Saturday, December 10, 2011

Tak už nás poslouchejte!

Dlouho jsem přemýšlela o tom, čím já přispěji na tento blog a přidám tak další zajímavé webové stránky, které bych doporučila svým kolegům k pozornosti. A stalo se mi to, co asi většině z vás. Už, už jsem něco vymyslela, a najednou jsem zjistila, že o tom zde již napsáno bylo a chvály je zde na toto téma až, až. Skoro bych řekla, že jsem se již ocitla naprosto na dně, žádné další nápady na stránky, či jakoukoliv jinou múzu, jsem neměla a splnění své povinnosti jsem viděla jako nemožné.

A v tomto naprostém zoufalství jsem si najednou vzpomněla ještě na jeden webový portál, který byl pro tyto účely jako stvořený a který jsem náhle objevila před několika lety, ačkoliv byl určité části veřejnosti již dávno známý.

Jedná se o webovou stránku Bandzone.cz.

Tento webový portál vznikl před několika lety (konkrétně v roce 2004), s úmyslem založit na internetu databázi malých klubových kapel, a to našich i slovenských. Od té doby se však z obyčejné strohé databáze stala spíše sociální síť svého druhu. Sociální síť pro lidi, kteří mají rádi hudbu, ať už jen jako posluchači, nebo jsou sami jejími tvůrci.

Lidé, kteří na tento webový portál přijdou, si mohou naprosto nezávazně poslechnout tvorbu bezmála 30 000 kapel, které se zde zaregistrovali a nabízí zde k poslechu své umění. Bandzone.cz jim však také nabízí více jak 7000 hudebních videí, neustále zaktualizovaný seznam kulturních, zvláště pak hudebních akcí, či prostě jen blog, do kterého mohou přispět svými názory a myšlenkami.

Administrátoři tohoto webu se snaží na hlavní stránce Bandzone.cz neustále doplňovat novinky ze všech kategorií, tak aby žádnému fanouškovi nic nového neuniklo. Pravdou však je, že tento portál netvoří administrátoři, jako spíše samotní fanoušci a tvůrci hudby. Administrátor zde má funkci spíše kontrolní a uspořádající. To také vyplývá z podmínek registrace, kde se administrátoři vzdávají jakékoliv odpovědnosti za zveřejněné obsahy, ale zároveň si ponechávají právo zasáhnout v případě porušení například základních práv a svobod člověka, či v případě porušení autorských, etických a jiných práv.

Celý portál je tedy založen na principu, že každý aktivní uživatel portálu Bandzone.cz je zároveň právě jeho tvůrcem. Jinak by tento webový portál (dnes již u nás nejnavštěvovanější tohoto druhu) nemohl vzniknout. Jedná se tedy o princip, kdy se z příjemců mohou stát přímo tvůrci. Tedy o princip, který se nazývá Produsage, jenž definoval australský univerzitní profesor Axel Bruns.


Vzhledem k více než 145 000 fanoušků, kteří tento webový portál navštěvují je pravděpodobné, že se mnoho kapel a zpěváků snaží na Bandzone.cz být. Neboť v dnešní internetové době, kdy se nám pomalu vytrácejí i nedávno oblíbené CD a vše začíná nahrazovat formát MP3, v době, kdy je stále běžnější si svou oblíbenou hudbu stáhnout z internetu, než běžet pro desku, kazetu do obchodu na roh; tak v této době je pro každého hudebního umělce důležité, umět se přizpůsobit a internet brát možná již jako nutnost, jak o sobě dát vědět a prosadit se na hudební scéně.

A tak kapely a zpěváci velmi rádi dávají na webový portál Bandzone.cz vždy nějakou tu ukázku ze své tvorby, či z nového alba. Tak, aby nalákali své posluchače. Proto zde o sobě píší informace, sdružují se zde s podobnými kapelami, neboť každý nový fanoušek se počítá. S každým novým se stávají známějšími a známějšími. Mohou jim k tomu pomoci třeba i videa z koncertů, které mimo jiné občas zaštiťují právě sami administrátoři Bandzone.cz

Fanouškovskou základnu však často nevyužívají jen pro svou popularitu. Velmi často jim fanoušci bývají inspirací pro změnu, či novou tvorbu. Neboť i oni zde mají slovo. Mohou se k veškeré tvorbě vyjadřovat, předávat rady a názory. Mají svůj blog, kam přispívají i oni a tak dotvářejí celou tvář tohoto webu. Známá pravda, že „víc hlav víc ví“ zde totiž platí naprosto bezkonkurenčně. Diskuze o vlastní tvorbě a pozitivní přijmutí kritiky (samozřejmě nechci opomenout chválu) je v oblasti umění velmi podstatné. Proto si myslím, že na tomto webovém portálu můžeme nalézt také prvky, založené na principu kolektivní inteligence, který popsal francouzský filozof Pierre Lévy.

Myslím, že kdo z vás, o Banzone.cz ještě nikdy dříve neslyšel a setkává se s ním poprvé až prostřednictvím tohoto příspěvku, neměl by váhat a při první možné příležitosti na tento portál zabrousit. Možná tam naleznete své dobré přátele a jejich tvorbu. Možná jste sami zpěváci, možná máte sami kapelu a tohle je to, co jste potřebovali, kam jste se vždycky měli zaregistrovat. Protože Bandzone.cz má mimo jiné podstatný vliv na populární hudební scénu. Mnoho kapel

, které jsou dnes ve světě showbyznysu jako doma, byly objeveny právě prostřednictvím Bandzone.cz, kde si jich všimli lidé z nahrávacích společností, promotéři atd. Že nevíte, o kom mluvím? Třeba o kapele Toxique, o kontroverzním Xindlu X, nebo například o čím dál žádanějším Tomáši Klusovi a mnoha dalších…

A jak jinak skončit článek o hudebním portálu, než hudební ukázkou...

http://www.youtube.com/watch?v=Hllk21wloMo



No comments:

Post a Comment