Wednesday, December 7, 2011

Zábava hezky česky

Mnoho z mých kolegů tu představuje své oblíbené stránky, já jsem dlouho přemýšlel, jakým příspěvkem Vás potěšit. Jelikož mezi mé oblíbené weby patří VideaČesky.cz a k našemu tématu se dokonale hodí (a v podstatě bylo něco řečeno na druhé přednášce v souvislosti s komunitou titulkářů), představím Vám právě tyto webové stránky. Jistě je někteří znáte, pokud o nich však slyšíte poprvé, věřím, že si zde najdete svá oblíbená videa.

Co tedy po zadání odkazu v prohlížeči můžete čekat? Jak vyplývá z názvu, naleznete zde videa – cizojazyčná, která jsou opatřena českými titulky. Díky týmu schopných překladatelů tak můžete sledovat reklamy, které v našich televizích neběží, skeče světových komiků, krátké filmy, trailery na nové filmy/hry, rozhovory z amerických talkshow … Součástí překládaných děl jsou i pravidelné seriály[1] (převážně vycházející na kanálech YouTube) nebo tzv. Speciály, jejichž vydání probíhá pravidelně každý týden v předem daný čas.

Pro studenta Mediálních studií se tu najde i plno užitečného materiálu, jelikož zde naleznete i reklamy nebo videa staršího data, jež se těší nebývalé sledovanosti a mnohdy se stala kultovními.

http://www.videacesky.cz/reklamy-reklamni-spot-video/chuck-testa

Videa nejsou jen humorná, ale můžete zde najít i klipy s vážnou tématikou (např. přednáška z Harvardské univerzity).

VideaČesky.cz existují již necelé dva roky a za tu dobu si dokázala získat mnoho fanoušků (nejsledovanější video má necelých 900 tisíc shlédnutí[2]) a v loňském roce dokázala redakce získat ocenění Křišťálová lupa v kategorii Dobrej nápad. Tým webu čítá v současné době 15 aktivních překladatelů, ale o obsahu může rozhodovat prakticky kdokoliv. Ať už svými jazykovými dovednostmi, tak svými připomínkami a komentáři a v podstatě i svým zájmem o jednotlivá videa.

http://www.videacesky.cz/talk-show-rozhovory/jason-segel-u-craiga-fergusona

Navíc díky propojení se stránkou na Facebooku se komunikace stává více interaktivní. Některé překládané pořady mají na této sociální síti i své vlastní fanouškovské stránky (Whose Line Is It Anyway? CZ, Conan O´Brien CZ). Jak vidíte, uplatňuje se tu produsage, ve své podstatě taktéž transmediální vyprávění (krátké snímky se věnují dalším médiím, jsou zde uveřejňovány hudební videoklipy, které jím jsou samy o sobě) a nakonec i kolektivní inteligence (možnost hodnocení a komentování). Definice těchto pojmů tu byly přede mnou napsány tolikrát, že jejich opsání považuji za zbytečné.

Tento příspěvek není nějak objevný, ani se nesnažím rozebírat témata vedoucí k velkým diskusím. Pouze budu rád, když se mohu o svou zábavu podělit s ostatními. Myslím si, že tento web je velice přínosný a přináší spoustu kvalitních odkazů. Díky lidem, jako je například BugHer0[3] nebo bakeLit[4], které můžete znát i díky titulkům seriálů a filmů uveřejňovaných na Titulky.com, se můžeme pobavit i kvalitním humorem (ze zahraničí).

Budu potěšen, pokud se vyjádříte k tomuto webu nebo například prozradíte své oblíbené video (česky).

1 comment:

  1. Omlouvám se za (s)prostě vložené odkazy, ale jejich vlastní postování bych zřejmě nezvládl (nemluvě o tom porušení práv). I tak věřím, že zkusíte otevřít a zasmějete se.

    ReplyDelete