Monday, December 12, 2011

Addicted to Bones!!!

Asi jako většina lidí v mém věku, i já občas ráda koukám na americké seriály typu Big Bang Theory či How I Met Your Mother. Obzvlášť dobře se mi kouká během zkouškového období, kdy jsem schopná shlédnout celou sérii, ba dokonce dvě najednou… Nicméně nikdy jsem na těchto seriálech nebyla závislá natolik, abych nedočkavě čekala na každý další díl a během několikaměsíční pauzy mezi jednotlivými sériemi stihla shlédnout všechny předchozí díly. Tedy až na jednu výjimku, a ta se jmenuje BONES.



Bones, česky Sběratelé kostí, je kriminální seriál z produkce stanice FOX, který se vysílá v podstatě nepřetržitě od roku 2005. Momentálně v USA běží sedmá série. O obsahu seriálu a důvodech, proč se třesu na každý další díl, se tady rozepisovat nebudu, v podstatě ty důvody ani nedovedu pořádně definovat, nicméně je to tak, jsem závislák :-)

V České republice seriál běží na Primě, bohužel však s „lehčím“ zpožděním, takže diváci si v současné době mohou vychutnat 5. sérii z roku 2009, a to navíc se "skvělým" českým dabingem, který dokonale dokáže zabít polovinu hlášek. Naštěstí se už delší dobu nemusíme spoléhat jen na nabídku našich televizních kanálů, ba si ani připlácet za satelit nebo kabelovku. Své oblíbené filmy a seriály můžeme pohodlně sledovat online (pokud se tedy zrovna nacházíme ve vhodné zeměpisné oblasti nebo jsme natolik zruční, že o tom dané webové stránky dokážeme přesvědčit) nebo si je rychle a jednoduše stáhnout, občas i na hranici legality (někdy dokonce za ní). Pro mě, osobu torrenty netknutou, je nejlepší volbou kouzelná stránka uloz.to – kouzelné místo, kde člověk pomocí několika málo kliknutí zdarma získá hudbu, elektronické knihy, software, filmy nebo seriály.

Uloz.to a jemu podobné stránky v podstatě fungují na principu produsage – z uživatelů stránky se stávají tvůrci obsahu. Stahují soubory, které potřebují, a zároveň nahrávají jiné, které by mohli potřebovat ostatní. Bez tohoto principu by weby podobného typu nemohly existovat. Systém produsage funguje již delší dobu, v podstatě od vzniku Webu 2.0 (termín poprvé použit v roce 1999 ve článku „Fragmented Future“ autorky Darcy DiNucci) ale termín produsage (production + usage), česky „produžívání“, byl poprvé použit v roce 2008 v publikaci Blogs, Wikipedia, Second Life, and Beyond: From Production to Produsage australského profesora Axela Brunse z Queensland University of Technology, Queensland.



Seriál Bones běží na FOXu každý čtvrtek večer od osmé večerní východního času, tedy od druhé ranní našeho času. Díky „produserům“ na uloz.to mám každý pátek ráno připravený nový díl. Jedinou potenciální překážkou ke 100% zážítku ze seriálu je fakt, že moje anglická slovní zásoba (a vlastně nejen anglická) v oblasti forenzní patologie, entomologie a biochemie je dost mizerná – což je při sledování seriálu, kde se minimálně čtvrtina děje odehrává v prostřední laboratoře a pachatel je odhalován pomocí sofistikovaných metod, trošku problém. Naštěstí existuje skupina dobrodinců, kteří tvoří titulky (ať už originální anglické, nebo české). Stáhnou si film/seriál a ve svém volném čase překládají, vkládají titulky a časují. Díky práci skupiny lidí si už v sobotu odpoledne můžu stáhnout české titulky. Zde kromě produsage příkladně funguje také využití kolektivní inteligence neboli inteligence skupiny. Pojem byl poprvé definován v roce 1997 filozofem Pierrem Lévym. Princip spočívá v kolektivním řešení problému ve stylu „víc hlav víc ví“. Jednoduše řečeno na příkladu mého oblíbeného seriálu – díky kolektivní inteligenci (rozuměj důmyslné dělbě práce) mám své titulky už v sobotu, kdyby však celý díl překládala a titulkovala jen jedna osoba, trvalo by to déle.


Že snad seriál Bones neznáte?? Naštěstí tu, za pomoci kolektivní inteligence, byly vytvořeny hned dvě české fanouškovské webové stránky: www.bones.cz a www.gilly8bones.estranky.cz, kde kromě informací o autorech, protagonistech a obsahu jednotlivých epizod můžete většinu dílů rovnou i stáhnout. Obě stránky mají své konkrétní správce, prvním z nich je uživatel popKorn, což je zároveň spolutvůrce českých titulků, avšak bez zapojení desítky dalších fanoušků by stránky byly jen nudným přehledem.
















Takže, už víte, co budete dělat během zkouškového? :-)

No comments:

Post a Comment