Monday, December 12, 2011

Captcha a reCaptcha

Captcha



Captcha, všichni jsme to někdy viděli a použili a ani možná nevíme co to vlastně je. Jediné na čem se jistě většina uživatelů internetu shodne je to, že nás to otravuje a prodlužuje náš pobyt na největším „žroutu času“ v současnosti.
Co to je vlastně Captcha? Jedná se o akronym pro „Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart“, tedy „plně automatický veřejný Turingův test k odlišení počítačů a lidí“.Test se tedy zabývá problematikou rozlišení stroje od člověka. Kdy je brán jako forma ochrany webů před řáděním spambotů. Právě při vkládání komentářů, při registraci, při potvrzení odesílání dat, apod. přichází systém Captcha, který má za úkol eliminovat roboty. 

 
Tato CAPTCHA zobrazuje text „smwm“, který byl kvůli ztížení automatického rozpoznání deformován a bylo přidáno vícebarevné pozadí obrázku.

Jedním z problémů Captcha systému, je nemožnost využití zabezpečení pro lidi zrakově postižené. Není zde možnost nechat si text přečíst nahlas. Bohužel i pro lidi se zdravým zrakem je občas problém tyto znaky přečíst. Dokonalost metod rozpoznávání se také stále zlepšuje a tak, čím více deformované texty, tím častěji i uživatelé se zdravým zrakem musejí aktualizovat stránku s kódem.

Pro zajímavost, denně je na internetu lidmi zadáno 60 miliónů Captcha obrázků. Což není zrovna málo. Zajímavý je i čas strávený nad opisování textu, jedná se o čas okolo 14 vteřin na vyřešení jednoho obrázku. To je vcelku velký potenciál pro reklamu a toho si všimla i například společnost Solve media.




Jednoduchý princip. Opište reklamu a opisováním si to zapamatujete. The best yet.


Dalším způsobem jak zbohatnout na Captcha systému? Najměte si skupinku Indů a za 10 dolarů máte o pět tisíc problémů méně. Například firma DeCaptcher. Jednoduše se zaregistrujete, nakoupíte si požadovaný počet řešených obrázků a vaši spamboti mohou vesele zaplňovat diskuze nekonečnými příspěvky o prodlužování penisu. 


reCaptcha


reCaptcha funguje na principu Captcha jen s tím rozdílem, že je zdarma. Její hlavní prioritou je také určitá forma zabezpečení před „řáděním“ spambotů na stránkách. reCaptcha si, však dala za hlavní cíl i něco navíc. Pomáhá totiž s digitalizací  tištěných médií.

Captcha a reCaptcha nemá však jen takto užitečné využití. Na internetech koluje několik variací slov, které dokáží i pobavit:





Zdroje:

Michal Dúbravský

1 comment:

  1. ...problem? :D Jinak dobrý článek, chtěla jsem si o tom něco najít, tak jsi mi to usnadnil. :)

    ReplyDelete