Monday, December 12, 2011

Trápí vás plíseň ploutví? Svěřte se rybičkám.net


Založit si doma akvárium bez jakýchkoli předchozích zkušeností, to nebývala úplně snadná věc. Donedávna bylo třeba vynaložit jistou míru úsilí, aby člověk získal potřebné informace. Přinejmenším jsme museli navštívit knihovnu. Najít opravdu zkušeného chovatele, který by nám poradil, však mohlo představovat skutečnou výzvou. Dnes stačí jen počítač a připojení k internetu a veškeré lidské vědění o akvaristice dostaneme na zlatém podnose. Nadšenci ze zapadlých prodejen a chovatelských burz po celé zemi se dnes shlukují na akvaristických webech a přinášejí s sebou své zkušenosti, aby se o ně podělili s ostatními. Nikoli jediným, ale rozhodně největším takovým internetovým shromaždištěm jsou RYBICKY.NET.




Od svého vzniku v roce 2001 doznaly mnoho změn. Z poměrně jednoduchého atlasu ryb a rostlin se stal komunitní web, jehož podoba závisí z velké části na aktivní účasti jeho uživatelů. Tento fenomén jako první pojmenoval Australan Axel Bruns, nazval ho produsage (produžívání). Uživatel mediálního obsahu se zároveň stává jeho producentem. V tomto případě to znamená, že každý, kdo se na rybicky.net zaregistruje, si může vytvořit vlastní stránku s prezentacemi svých nádrží. Tam lze kromě nahrávání fotografií a videí, vést podrobný deník nádrže, statistiky sledovaných parametrů vody, ale také třeba finanční náročnosti, vytvářet grafy apod. Všichni uživatelé mohou navazovat přátelství a navzájem si hodnotit svá akvarijní díla. Hodnotí se vše, od rybek přes dekorace až po celkovou kompozici. Mnoha akvaristům již nestačí ledabyle osázená nádrž, nějaké to křoví pro pro rybičky. Právě internetové prezentace výrazně přispěly k rostoucímu zájmu o aquascaping, aranžování rostlin v akváriu, které z akvaristiky udělalo umění (a běda tomu, kdo si ozdobí své akvárium plastovým potápěčem). Za zmínku stojí i způsob, jakým jsou prezentace propojeny s ostatními částmi webu. Když zabrousíte do atlasu, jejž také editují uživatelé (podobně jako u Wikipedie), u každé rybky či rostlinky si můžete zobrazit seznam všech uživatelů, kteří ji mají ve své nádrži, a jedním kliknutím vstoupíte do jejich prezentace. Na stejném principu funguje i seznam produktů dostupných na našem trhu. Ty je možné okomentovat, ale díky propojení s prezentacemi lze majitele dotyčného výrobku také kontaktovat a zeptat se jich na jejich zkušenosti.

Dalším příkladem, jak uživatelé ovlivňují podobu těchto stránek, je sekce “Články”, která sice ve většině případů nenahradí odbornou literaturu, ale může být užitečná právě ve chvíli, kdy knihy mlčí. Psaví uživatelé využívají možnosti zveřejnit zde své postřehy z chovu konkrétních druhů ryb nebo třeba reportáže ze soutěžních akcí a burz. Také zde dostávají prostor domácí kutilové, kteří se rádi pochlubí svou zručností. Najdeme zde podrobné návody na výrobu krytů s osvětlením nebo třeba originální 3D pozadí do akvária, vše samozřejmě doprovázeno fotodokumentací. Všechny tyto články jsou ostatními uživateli také hodnoceny a komentovány. Nutno podotknout, že uživatelé jsou k aktivitě motivováni i samotnou redakcí, na konci každého týdne a měsíce se vyhlašují výherci soutěže o největšího spisovatele, diskutujícího, komentujícího, kronikáře, fotografa, nejzajímavější fotky a nejpracovitějšího redaktora. Za svůj přínos jsou odměňováni medailemi a body, které určují statut uživatele (jakousi hodnost, která je znázorněna různým počtem různobarevných hvězdiček), ale také znamenají určité výhody oproti méně aktivním uživatelům (např. větší prostor ve fotogalerii atd.)

Asi nejzásadnější částí webu je však fórum, centrum akvaristické kolektivní inteligence. Tento termín poprvé použil francouzský filozof Pierre Lévy, označil jím sdílené vědění skupiny. Jedná se o kooperaci mezi členy této skupiny, shromáždění jejich individuálních znalostí za účelem řešení nějakého problému. Rčení, že šedivá je teorie, zelený strom života, neztrácí platnost ani v akvaristice, a tak se často stává, že ani po dodržení doporučení z odborné literatury akvárium nefunguje tak, jak by mělo. Pokud má akvarista nějaký konkrétní dotaz a nemůže najít řešení v tom, co už bylo napsáno, přijde se zeptat právě do fóra. Existuje reálná šance, že zde potká někoho, kdo už se s podobnou věcí potýkal, a ten mu poradí, případně odkáže na někoho dalšího nebo doporučí osvědčenou literaturu. Problémy se zde zkrátka řeší kolektivně. Výběr témat je skutečně pestrý, nezastaví se pouze u informací pro začátečníky. Nezřídka se zde podle fotografie kolektivně stanovuje diagnóza pro nemocnou rybku, hledá se důvod pro úhyn rostlin nebo způsob, jak se zbavit řasy v akváriu. V sekcích zaměřených na techniku opět mají možnost blýsknout se domácí kutilové, kteří poradí například s tím, jak vyrobit tlakovou láhev CO2 z použitého hasicího přístroje, nadšení fotografové zase rádi poradí, jak nejlépe rybky vyfotit.

Samozřejmou součástí tohoto webu je i inzerce, pro kterou je jednak vyhrazen samostatný prostor, ale zároveň je v atlase uveřejněn seznam chovatelů, kteří danou rybku či rostlinu nabízí. V sekci „Akce“ uživatelé zveřejňují termíny burz a soutěží, kde se mnozí setkají osobně.

Na závěr je třeba říci, že, stejně jako na ostatních podobných webech, povšechná kvalita příspěvků není příliš vysoká. Zdaleka ne všichni uživatelé své prezentace aktualizují a zdaleka ne všichni se mají čím pochlubit. Také ve fóru dochází k mnohačetným opakování týchž dotazů a ne každý, kdo radí, je dost zkušený. V takové záplavě se spolehlivá informace hledá jako jehla v kupce sena. Je třeba trochu času, aby se člověk zorientoval, prohlédl si prezentace a pochopil, na koho má smysl se obrátit.

No comments:

Post a Comment