Monday, December 12, 2011

Fashiolista – Love your style!









Doba, kdy módní časopisy byly jediným zdrojem inspirace, je již dávno pryč. Nahradily je módní blogy, které jsou více rozmanité a přináší svěží pohled na styl. Existuje jich nepřeberné množství a dá se říci, že internet je jimi dnes zcela zaplaven. Je tedy stále těžší (spíše nemožné) vyniknout a dostat se mezi nejčtenější blogery. Autorky a autoři těch nejlepších stránek se stali módními ikonami a mají velkou schopnost určovat styl. Oslabili tak moc fashion designérů a známých módních domů. Není dnes už ničím výjimečným, že blogeři navrhují vlastní kolekce oblečení, bot i parfémů. Jejich síla spočívá v tom, že jsou blíže normálním lidem. Nejsou to známé nedostupné celebrity, ale obyčejní lidé. Liší se pouze svým dobrým vkusem a velkou vášní pro módu. Vždycky jsem chtěla zkusit, jaké to je, psát blog o módě. Nikdy jsem se ale neodhodlala založit vlastní stránku, natož zkusit napsat nějaký článek. Šance, že by právě můj web oslnil velkou masu lidí, se mi zdála mizivá. Takže jsem své ambice vzdala. Pak jsem ale omylem narazila na stránku www.fashionalista.com, která umožňuje všem se na chvilku stát stylistou. Neodolala jsem a na vlastní kůži si to vyzkoušela.


O Fashiolista

Web Fashiolista byl založen v létě 2010 v Amsterodamu. V současné době má tato módní komunita přes půl milionu členů z více než 150 zemí světa. Hlavní myšlenkou této stránky je, že na internetu existuje velké množství internetových obchodů s oblečením, obuví, módními doplňky, ale také s kosmetikou, a je tedy nemožné projít všechny weby a najít tu správnou inspiraci.


Jak to funguje?

Stačí se jen zaregistrovat, tím se vám vytvoří Fashiolista profil, který se stane webovou prezentací vašeho stylu a vy se tak ocitnete ve světě plném inspirace a stylových věcí. Po následném stažení jednoduché aplikace, se vám objeví vedle vyhledávacího řádku vašeho internetového prohlížeče červené srdce. Teď již můžete začít šířit lásku. Pak stačí jen procházet profily jednotlivých uživatelů a nalézat inspiraci pro váš styl a nebo aktivně hledat na internetu ty nejlepší věci a pomocí červeného srdce je přidávat do svého profilu. Když budete mít štěstí, tak narazíte na ještě nikým neobjevené kousky. Ty se pak objeví ve vaší složce FINDS. Pokud vybraná věc už byla otegována někým jiným, zobrazí se vám ve složce LOVE. Pak už stačí jen založit svůj první tzv. LIST a ty nejlepší úlovky poskládat dohromady a vytvořit ten nejlepší styl. Nový stylista je tak na světě!

Jednotlivé LOVES skrývají odkaz na internetový obchod. Takže pokud se vám něco zalíbí, stačí jeden jediný klik a můžete začít nakupovat. Nejčastěji se zde objevují linky na webové stránky e-shopů www.asos.com, www.topshop.com, či www.modcloth.com.

To ale není vše. Jednotliví uživatelé mohou mezi sebou vytvářet vazby – FOLLOWERS (lidé, kteří sledují váš profil) a FOLLOWING (seznam uživatelů, které vy sledujete). Stačí jen trocha aktivity a followers si vás najdou. Vytvořit si komunitu, která sleduje vaše módní příspěvky, není vůbec složité. Na hlavní straně Fashionalista se objevují poslední přidané příspěvky (LOVES), takže si právě toho vašeho může všimnout úplně každý, kdo je právě online přihlášený. Nejoblíbenějšími profily překvapivě nejsou ty, které patří známým blogerům! Například stránka jedné z vůbec nejúspěšnějších blogystek – Chiara Ferragni (www.theblondesalad.com) – je „až“ v druhé desítce. Web Fashionalista je tak důkazem, že každý má šanci zde uspět, stačí jen najít ten pravý styl a lidé ho budou následovat.


Opravdu to funguje?

ANO! Sama jsem to zkusila a byla jsem velmi příjemně překvapená. Stačilo proklikat pár profilů, přidat nějaká LOVES, najít pár FINDS a za pár minut si mého profilu všiml první FOLLOWER. Přidal mi vzkaz na mojí zeď, pak dal LOVE pár mým kouskům a já byla nadšená, jak jednoduše si vás lidé dokáží najít. Již po pár dnech se kolem mého profilu vytvořila docela početná skupinka následovatelů.


Závěrem

Celý web je vyprodukovaný pouze samotnými uživateli a právě jejich spolupráce vytváří jeho obsah. Fashionalista je zajímavým projektem mezi jinak obyčejnými a neinteraktivními módními blogy. Jedinou nevýhodou je, že je tento web silně návykový!

No comments:

Post a Comment