Saturday, December 3, 2011

IKEA tak trochu jinak – originálně!

Přiznejme si to na rovinu. Kdo z nás v nějaké životní fázi nepodlehl kouzlu tohoto švédského řetězce s nábytkem? Alespoň na chvíli nebo i navždy. Může se nám to stát již v dětství, protože zdejší dětské oddělení je učiněný ráj pro fantazii malých trpaslíků. Může to být v období puberty, kdy máme potřebu upravovat si k obrazu svému svůj úkryt před naprosto nesnesitelnými lidmi, se kterými - k naší velké lítosti - stále ještě sdílíme jeden příbytek. Anebo v době, kdy hledáme svůj první pronájem či zařizujeme svoje bydlení.

IKEA to s námi umí. Nabízí nám prakticky veškeré vybavení domácnosti za neuvěřitelně nízké ceny, kterým nelze odolat. To je sice velká motivace pro českého člověka, ale IKEA jde dál. Mladé lidi osloví neotřelý, kvalitní, moderní design jejich nábytku. To vše má ale i svou stinnou stránku. Množství variant, jak vše poskládat dohromady, je hodně. Ale ať chceme nebo ne, v závěru bydlíme všichni v podobně unifikovaně zařízeném obydlí s postelí MALM a kuchyňským stolem BJÖRKUDDEN, v horším případě to u nás doma vypadá jako v IKEA showroomu. Jednoduše to postrádá originalitu a nic to neříká o naší osobnosti.

Domácí kutilové spojte se
Ikeahackers.net je web pro domácí kutily a nadšence, kteří podlehli fenoménu IKEA. Na rozdíl od většiny z nás jsou tvořiví a originální, a proto výrobky IKEA používají v modifikované podobě, případně k trochu jiným účelům, než jaký byl původně záměr výrobce. To by mohlo být řešení pro českého člověka, který nejen slyší na nízké ceny a slevy, ale je také celkem zručný a vynalézavý. Některé úpravy jsou snadné, jiné vyžadují více šikovnosti a trpělivosti.

V květnu 2006 jej založila malajská dívka s pseudonymem Jules. I výběr pseudonymu není samozřejmě náhodný, neboť se jedná o
název jedné ze židlí v IKEA katalogu. :) Při brouzdání internetem zjistila, že je tu spousta skvělých nápadů na „IKEA hacks“, které by si zasloužily jedno místo. A nápad byl na světě.

Slovo hacker používáme běžně i v češtině pro označení komunity programátorů, kteří se dokáží nabourat do počítačových sítí (profesionálové odpustí toto zjednodušení). V tomto případě se tedy jedná o jakési nabourání do výrobků IKEA. Navíc se tady dostáváme k úplné podstatě slova hacker, protože původně údajně sloužilo k
označení někoho, kdo vytváří nábytek za použití sekery.


Celý princip blogu je postaven na principu produsage, který byl definován Axelem Brunsem. Už z množného čísla v názvu totiž vyplývá, že se jedná o komunitu fanoušků IKEA. Uživatelé nejsou jen pasivními čtenáři blogu jednoho autora, ale jsou zároveň jeho spolutvůrci. Bez jejichž spolupráce by blog nikdy nevznikl. Sami posílají Jules svoje nápady, komentují ostatní příspěvky, podílí se na vytváření nových modifikací. Nevědomky se tak stávají činorodými spolutvůrci obsahu.

Gatekeeper a prodejce inzertní plochy v jedné osobě
Jules funguje jako mediální gatekeeper. Sama rozhoduje o tom, zda příspěvek splňuje základní požadavky, je dostatečně nápaditý, originální a zajímavý pro ostatní uživatele blogu. Nezbytnou podmínkou je, že musíte použít alespoň jeden IKEA výrobek v modifikované podobě. Nemusíte být ani jeho autory, mohli jste nápad najít jinde ve skrytých koutech internetu. I tak může být váš příspěvek publikován s odkazem na původní zdroj. Nezbytné jsou také fotografie (nejlépe postup „krok za krokem“) a srozumitelný návod. Pokud váš příspěvek není publikován do pěti dnů, smůla. Nesplnili jste některou z podmínek nebo se snažíte o více či méně skrytou reklamu.

Za šest let existence webu se podařilo nashromáždit na 2500 nápadů, jak si přizpůsobit IKEA výrobek k obrazu svému. Rozjezd byl první čtyři roky relativně pozvolný (přibližně 250 nápadů za rok). Zájem spoluautorů výrazně vzrostl v roce 2010 a v letošním roce je to již přes 900 hacků.

Vyhledávat můžete podle jednotlivých kategorií. Kromě klasických hesel jako koupelna, dekorace zdí nebo osvětlení najdete i nápady na
sváteční dekoraci nebo vánoční dárky.

Jak sama autorka přiznává, na svém nápadu vydělává Google reklamou nebo ji čtenáři mohou podpořit koupí Amazon výrobků
přes její partnerský odkaz. Jejím cílem je ale údajně omezit reklamu tak, aby nebyla pro uživatele příliš otravná.

Poradíte prosím?
Pokud nepatříte do kategorie tvořivých jedinců a nevíte, jak vyřešit svůj problém, můžete zde požádat ty nadanější
o radu nebo konzultaci. Můžete s nimi sdílet své kutilské dovednosti, znalosti, podělit se o praktické rady. Uplatňuje se tedy i princip kolektivní inteligence, který můžeme volným překladem definovat jako schopnost řešit kolektivně problémy a nacházet tak kvalitnější řešení.




Hack of the year
Ne každý nápad je stejně dobrý. Někdy se jedná o menší vylepšení, někdy je to opravdová bomba. Aby všechny nápady nezapadly pro propadliště dějin a těm nejoriginálnějším se dostalo nějakého ocenění a zviditelnění, hlasují uživatelé pro hack roku z deseti nej nápadů, které vybírá Jules.

Hlavně, ať vám nic neunikne
Pokud chcete, spojení s touto komunitou může být intenzivnější. Můžete si nastavit klasický RSS feed, přihlásit se k zasílání nových hacků na váš e-mail, sledovat stránku na Twitteru nebo „lajkovat“ IKEA Hacker na Facebooku, kde má téměř 26 tisíc příznivců.

Sdílet svoje kutilské nápady, učit se a spolupracovat na různých inovacích tohoto typu můžete také prostřednictvím internetové platformy
Instructables, kde najdete spoustu IKEA hacků. Pokud se cítíte osaměle nebo v nesnázích, zkuste si popovídat s ostatními fanoušky prostřednictvím fóra IKEA hacker.

A kdyby jste snad při čtení tohoto příspěvku dostali hlad, udělejte si
tradiční švédské masové kuličky. O správném postupu můžete samozřejmě polemizovat v komentářích pod receptem, případně kolektivně sdílet vlastní návod, který přispěje ke kvalitnějšímu výsledku…..

2 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Tak už druhý odstavec úvodu vystihl přesně náš byt.

    Příspěvek zajímavý, na závěr bych rád podotknul - "that's good for you" ;))
    http://www.youtube.com/watch?v=C8Wu3Bps9ic

    ReplyDelete