Tuesday, December 13, 2011

A máme to na talíři!

Jako svůj příspěvek na tento blog jsem se rozhodla vybrat pořad Prostřeno!. Tato televizní soutěž běží na TV Prima každý všední den od 18 hodin a trvá zhruba 40 minut. Smyslem této hry je předvést vlastní umění v kuchyni ostatním soutěžícím a pokusit se je svým menu natolik ohromit, že jejich body přiřknou jednomu účastníkovi výhru 40 000 Kč. Již to, že ostatní účinkující mají možnost se vyjádřit jak k jídlu, které jim bylo nachystáno, tak k chování, bydlení a charakteru konkrétních osob, by se dalo považovat za kolektivní inteligenci. Diváci porovnávají své názory doma u obrazovek se členy vlastní rodiny, s nimiž pořad sledují, i se soutěžícími v televizi.

Pro ty, kdo nestihli nějaký díl přímo ve vysílání TV Prima, je k dispozici web této televize www.iprima.cz/prostreno, kde nalezne všechna videa včetně receptů pro přípravu konkrétních pokrmů. Každý si tak snadno může vyzkoušet jakékoliv jídlo uvařit. Popravdě řečeno, nejednou jsem této možnosti využila i já a některé recepty byly opravdu výborné.

Kromě receptů se mohou návštěvníci stránek zapojit i do diskuse, která je u každého dílu zvlášť. Mohou reagovat na příspěvky ostatních, pochválit i zkritizovat, případně navrhnout vylepšení prováděných jídel. Kreativitě se meze nekladou. Není ani výjimkou, že na sociálních sítích, jako je např. www.facebook.com, se objevují odkazy právě na tyto stránky s vtipnými, pochvalnými či kritickými komentáři. Během těchto diskusí a sdílení na sociálních sítích dochází u cílové skupiny k vytváření kolektivní inteligence, jak ji definoval kanadský filosof Pierre Lévy. Ten říká, že kolektivní inteligence je „schopnost skupiny najít větší množství, anebo kvalitnější řešení nějakého problému“ (http://cs.wikipedia.org/wiki/Kolektivn%C3%AD_inteligence). V našem případě se jedná o problém vaření a reality show, kdy se lidé mohou dohadovat, nebo naopak shodnout, o tom, co se týká mínění o soutěžících a jejich umění v kuchyni. Podle názorů jak přímých účastníků pořadu v TV případně v totožných videích na internetu, tak přispěvatelů do diskusí na výše zmíněných stránkách, si ostatní lidé mohou vyvodit názor na konkrétní pokrm, bez toho, aby hledali další zdroje.

To, že je možné díky sdílení a komentování diskusí šířit mediální obsah dále, napovídá tomu, že, aniž by si to mnozí uživatelé internetu a vlastníci televize uvědomovali, se všichni ti, kteří se na tomto podílejí, zúčastňují produžívání, tedy produsage. Tento proces popsal A. Bruns ve své knize The Art of Produsage: Distributed Creativity. Charakterizuje produsage jako služby sdílení obsahu, tvorbu (production) a užívání (usage). Pokud jeho charakteristiku budu chtít vztáhnout k pořadu Prostřeno!, řeknu asi toto: administrátor stránek televize Prima vkládá na web videa všech dílů reality show, na které se mohou návštěvníci dívat, kdykoli je napadne, hodnotit a porovnávat názory své a ostatních, a zároveň sdílet videa na rozličných sociálních sítích pomocí odkazů a přispívat svými komentáři do diskuse, která se někdy stává vskutku vášnivou. No posuďte sami!

http://www.iprima.cz/prostreno/ucastnici/veronika-muranova

Navíc se i tento pořad snaží potěšit své diváky tištěnou verzí. Tvůrci Prostřena! v této době jako dárek k Vánocům vydávají již druhý díl knihy receptů Prostřeno!, a to díky spolupráci s autorkou Marií Formáčkovou. Prvního dílu této „kuchařky“ se prodalo téměř 50 000 výtisků, což svědčí o popularitě soutěže mezi lidmi. Od druhého dílu si všichni slibují podobný úspěch, dokonce je tato kniha obohacena o doprovodné fotografie a z neuvěřitelných 582 receptů si jistě každý něco vybere.

V tomto směru si myslím, že pořad Prostřeno! zahrnuje i další mediální oblast, a to storry telling, tedy vyprávění příběhů, které si dá člověk úplně dohromady až po nastudování všech možných zdrojů vztahujících se k tomuto tématu. Sledováním pořadu totiž nezjistíme konkrétní recepty a celý průběh jednotlivých večerů. To by se do 40 minut vysílání skutečně nevešlo. Proto je vydaná již druhá kniha s recepty, a proto fungují stránky pořadu, aby se lidé dozvěděli více o zákulisí a mohli si vyzkoušet nové recepty.

Zkuste i vy sledovat tuto show a zapojit se do diskusí. Uvidíte sami, jak vás to zaujme!

Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kolektivn%C3%AD_inteligence

www.iprima.cz/prostreno


No comments:

Post a Comment