Saturday, December 10, 2011

Naše čistokrevná fenka plemene whippet vrhla 8 krásných štěňat a náš sympatický veterinář ze mě má legraci. Porod probíhal bez problémů na straně feny, málem však způsobil nervový kolaps decentně hysterické majitelky. Ta totiž má k dispozici, na rozdíl od své nepochopitelně klidné a vyrovnané psice, vysokorychlostní připojení k internetu. A připojení k internetu skýtá snadný přístup k mnohým diskusním fórům majitelů a chovatelů psů, z jejichž zkušeností a rad se udělaly vrásky na čele nejen mně, ale jistě děsí i mnoho profesionálů z řad veterinárních lékařů. Fenka Arwen totiž snad vůbec netuší, jaké komplikace ji mohou při porodu potkat, že je třeba připravit dezinfekci (nejlépe na bázi jódu), špagátky na podvazování pupečních šňůr (ne moc tlusté, ale ani tenké, aby pupečníky nepřeřezaly) nebo ještě lépe peán (pokud nemáte tušení o čem mluvím odkažte se zde prosím na http://cs.wikipedia.org/wiki/Pe%C3%A1n ), hadříky na vysušení novorozenců, pleny, glukopur, nůžky…….. Prostě takový porod není žádná sranda, ale děsivý životu nebezpečný akt, který se bez dostatku informací, vybavení a štěstí pravděpodobně nedá zvládnout a klid nastávající matky pro mě byl tedy naprosto nepochopitelný!

Arwenka měla naprostou pravdu. Stejně jako se na obálce (mimochodem výborné) knihy Stopařův průvodce galaxií objevuje velký, uklidňující nápis Nepropadejte panice!, na záhlaví každé stránky věnující se chovu psů by mělo (vedle zmíněného univerzálního nápisu) být připojeno varování, že Porod je přirozená fyziologická záležitost! A nikoli hazardní hra. Proto se v tomto textu chci zabývat tím, do jaké míry (a zda vůbec) je vhodné využívat princip kolektivní inteligence a produsage v oblastech řekněme vysoce specializovaných a mimo oblast sociálně vědní- například v právě zmiňovaném veterinárním lékařství- a do jaké míry (a zda vůbec) lze jejich pomocí dospět k užitečným závěrům.
Položme si ruku na srdce. Pokud Vás naskákají podezřelé pupínky v okolí pupíku, co uděláte jako první?

a) vyplašeně poběžím k lékaři
b) použiji indulonu a uvidím, co se stane
c) „vygooglím“ obrázky pro dotaz pásový opar
d) nebudu si jich všímat

Pokud se Vaše odpověď (stejně jako ta moje) skrývá pod písmenkem c) je možná na čase se nad složkou USAGE a v podstatě i PRODUSAGE více zamyslet. Zmíněný porod mi v tomto ohledu otevřel oči. Internetová fóra, diskuse, blogy, poradny a podobné, mohou být jistě užitečným zdrojem informací, ale neměli bychom podléhat dojmu, že když o tématu nalzneme mnoho informací, musí se vždy jednat o informace užitečné a o to méně o informace pravdivé. V lékařství a podobných poměrně exaktních a specializovaných disciplínách to platí dvojnásob. Každý se snaží přispět svou troškou do mlýna, často však produser nemá potřebný teoretický background, a proto mohou jeho rady (které třeba náhodou vedly v jeho případě k úspěšnému řešení problému díky okolnostem) být pro jiné uživatele nejen bezcenné, ale v některých případech až nebezpečné.

Konkrétní příklady těchto diskusních webů majitelů a chovatelů nejsou v tomto případě příliš důležité, jedná se o jejich celkový koncept. V případech uvedených výše si myslím, že kolektivní inteligence nemusí vést (a většinou nevede) k nalezení návodů na správná řešení problémů. Pokud se na něčem shodne většina, je bezesporu těžké této síle podložené příslovím „víc hlav víc ví“ vzdorovat a člověk často bez odporu tyto závěry přijímá. Uvědomme si však, že lze hlasovat a tím tedy v podstatě nacházet konsenzus o jakýchkoli otázkách. Lze tedy odhlasovat vše, i že Elvis žije. Ano, Elvis žije!

Je jasné, že vše, co je názorem většiny, nebo podstatné části účastníků, nemusí být nutně korektní. V případě různých poradních fór na internetu je nutno tento zádrhem vzít v úvahu. Každý by prostě neměl kecat do všeho a uživatelé musí provádět zodpovědnou selekci poskytnutých informací. K tomu částečně slouží i koncept výuky mediální gramotnosti.
Nedostatků spojených s diskusními a poradními fóry si jsou většinou však vědomi jejich čtenáři, přispěvatelé i odborníci z oboru. Proto jsme se stali svědky rozvoje internetových poraden i interaktivních diskusí vedených odborníky. Jako pěkný příklad lze uvést server veterinární kliniky Vetcentrum, nebo v oblasti lidského lékařství například debaty a poradny nejpopulárnějšího serveru v České republice seznam.cz, kde je možné vyjadřovat vlastní názory a k tématu tak aktivně přispívat, ale i srovnávat tyto příspěvky s názory odborníků v oboru.

Prostředí internetu bezesporu přispělo a stále přispívá ke zvýšení informovanosti uživatelů. Může však snadno posloužit i šíření nepodložených fám, před kterými bychom měli být varováni a nespoléhat, že „co je psáno, to je dáno“. Toto pořekadlo neplatilo plně v době před příchodem nových médií a o to méně v současném dynamickém prostředí. Proto Vám doporučuji s podivnými pupínky navštívit lékaře i v případě, že nenaleznete 100% shodu s obrázky na Google. A štěňátka se mají dobře. Aspoň, že ten pes u nás má ještě svoji hlavu. Zkusme používat i my tu svou ke kritickému myšlení a teprve potom se snažme přispívat ke kolektivní inteligenci.

No comments:

Post a Comment