Monday, December 12, 2011

Pro-ana: kolektivní sebevražda v přímém přenosu?


Vteřinu na rtech, navěky na stehnech! Beauty skeleton. Hlad bolí, ale štíhlost za to stojí. Raději budu mrtvá než tlustá…. To jsou jen některá z motivačních hesel, která si můžeme přečíst na pro-ana webech. Často se zde dokonce objevuje i Hippokratovo „Co hlad nevyléčí, nic nevyléčí“ – sám Hippokratés jistě netušil, že se jedna z jeho léčebných metod stane hlavním mottem pro tisíce anorektiček. Také Vás z těchto vět mrazí? Mělo by, přesto se jimi řídí tisíce dívek a žen po celém světě.

Co to vlastně anorexie je?

Mentální anorexie je onemocnění, spočívající v psychické poruše příjmu potravy. Většinou postihuje ženy, nevyhýbá se ale ani mužům. Toto onemocnění má fatální důsledky na lidské tělo, jako příklad můžeme uvést: selhávání orgánů, odvápnění kostí, anémii apod. Postižení anorexií tak v podstatě velmi pomalu umírají, přičemž hrubý odhad úmrtnosti se pohybuje mezi deseti až dvaceti procenty.

Pro-ana šílenství

Na světě je spousta žen a dívek, které s anorexií bojují, ať už potají, nebo veřejně. Na internetu koluje mnoho videí a obrázků, které mají ostatní dívky varovat, nebo jim pomoci, pokud už nemoci propadly. Jednou z nejznámějších bojovnic proti anorexii byla Isabelle Caro, která nakonec přes veškerou svou snahu zemřela.

Vedle nich ale existuje druhá skupina dívek a žen, které naopak prezentují anorexii jako svou filosofii a životní styl. A jelikož, jak říká Murray, má člověk potřebu se sdružovat, scházejí se začínající i pokročilé anorektičky na tzv. pro-ana webech. Zde tuto nemoc nazývají až láskyplně (Ana, Anička), objevují se i tvrzení typu: „Miluju Anu“ a další. Pro-ana weby jsou plné rad a tipů, jak dramatické úbytky váhy schovávat před okolím, kam nenápadně vyhazovat jídlo a hlavně – jak bojovat s neustálým hladem. Objevují se návody typu: kousejte kostky ledu, při kručení v břiše se do něj bouchejte, dejte si sousto do pusy a poté jej vyplivněte. Dívky si zde vedou i vlastní jídelníčky, které často sestávají jen z jednoho jablka denně. Mimo to jsou stránky plné tzv. thinspirations – čili obrázků vyzáblých dívek a celebrit, které mají anorektičky motivovat k dalšímu hubnutí.

I takto může vypadat něčí vzor…

Mezi opěvované vzory také patří například herečka Keira Knightley či vévodkyně Kate Middleton, jež jsou obdivovány pro extrémně štíhlé postavy.

Anorektičky mají dokonce své písničky, které doplňují o vlastní kompilace s fotografiemi plnými modelek, celebrit a anorektiček.

Pro-ana produsage a kolektivní inteligence

Dívky se ve fórech neustále podporují a povzbuzují k „lepším“ výkonům. Zároveň si navzájem radí a komunikují spolu, přidávají své i cizí obrázky atd. Pro-ana weby jsou proto typickým příkladem tzv. produsage (neboli „produžívání), kdy je uživatel současně i tvůrcem obsahu. Stejně tak jsou tyto internetové blogy formou kolektivní inteligence, ačkoliv výraz „inteligence“ je v tomto případě poněkud paradoxní, vezmeme-li v potaz, že si dívky vyměňují rady, pomocí kterých si posléze ničí vlastní těla. Pro představu o způsobu komunikace, která na pro-ana stránkách probíhá, postačí následující příklady: „Doporučuju žvíkání žvíkaček“ nebo „Tyhle holky se za svou postavu aspoň nemusej stydět víš !!! sou dokonalí!“ apod.

Bones are sexy

A stejně jako děti píšou Ježíškovi svá přání k narozeninám, i anorektičky mají seznamy přání: viditelné klíční a kyčelní kosti, trčící žebra, úzký pas, kosti, kosti, kosti….

Pro-ana a legislativa

Ve Francii již byl dokonce přijat zákon trestající nabádání k anorexii, a to pod pohrůžkou vězení či pokuty. U nás však nic podobného není, a proto můžeme bez problému najít podobných stránek desítky.

No comments:

Post a Comment