vždy hromada komentářů, které osoby na fotkách zcela nekriticky chválí (od poznámek typu „skvělé fotky!“, „super boty!“ až po „jak jsi krásná! žeru tě!“ apod.). Blogy tedy přinášejí instantní pozvednutí sebevědomí a popularitu, ale kromě toho bloggerky získávají i spoustu hmatatelných výhod. Některé módní značky a internetové obchody bloggerkám nabízejí oblečení a kosmetiku zdarma, když tyto produkty budou náležitě prezentovat. (Proto je na většině blogů hodně oblečení z H&M – tento řetězec často zve bloggerky do svého showroomu.) Někteří bloggeři mají totiž poměrně velkou moc – mohou ovlivnit čtenáře a jejich rozhodování o tom, kde budou nakupovat. Zároveň se často pořádají tzv. „giveaway“ – to je způsob, který vyhovuje módní značce, autorovi blogu i jeho příjemci. Giveaway funguje takto: Firma poskytne bloggerce nějaký produkt (např. šaty), který můžou získat její čtenáři. Čtenář se však musí přidat do „followers“ a napsat něco do komentářů, aby mohl být vybrán jako výherce. Všichni jsou poté spokojení: Firma se stává více populární, blog má více fanoušků a výherce se raduje.

Občas se stává, že bloggeři neodolají lákadlům a jejich blog už je jen o propagaci různých produktů. Každopádně všichni bývají hodně zváni na různé významné akce (zejména v Praze) a pak o nich píšou, což je poměrně nudné, když pak člověk v deseti příspěvcích od různých lidí čte to samé. Naposled se něco takového stalo u příležitosti začátku výstavy fotografa LaChapella – dozvědět jste se o této události mohli u Evy Schön, Danny Rose nebo třeba na blogu Fashion Picanteria.

V Čechách ovšem existuje také blog, který se věnuje módě, ale svým zaměřením se zcela vymyká. Jeho účelem je totiž kritizovat. Kritizovat lidský nevkus, zejména pak nevkus českého národa. Jmenuje se Módní peklo. Poslední dobou se stává velmi známým – autorka až donedávna zůstávala v anonymitě, ale od doby, kdy s ní vyšel rozhovor v MFDnes (i s fotkami), se s fanoušky roztrhl pytel. Módní peklo kritizuje ponožky v sandálech, špičaté boty, lyžařské bundy a občas i tzv. „háemkové blogeríny“.

Na závěr se chci věnovat zahraniční bloggerce, která je tak úspěšná, že se zde jedná o příklad transmediálního vyprávění. Jmenuje se Jessica Quirk, vede blog What I Wore, ale díky blogu také vydává knihy a pořádá různé semináře. Své outfity fotí již po dobu čtyř let a je stále originální. Pro inspiraci uvádím ještě pár dalších zahraniční bloggerů: Late Afternoon, Chicmuse, Taghrid a That´s Chic.


Zdroje fotografií:
The Sartorialist
[online]. 6.12.2011, 32.11.2011, 18.11.2011 [cit. 2011-12-12]. Dostupné z WWW: .
Eva Schön
[online]. 2.11.2011, 19.10.2011, 19.9.2011 [cit. 2011-12-12]. Dostupné z WWW: .
Danny Rose: Breathing for Fashion
[online]. 2.12.2011, 10.11.2011, 23.8.2011 [cit. 2011-12-12]. Dostupné z WWW: .
What I Wore - A Personal Style Blog
[online]. 7.12.2011, 10.11.2011, 29.9.2011, 27.9.2011, [cit. 2011-12-12]. Dostupné z WWW: .

3 comments:

  1. jsme skvělí :-P
    http://deniselamode.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. Jste v jakékoli finanční potíže? Potřebuješ
    půjčku začít podnikat nebo platit své účty?
    Zajišťujeme půjčky lidem, kteří potřebují pomoc a my půjčují místním firmám, mezinárodní i při velmi nízkou úrokovou sazbou ve výši 2%.
    Podejte žádost prostřednictvím e-mailu: victoriamichaelloanfirm@gmail.com
    Děkuji
    Díky a Bůh ti žehnej
    paní Victoria

    ReplyDelete