Monday, December 12, 2011

Společně na jedné módní vlně

Nejen politika , peníze a odhalený klín Paris Hilton hýbou v moderní době světem. Velkým hybatelem současné společnosti je ještě jeden nezmíněný fenomén, na který jsem se v následujícím textu zaměřila, a tím je móda. Téměř všichni ji sledují, rádi o ní diskutují a často se v módním prostředí sami angažují. A k tomuto všemu nám cestu otevírají média. Internetové stránky www.czechoriginalfashion.cz představují ideální příklad zmíněné provázanosti módy s potenciálem nových médií.

Pod touto adresou se skrývá rozsáhlý interaktivní projekt zahájený v roce 2009 zaměřující se na člověka, který je svůj a nebojí se vířit vody české módy. Je to místo plné módní inspirace a zábavy. Cílem projektu je zmapovat odívání a styl na všech úrovních a následně inspirovat a doporučovat. Dozvíme se zde nejen jak se obléct, ale také kam zajít a kde hledat, když se necháme zveřejněnými tipy inspirovat. Připojit se přitom může každý a každý se zde může dle svých vlastních chutí „vyřádit“. Možností, které tyto stránky nabízejí, je opravdu mnoho.

Uživatelé se zde mohou registrovat a na základě toho komunikovat o módě s ostatními fanoušky módy nebo profesionály. Po registraci je možné nastavit vlastní profil, v němž se vyplňují informace takového druhu, který odpovídá charakteru a účelu těchto stránek. Podle toho může člověk snadno nalézt uživatele s podobným stylem a zájmy.


Dále může každý uživatel vkládat vlastní módní příspěvky a komentovat příspěvky ostatních. Galerie vložených fotografií s řadou moderních outfitů je skutečně obsáhlá a to navíc s tou výhodou, že uživatelé mohou zakládat své vlastní galerie, které si dle fantazie mohou pojmenovat. Vítaným bonusem těchto stránek je sekce „bazar“, kde existuje možnost nabízet svoje vlastní kousky oblečení a doplňků k prodeji nebo naopak vášnivě nakupovat od ostatních, případně si věcičky vyměňovat. Bazárek funguje na principu běžných inzerátů a představuje velmi zajímavou příležitost, jak si zároveň udělat místo v šatníku, vydělat si pár korun a ještě udělat někomu radost. Problém, kam s malými, velkými nebo nevyhovujícími kousky oblečení a doplňků, abychom je nemuseli se slzami v očích vyhazovat do popelnice, řešil někdy snad každý z nás. Podobně atraktivní je sekce nazvaná „lovec stylu“. Každý, kdo uloví fotografii stylového outfitu, může bojovat o hlasy ostatních uživatelů a vyhrát hodnotné ceny. Tato charakteristika jasně napovídá, že web www.czechoriginalfashion.cz naplňuje koncept procesu zvaného produsage, který byl poměrně v nedávné době definován australským univerzitním profesorem A. Brunsem. To, jak zajímavé tyto stránky módního minivesmíru budou, závisí na každém uživateli, který stránky pravidelně navštěvuje a aktivně spoluvytváří. Čerpáme zde inspiraci, nakupujeme, pročítáme zajímavé články a využíváme stránky mnoha dalšími způsoby, na stranu druhou sami produkujeme celou řadu podnětů k inspiraci nebo zábavě pro ostatní.

Další sekce nesoucí názvy „reportáže“, „rozhovory“, „inspirace“, „co se děje“ a „co baví“ mají za úkol nám rozšířit obzory v oblasti módy a stylu. Autory příspěvků jsou mnohdy sami uživatelé stránek. Článků, rozhovorů, fotek, informací či tipů se zde nalézá skutečně nepřeberně. Vytváří se tak systém vykazující prvky kolektivní inteligence. Profesionálové, módní fanoušci i módní ikony tady shromažďují své poznatky, které s módou souvisí. A množství těchto nastřádaných poznatků se rozšiřuje téměř s každým novým dnem a každým novým uživatelem.

Hledej! Foť! Vkládej! Hodnoť! Nakupuj! Prodávej! Bav se! Inspiruj se! Oblékej se! Všechny tyto výzvy směřují k tomu, aby se co nejvíce z nás zapojilo do projektu originální módy v Čechách. Chceme-li se líbit, ostatní nám k tomu skrze tento projekt mohou dopomoci. A my můžeme stejnou cestou a stejnými prostředky pomoci jim.

Tak co myslíte? Stojí móda za trochu našeho vzácného času? Byť se tak může často zdát, tento životní fenomén nedělá rozdíl mezi muži a ženami, mladými nebo starými, konzervativními nebo odvážnými, chudými nebo majetnými, módní svět je otevřený skutečně každému stejně jako czech original fashion. A všichni módní fanoušci vzkazují: „Chceme slyšet i tvůj názor!“


Markéta Faustová


1 comment:

  1. Dcera se chce stát módní návrhářkou, ale má problémy s češtinou. Tak jsme jí pořídili kurz, který ji připraví na přijímačky na školu. Jinak za sebe určitě můžu říct to, že módní vlny jsou hrozný zlo. Všichni chodí jak ovce stejně a nikde žádná velká kreativita. A pozor, nepleťte si zástup extravagantních outfitů s kreativitou.

    ReplyDelete