Monday, December 12, 2011

Českýšerm.cz - nejen diskusní fórum

O historickém šermu lze na Internetu najít nepřeberné množství informací - ať už pocházejí od odborníků v oboru, laiků či fanoušků tohoto „sportu“ či třeba diváků šermířských akcí a bitev. Na různých portálech sdílených fotografií jsou nahrány tisíce tematických fotografií, hrady a zámky lákají na doprovodný program v podání některé ze šermířských skupin, tanečnic, kejklířů a dobového tržiště, historičtí ševci a švadleny se předhánějí v prezentaci svých výrobků jako těch jediných opravdu dobově původních, stránky jednotlivých šermířských skupin lákají na svá vystoupení a nezřídka přidávají informace a historické souvislosti období, které „vytvářejí“. Laik či začátečník tak může, díky množství detailních informací, chybně interpretovat hlavní myšlenku textu, diskuse i produktu, naopak odborníkovi či zájmovému členu se nemusí podařit najít přesně tu informaci, kterou hledá.


To je jeden z hlavních důvodů existence portálu ceskyserm.cz[1], který vznikl 21. 2. 2002 a od té doby se stal místem, kde se odehrává většina odborných diskuzí (a hádek samozřejmě). Jeho podnázev „Informační a zpravodajský server českých šermířů, kalendář historických a šermířských akcí, reportáže z akcí, diskuse a ankety“ naznačuje všechny hlavní aktivity, které se zde odehrávají.

Uvedený portál je klasickým příkladem produsage, jak jej popsal Axel Bruns. Již samotný pojem napovídá, že se jedná o propojení role uživatele a tvůrce. D

ochází ke stírání rozdílů mezi autorem sdělení a jeho příjemcem – lidé, pro které je českýšerm.cz zdrojem informací se zároveň podílejí na tvorbě jeho obsahu, komentují, hodnotí. Přispěvatelem se může v případě celého serveru i diskusního fóra stát téměř kdokoliv – samozřejmě se, jako v jakékoliv jiné tematické diskusi, předpokládá alespoň určitá minimální znalost problematiky a dodržování pravidel netikety. Jinak by se mohlo stát, že vás ostatní diskutující jednoduše „vypískají“ ze svého hřiště. Celý portál českýšerm.cz stojí na základech Lévyho kolektivní inteligence – Pierre Lévy ji definuje jako „formu univerzálně distribuované inteligence, konstantně zdokonalované, koordinované v reálném čase a vyúsťující v efektivní využití schopností.“[2] Na Wikipedii se lze dohledat stručné shrnutí myšlenky kolektivní inteligence: „schopnost skupiny najít větší množství nebo kvalitnější řešení nějakého problému, než její jednotlivý členové.“[3] Přesně na tomto principu je již téměř deset let tvořen portál českýšerm.cz, který předpokládá účast a spolupráci šermířů a podobně zájmově zaměřených lidí na celém svém obsahu. Když jsem hledala střih prostých ženských dobových šatů 2. poloviny 14. století nošených ve střední Evropě, přečetla jsem nejprve několik rad v diskusi na téma kostýmy a odívání. Když jsem věděla, co hledám, brzy jsem na Internetu našla několik střihů. Nemohla jsem se rozhodnout a především jsem potřebovala radu – který z nich je opravdu původní střih a který pouze hezké moderní provedení, aby to slušelo? Takže jsem se vrátila zpět na portál českého šermu, nasdílela několik obrázků střihů a žádala o radu. Získala jsem od desítek uživatelů informace nejen o střihu, ale nakonec i o tehdejším místním podnebí, sociálních rozdílech a praktičnosti využití některých módních prvků.

Praktickou částí serveru je kalendář historických a šermířských akcí, který sdružuje informace z mnoha informačních serverů, doprovodných programů slavností i stránek šermířských skupin. Informaci o konané akci může přidat kdokoliv, čím více akcí, tím větší možnost výběru a informovanosti o dění u nás i ve světě.

Českýšerm.cz má několik svých stálých „reportérů“ a dopisovatelů, kteří se podílejí i jinak, než v diskusích. Sekce letem – světem zahrnuje odkazy na uveřejněné články a publikace, tiskové zprávy pak informují o reportážích, výstavách, ale také například o úmrtí člena šermířské komunity. V sekci články lze pak nalézt zpracovaná témata od historického tance, přes osobnost knížete Václava až po festival šermířských filmů. Pro zpestření pak autor Mascha uvádí pravidelně krátký komix ze šermířského prostředí. Na těchto článcích a reportážích se účastní pouze několik „vyvolených“ – a to ne proto, že by jiní nesměli, ale nikdo se do toho zkrátka moc nehrne.

Českýšerm.cz zůstává už téměř celé desetiletí praktických rádcem a zdrojem užitečných informací a to především díky velkému počtu zúčastněných z celé široké šermířské obce.


[1] Český šerm : Informační a zpravodajský server českých šermířů, kalendář historických a šermířských akcí, reportáže z akcí, diskuse a ankety [online]. 21.2.2012 [cit. 2011-12-05]. Český šerm. Dostupné z WWW: .

[2] LÉVY, Pierre. Collective intelligence : Mankind's Emerging World In Cyberspace. 1997. ISBN PerseusBooks.

[3] Kolektivní inteligence. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, df, last modified on 4. 12. 2011 [cit. 2011-12-12]. Dostupné z WWW: .

No comments:

Post a Comment