Monday, December 12, 2011

Modrá je stále dobrá

U nás jsou postavičky Šmoulů známé především díky seriálu, který Československá televize vysílala od druhé poloviny osmdesátých let. Historie malých modrých skřítků (v originále Les Schtroumpfs) však sahá dále do minulosti. Jejich tvůrce, belgický kreslíř Peyo (pravým jménem Pierre Culliford), namaloval prvního Šmoulu již v roce 1958. Tehdy se Šmoulové objevili v jeho komiksu Johan & Pirlouit, který maloval pro belgický frankofonní časopis Spirou Magazine. Vystoupili tam sice pouze ve vedlejší roli, nicméně sklidili u čtenářů takový úspěch, že od roku 1959 získali v tomtéž časopisu vlastní příběh. [i]




Jdeme šmoulovat ke Šmoulí řece

Myslím, že jen málokdo Šmouly nezná. Vždyť která pohádková postava má i svou vlastní zmrzlinu? Ale přece jen a pro úplnost… Šmoulové jsou malí modří skřítkové, kteří si jsou všichni velmi podobní. Žijí v houbách ve šmoulí vesnici a nosí bílé kalhoty a čepice. Šmoulové ztělesňují jednotlivé lidské vlastnosti – jsou tu například Lenoch, Koumák, Mlsoun, Mrzout, Silák a mnoho dalších. Postaviček Šmoulů bylo původně 99, postupem času jich ale přibývalo. Celé šmoulí vesnici velí taťka Šmoula, v příbězích se objevují i tři ženské postavy - Šmoulinka, Sašetka a Babča, jinak jsou zde samí muži. Zlo je reprezentováno čarodějem Gargamelem a jeho kocourem Azraelem. Šmoulové mají svůj vlastní jazyk. Často používají slovo Šmoula a jeho odvozeniny, a to v nejrůznějších významech. Někdy ani není zcela jasné, co tím vlastně myslí.

Léta šedesátá a šmoulománie poprvé

Vraťme se ale zpět na začátek. Šmoulí komiks z padesátých let zaznamenal obrovský úspěch a strhla se šmoulí mánie. Objevily se hračky, hry, modely a především figurky. Existovaly celé kluby sběratelů malých plastových šmoulích postaviček. A tak se začala psát dlouhá, dnes již víc než padesátiletá historie. A právě na ní si můžeme velmi dobře ukázat koncept transmediálního vyprávění definovaný Henry Jenkinsem. Podle Jenkinse je transmediální příběh příběhem, který je vyprávěn skrze různé mediální kanály, přičemž každé nové médium by celku mělo přinést něco osobitého a hodnotného. [ii] Šmoulové tak putovali z kreslených komiksů, přes televizní obrazovky a CD přehrávače až k sociálním sítím a jak uvidíte, objevili se skutečně všude.

Od roku 1959, kdy vyšel první komiks, jich následovalo ještě dalších 29. V roce 1965 byl natočen první černobílý film s názvem Les Aventures des Schtroumpfs. Za zmínku stojí také Šmoulové a kouzelná flétna z roku 1976, první barevný film s modrými skřítky, který se inspiroval komiksovým dílem, kde se Šmoulové objevili vůbec poprvé. Šmoulové se stali také oblíbenými hrdiny reklamy, firmy jako BP nebo Kellog‘s byly mezi prvními, které se svezly na neuvěřitelné a obrovské šmoulí vlně. [iii]

Osmdesátky a šmoulománie podruhé

Tu největší popularitu ale Šmoulům přinesl až kreslený seriál Šmoulové studia Hanna-Barbera Productions, který vysílala od roku 1981 americká televize NBC. Získal si obrovskou oblibu a rovněž řadu ocenění (několik nominací a cen Emmy). Americká NBC ho vysílala téměř deset let, do roku 1989, kdy sledovanost začala klesat. Šmoulové se díky americkému seriálu rychle rozšířili téměř po celém světě. V každém jazyce přitom dostali svůj vlastní název – v angličtině jsou to The Smurfs, ve španělštině Pitufos, v japonštině Sumaafu a ve slovenštině Šmolkovia. Natočeno bylo celých 256 epizod a ještě dnes, po třiceti letech, se seriál neustále vysílá. Aktuálně třeba také u nás, na stanici Barrandov. Kromě toho se celý seriál objevil také na DVD.



Úspěšně pokračovala také tradice figurek. Ty nejznámější jsou od německé firmy Schleich, která uvádí ročně na trh kolem 10 nových figurek a celkově jich již prodala přes 300 milionů. Velmi populární byla také šmoulí hudba. U nás nazpívali písničky k seriálu přední interpreti tehdejší doby – Iveta Bartošová, Stanislav Hložek, Hana Zagorová, Petra Janů nebo Jiří Korn, na Slovensku pak například Darinka Rolincová. Samozřejmostí jsou desítky her, jak pro hlavní herní konzole, tak pro PC.

Šmoulománie potřetí, ale nejspíš ne naposled

Na obrovskou popularitu z let osmdesátých se pokusili navázat Columbia Pictures a Sony Pictures Animation, když v roce 2008 oznámili, že získali práva na nový šmoulí film. Chtěli se tak pokusit oživit uhasínající slávu malých modrých skřítků. Film s příznačným názvem Šmoulové spatřil světlo světa letos v červenci. Odehrává se v New Yorku, kam se malí Šmoulové dostanou poté, co je z jejich vesnice vyžene čaroděj Gargamel. Film je natočen ve 3D, je animovaný jen částečně a po boku modrých postaviček se zde objevuje i řada známých tváří, jako například Katy Perry, Hank Azaria nebo Nail Patrick Harris.

Film podle očekávání odstartoval další vlnu šmoulománie. Tvůrci přišli ve správnou dobu. Jednak si pro informaci o chystaném filmu vybrali rok, kdy Šmoula slavil své padesátiny a jednak se vhodně trefili do doby, kdy se největší fanoušci z let osmdesátých sami stali rodiči a do kin tak přivedli své vlastní děti. Noví Šmoulové jdou samozřejmě s dobou, a tak je najdeme na Facebooku či Twitteru, kde je velké množství fanouškovských stránek. Například u The Smurfs& Co uvádí Facebook až 3 miliony aktivních uživatelů měsíčně. Jedná se vlastně o facebookovou hru, kde si vytváříte svou vlastní šmoulí vesnici, a to v původní seriálové grafice. Abyste ve svém snažení byli úspěšní, potřebujete spolupracovat se svými přáteli, tedy spoluhráči. Uplatňuje se zde tedy kolektivní inteligence, pojem Pierra Lévyho, který zjednodušeně řečeno znamená, že víc hlav víc ví. V roce 2010 Šmoulové pronikli také do Apple světa s novou hrou Smurf Village pro iPad, iPhon a iPod.

No a v neposlední řadě Šmoulové také pomáhají. Dali se dohromady s organizací UNICEF, zahráli si v propagačním videu proti válečným zločinům a genocidě a v roce 2008, u příležitosti svých narozenin uspořádali rok trvající „Happy Smurfday Euro Tour“, jejíž výtěžek věnovali na konto této organizace.

Co je za úspěchem malých modrých trpaslíků? Jsou jedineční, jsou milí a jsou (hlavně díky své barvě) snadno zapamatovatelní. Šmoulové mohou mít (a jistě mají) řady odpůrců, ale vzhledem k tomu, že okouzlovali a okouzlují již třetí generaci (nejen) dětí po celém světě, je potřeba je brát vážně. Protože jak to tak vypadá, další šmoulí příběhy na sebe nenechají dlouho čekat. Producenti filmu totiž oznámili, že mají v plánu natočit další pokračování!

Seznam použitých zdrojů:
[i]The Smurfs [online]. 2011 [cit. 2011-12-12]. The Smurfs/History. Dostupné z WWW: http://www.smurfs.com/#en/fun-and-games/?&_suid=649.
[ii] JENKINS, Henry. Convergence Culture. New York : New York University Press, 2006. Str. 95-96.
[iii]The Smurfs [online]. 2011 [cit. 2011-12-12]. The Smurfs/History. Dostupné z WWW: http://www.smurfs.com/#en/fun-and-games/?&_suid=649.

Dále čerpáno také z en.wikipedia.org, cs.wiki.org a www.youtube.com

No comments:

Post a Comment