Thursday, December 8, 2011

Californication v Čechách..

Poměrně podstatná část přispěvatelů tohoto blogu nám v rámci svých příspěvků představuje své oblíbené stránky, případně koncepty nějakých stránek či blogů, které je nějakým způsobem zaujali. Nechal jsem se těmito lidmi inspirovat a v mém příspěvku Vám přiblížím jednu z mála nezpravodajských stránek, kterou relativně pravidelně navštěvuji. Jedná se o web věnující se mému oblíbenému seriálu Californication. Já jsem se na stránku, která se nachází na webové adrese: http://edna.cz/californication/ dostal přímo přes link který mi s doporučením a konstatováním, že mě to bude zajímat poslal jeden kamarád. Nicméně se na ní dá „proklikat“ i z její domovské stránky, kterou je právě http://edna.cz, přes sekci seriály. Myslím si že většina pravidelných diváků výše zmíněného seriálu tuto stránku zná, ale pokud ne, tak dle mého názoru přichází o zdroj zajímavých a leckdy i žádaných informaci. A pro ty, kteří se na Californication nedívají to může být právě ta rozhodující „ochutnávka“, která je k seriálu nadobro přivede.


Co tedy nastane pokud do svého internetového prohlížeče zadáte adresu http://edna.cz/californication/ a stisknete enter?! Otevře se Vám relativně typická stránka s informacemi o seriálu. Nehledejme v ní na první pohled nějaké zásadní, či převratné rozdíly oproti stránkám jiným. Na úvod vidíme klasické menu, ze kterého se můžeme dostat do jednotlivých sekcí jako jsou: novinky, seriál, extra, epizody atd... Síla tohoto webu ovšem dle mého není v jedinečnosti, ale spíše v jeho kvalitě. Tým, který stojí za jeho provozem je podle mě velmi profesionální a právě proto stránky svým zpracováním vypadají téměř jako oficiální a jsou i skoro stejně aktuální. Co se týče týmu lidí, který se o stránku stará, tak jsou v něm lidé, kteří se věnují celkově stránce edna.cz ale i lidé, kteří se specializují přímo na seriál Californication. Tito nadšenci svou kooperací, která probíhá na všech frontách, ať už je to nahrávání epizod ze zahraničního vysílání a jejich následného uveřejňování na internetu, či téměř okamžitá tvorba titulků k nim, umožňují mě a určitě i jiným pouhým konzumentům sledovat nové díly téměř okamžitě poté co je americká kabelová stanice Showtime odvysílá. Nicméně zde najdeme mnoho dalších zajímavých informací i z dění okolo seriálu, které jsou neustále aktualizovány a upravovány dle nových poznatků. A nemusí mít ani přímou souvislost s nimi. O tyto informace se stará již poměrně rozsáhlá síť přispěvatelů, kteří o nich diskutují na fóru, které je přímou součástí stránky. Tím tato stránka naplňuje některé základní charakteristky produsage. Díky tomuto konceptu přispívání se zde objevuje poměrně velké množství informací, které by jeden autor téměř určitě nedokázal sám nikdy nahromadit. Případně aby ty informace nashromáždit dokázal, dokázal „vyrábět“ i titulky k jednotlivým epizodám a veškerý další obsah, který se na stránce vyskytuje musel by to mít jako své hlavní zaměstnaní. Což ovšem v případě, že je to seriál stanice Showtime, která u nás nevysílá, na českém webu nehrozí. Avšak právě díky tomu, že neexistuje jediný, svrchovaný vládce této stránky, může se zde plnohodnotně uplatnit kolektivní inteligence. Ta svou flexibilitou například zajišťuje, že když některý produser umístí na stránku nějaký nefunkční, či nevhodný link, je tento link poměrně rychle odhalen a buďto úplně odstraněn, nebo nahrazen nějakým jiným, fungujícím. Tím se udržují všechny části stránky permanentě v poměrně aktuálním a a hlavně použitelném stavu.


Teď když se odprostím od toho, že je to můj oblíbený seriál. Napadá mě otázka, jaké hodnoty by byl schopen vytvořit ten užší tým lidí který se o stránku stará, navíc s podporou toho poměrně širokého okruhu přispěvatelů, kteří na stránku dávají své názory, postřehy a příspěvky v méně pravidelných intervalech. Co by se stalo, kdyby se vrhli napřiklad na nějakou část české „Wikipedie“ a rozhodli se utrácet svůj čas nějakým „užitečnějším“ způsobem..?! Nehledě na to, když si uvědomíme, kolik takových stránek o seriálech je a tím pádem i kolik různých lidí s různými znalostmi se jim věnuje. Chápu, že zábava také musí být. Ale opravdu by mě to zajímalo, kdyby se třeba takových pět tisíc fanoušků různých seriálů rozhodlo společně spolupracovat na řešení nějakého problému, jak by to asi tak dopadlo. Téměř určitě se to nedozvím, ale otázka k zamyšlení to pro mě byla, je a bude i nadále zajímavá...

No comments:

Post a Comment