Monday, December 12, 2011

BÝTI SPISOVATELEM

Své literární počiny již dávno nemusíte schovávat na dně skříně či ve složce počítače. Díky literárním serverům má každý šanci své dílo zveřejnit a poprat se s kritikou. Český internet nám jich nabízí nesčetné množství.

Základním posláním těchto serverů je podpora amatérského psaní. Poskytnout všem nadšencům stejnou šanci k publikaci svých děl. Ačkoliv se každý snaží lákat něčím jiným, základní pravidla zveřejňování jsou téměř identická. Zaregistrovat se (k registraci většinou postačí uživatelské jméno, e-mail a heslo), neporušovat zákony ČR a to především autorský zákon nebo v případě nevhodného textu možnost administrátora příspěvek vůbec nepublikovat. Ale po splnění všech předepsaných podmínek se již vaší fantazii meze nekladou. Svou tvorbu máte možnost zpřístupnit všem návštěvníkům stránek, získat okamžitou zpětnou vazbu od čtenářů či diskutovat a hodnotit díla ostatních autorů. schovávat na dně skříně či ve složce počítače. Díky literárním serverům má každý šanci své dílo zveřejnit a poprat se s kritikou. Český internet nám jich nabízí nesčetné množství.

V roce 1997 se jako první objevil Písmák (www.pismak.cz) a následovaly další jako SASPI – Společenství amatérských spisovatelů (www.saspi.cz), Mfantasy (www.mfantasy.cz), Nokturno.net (www.nocturno.net), Totem – TOTální E Magazín (www.totem.cz), LiTerra (www.literra.cz), literární projekt EPIKA (www.epika.info), Liter (www.liter.cz) a dál bych mohla ve výčtu pokračovat. Pokusila jsem se zmínit především ty, které se řadí v počtu návštěvnosti, přispěvatelů či příspěvků mezi ty úspěšnější.

Písmák například hledá svou SuperStar, každý měsíc vypisuje nové soutěže, srazy s autorským čtením a máte možnost stát se členem některého ze specifických klubů. SASPI zkouší několikrát do roka tzv. workshopy, kde mezi sebou autoři soutěží na zadané téma. EPIKA se částečně vymyká. Členství není zdarma. Při první registraci musí nováček zaplatit drobný nevratný příspěvek. Na druhou stranu každoročně vydávají sborníky nejlepších autorů a literární měsíčník FANTOM.

Líbí se mi projekt Mfantasy. Jde o internetový magazín pro fanoušky fantazy žánru. Naleznete zde povídky, různé recenze, knihy, filmy, publicistická díla a mnoho dalších zajímavých témat. Můžete se zaregistrovat, ale tímto vám ještě nevzniká právo svou tvorbu zveřejnit. Šanci získat tuto výsadu máte pouuze prostřednictvím různých soutěží či workshopů. Toto víceméně zaručuje určitou kvalitu publikovaných prací. Zkuste posoudit sami, zda by níže uvedené povídky měly šanci obstát.

http://www.saspi.cz/dila/26070-draci-olympiada-lesni-drak

http://www.saspi.cz/dila

Totem je dalším z výše zmiňovaných serverů, který se nezabývá pouze literárními příspěvky. Jak sám název naznačuje – TOTální E Magazín – jedná se o internetový kulturní magazín, který nabízí prostor pro všechny, kteří chtějí prezentovat svá díla, výtvory, články, recenze i jakékoliv nápady v oblasti poezie, prózy, fotografie, grafiky, výtvarného umění, hudby, filmu, divadla, mystiky, filozofie a dalších. (www.totem.cz).

Všechny se snaží držet krok a svým přívržencům dopřávají prostor pro komunikaci i na sociálních sítích jako je facebook.com či twitter.com.

Na těchto serverech a sociálních sítích se tedy uživatelé velkou měrou spolupodílejí na obsahu. Jsou tvořeny na základě jejich příspěvků a vytvářejí tzv. produsage (někdy můžete narazit na český překlad „produžívání“). Pojem vychází ze spojení dvou slov production (tvorba) a usage (používání) a jako první jej pojmenoval Axel Bruns (www.produsage.org). Charakteristickými rysy tohoto procesu, které jsou bez výjimky naplněny, jsou: otevřená participace neboli účast; měnící se obsah; možnost hodnocení; pružná dominance a také především vznik nedokončených artefaktů.

Možnost hodnocení je také jedním ze znaků tzv. kolektivní inteligence (tedy jednoduše: více lidí, více ví). I proto chceme svá díla prezentovat. Chceme znát názor stejně smýšlící komunity. Dozvědět se, zda máme šanci uspět v uměleckém světě.

Transmediální vyprávění je nedílnou součástí všech těchto projektů. Ať už jde o různé parodie nebo pokusy o vytvoření pokračování všeobecně známých děl. Na Mfantasy na něj narazíme téměř všude. A jelikož se blíží čas Vánoc, jako příklad jsem závěrem vybrala netradiční zpracování vánoční koledy Ondřeje Hawk Páleníka, šéfredaktora MFantasy:

http://www.mfantasy.cz/2009/12/fantasy-koledy-3-cast/


Zdroje:

BRUNS, Axel. BLOGS, WIKIPEDIA, SECOND LIFE, and BEYOND : From Production to Produsage. New York : Peter Lang Publishing, Inc.., 2008. 421 s.

Písmák hledá SuperStar: http://www.pismak.cz/index.php?data=club&id=69214

Comics KROKODÝL by sampo1: http://www.totem.cz/enda1.php?a=205125

No comments:

Post a Comment