Monday, December 12, 2011

VIMEO - tak trochu jiný video server

Stránky, které slouží k přehrávání a sdílení video obsahu, jsou jedním z pilířů webu 2.0, tedy internetu takového, jak ho už pár let známe, internetu, jehož obsah spoluvytvářejí jeho uživatelé. Ostatně, málokdo z těch, kdo dnes přijdou do kontaktu s internetem, nikdy neslyšel o Youtube. Jakmile začnete pronikat hlouběji do hlubin webu, dříve nebo později zjistíte, že existuje celá řada serverů, které se na video a jeho sdílení specializují, a kdybyste se o to snažili, napočítali byste jich přinejmenším několik desítek. Co do sledovanosti a návštěvnosti patří na (západní) mezinárodní scéně mezi největší hráče Youtube, Dailymotion nebo Metacafe, ale kromě nich existuje stále dost místa i pro ty menší, jako je například Vimeo. Ačkoliv stojí všichni z výše jmenovaných na podobných základech, každý je přeci jen trochu jiný v tom, na jaké publikum míří a jaký obsah nabízí, což je samozřejmě přímo úměrné návštěvnosti – jestliže první tři míří na svým obsahem na masy, Vimeo míří na relativně úzkou skupinu audiovizuálních fajnšmekrů.




Vimeo sice na první pohled vypadá jako každý druhý video server, nenechte se však ukolébat prvním dojmem, ani zásadní rozdíly totiž nemusí být hned vidět navenek. Už jen to, že název vznikl vložením anglického slůvka „me“ do slova „video“, a zároveň je anagramem slovíčka „movie“, by vám mohlo trochu napovědět. Ten zásadní rozdíl je v tom, že se server specializuje na autorský audiovizuální obsah - to znamená, že ti, kteří obsah na stránky dávají, by měli zároveň být jeho autory (nebo s nimi přinejmenším být v blízkém kontaktu). Tento princip ve všech ohledech naplňuje termín Alexe Brunse „produsage“, kde sami uživatelé jsou tvůrci obsahu, jež konzumují. Nejde navíc o obsah jen tak ledajaký, stránky totiž nejsou primárně určeny pro sdílení videa z dovolené (ačkoliv ani tomu ve výsledku nic nebrání), ale především pro prezentaci vlastní umělecké tvorby. Výsledkem je to, že atmosféra těchto stránek je dost odlišná od těch velkých a nejsledovanějších video serverů. Je to něco jako kdybyste přišli z nějakého multiplexu, který je zanesen komerčním balastem pro masy, do artového kina, které vám nabízí nepřeberné množství povětšinou neznámých, někdy trochu alternativních, ale často o to chutnějších filmových lahůdek. Nebo spíše jednohubek, protože většina klipů se vejde do pěti nebo deseti minut: v tomto případě však naštěstí platí, že „méně je někdy více“. Z mnoha videí je totiž zřejmé, že i do krátkého klipu se dá předat silný umělecký náboj nebo poselství.




Samozřejmě, že ne všechno, co se na Vimeo objeví, je ukázkou ryzí kvality, při mnoha tisících nových příspěvků denně ani nic takového není reálné, Vimeo ale není pouze galerií "jen pro zvané", jeho nespornou výhodou je i to, že komunita, které za ním stojí, je ochotná se o své know-how podělit, vzájemně si poradit, hodnotit díla a v nesposlední řadě se navzájem inspirovat. Jednotlivá videa mohou registrovaní členové komentovat, „lajkovat“ nebo přidávat do seznamu svých oblíbených videí, aby se k nim mohli vracet nebo je sdílet dál přes některou z mnoha sociálních sítí. Orientace v obsahu přitom není nijak složitá, videa jsou členěna do kategorií, jsou svými autory doplňena o metadata, a pokud si oblíbíte některého z přispěvatelů, není žádný problém odebírat jeho další tvorbu jako video-kanál, sledovat, co se líbí jemu nebo komunikovat s dalšími uživateli, kteří sdílejí stejný vkus. Člověk, který má umělecké ambice, na tomto místě najde nejen opravdu široké publikum pro prezentaci svého díla nebo myšlenek (návštěvnost se pohybuje přes milión přístupů denně…) , ale také takřka nekonečné moře podnětů, které ho mohou posouvat dál. Jednou ze sekcí jsou mimo jiné i obsáhlé návody/tutorialy, které vám pomohou jak v začátcích, tak i dlouho poté, co už budete mít první krůčky za sebou.




Nikdo vás ale samozřejmě nenutí, abyste sami přispívali, vždycky se můžete klidně nechat unášet mořem audiovizuálních podnětů a nabažit dosyta své estetické choutky, protože to je to, co Vimeo umí dokonale. Napomáhá tomu mimo jiné i to, že velké procento videí je dostupné v HD kvalitě, tento server byl mimo jiné prvním, který v roce 2007 přehrávání v této kvalitě umožnil. Pokud s tím navíc autor souhlasí, je u možné klip také přímo v této kvalitě stáhnout. To, že se jedná v drtivé většině případů o autorská videa, ústí zároveň v to, že provozovatelé serveru mají snazší situaci v otázce řešení problémů týkajících se autorských práv – do značné míry tím odpadají problémy ohledně nelegálního sdílení obsahu, se kterým se často musí potýkat ostatní servery, na nichž se nemálokdy objevují části nebo dokonce celá „umělecká díla“ (filmy, klipy, atp …) ne zcela legální cestou.




Myslím, že Vimeo u nás zatím není úplně známé, ale svou cestu do podvědomí lidí, kteří se nespokojí s hlavním proudem a hledají něco víc, si určitě dříve nebo později najde. Svoje místo v něm našlo jak mnoho nadšených a schopných amatérů, kteří si chtěli zkusit, jaké je to tvořit obsah, stejně jako řada profesionálů, kterým vyhovuje atmosféra celého projektu i kvalita, ve které mohou své dílo prezentovat. Zde přiložená videa v principu nemohou ani zdaleka vystihnout, co všechno je na Vimeo k vidění. Zkuste mu dát šanci, porozhlédněte se po tom, co je všechno je možné natlačit do několika minut videa, třeba vás jeho kouzlo pohltí … nebo třeba ne, ale úplně ztracený čas to nebude, to vám můžu slíbit. : )

No comments:

Post a Comment