Monday, December 12, 2011

Mimibazar.cz a jeho roztomilost

Potřeba se vyjadřovat, diskutovat nebo jen sledovat cizí diskuze je pro nás zcela tak přirozená a samozřejmá, jako je samozřejmá současná možnost uspokojení těchto tužeb na internetu. Počet všemožných komunikačních platforem roste a vzniká spousta webových stránek, které jsou úzce zaměřeny na určité skupiny lidí. Všichni snad chceme mít jistotu, že naše slova padnou na tu nejúrodnější půdu a na jednom místě najdeme pořádnou koncentraci lidí zapálených pro stejnou věc.
Je to vlastně jen pár let, co jsme si zvykli využívat internet, co byl přístup k němu zjednodušen a umožněn téměř každému a co jsme přesunuli část svého sociálního života na síť. Je tam prostě každý. Až na ty výjimky, které se proti internetu ostře vymezují. Jenže tím stejně jen potvrzují jeho obrovský význam v našem životě. Sdružování se je přirozená lidská potřeba. Dokud tu nebyl internet, lidi se jednoduše scházeli a diskutovali z očí do očí, jak jen to šlo. Debatní kroužky, konference nebo jen sraz party přátel, to všechno teď ale můžeme provozovat online, a tím pádem kdykoliv a odkudkoliv. Většina lidí, kteří se sdružují na internetu, se mohou sdružovat nebo tak činí zároveň i naživo.

Jsou však skupiny, které to nemají tak jednoduché a které s příchodem internetu a webových diskuzních fór získaly zcela nové možnosti komunikace. Pro teď si vezměme matky a webové stránky, kde se sdružují, konkrétně stránku mimibazar.cz. Ta funguje převážně jako bazar použitého oblečení a dětských hraček a dalšího zboží. Ženy si zde ale vytvářejí vlastní profily, na které vkládají rodinné fotky, diskutují pod různými tématy a vzájemně si radí v místní poradně. To, jak je složité s malým dítětem cestovat a stýkat se během dne s větším počtem dalších lidí, si zde bohatě kompenzují z pohodlí svého domova. Mohou vzájemně sdílet své problémy a díky tomu, že je web určen právě a jen maminkám, zde také s největší pravděpodobností najdou ženu, která má minimálně stejnou zkušenost a v lepším případě i návod, jak konkrétní problém vyřešit. Zároveň si zde také mohou kompenzovat případný nedostatečný styk s okolním světem.


Další velké plus je také to hledisko, že matky zde nejenom získávají svůj vlastní prostor, ale na tomto prostoru se mohou i aktivně podílet. Samy si vytvářejí témata pro diskuzi, samy zadávají dotazy do poradny a vytváří fotoalba, která si ostatní prohlížejí a komentují. Projdete-li si tyto stránky trochu podrobněji, zjistíte, že je tu ale něco jinak. Není to, jako by zde diskutovali obyčejné ženy, které se od těch ostatních liší jen tím, že mají dítě. Hemží se to zde výrazy, kterým téměř nerozumíte. Tyto ženy si vytvořily svůj vlastní tajemný jazyk. Manža používá voňku (manžel používá voňavku), během těhu (těhotenství), sháníme pěkný stolík, až mimísek vyroste (stolek pro dítě).. Zkratky a zdrobněliny tu, zdá se, zcela ovládly češtinu, jakou mluví většina dospělé populace. Další specifikum komunikace na mimibazaru jsou smajlíky, které jsou používány v opravdu hojné míře. Za nejefektivnější většina z diskutujících považuje použít tentýž smajlík i desetkrát za sebou.

Občas je celkem fuška některý příspěvek rozluštit.

Témata v poradně se pak množí každou vteřinou a pod každým je řádný počet odpovědí. Jelikož se témata řadí časově za sebou (nevyhledáváte-li nějaké konkrétní), svědčí to o obrovském počtu diskutujících matek, které jsou online, a to téměř v jakoukoliv denní dobu. Čtenáři se mohou zastavit u článku o nemocech dětí a různě závažných problémech, ale mohou se také podívat, jaké podprsenky diskutérky doporučí jedné z matek (přičemž daná žena se celkem nelogicky ptá ostatních, aby si podle toho vydedukovala, co bude sedět jí), či které závěsy by se hodily do oken, jejichž fotku zase zveřejnila další žena (a na které jsou jen špatně viditelné světlé záclony a výhled z okna, tedy pro určení dekorace nic moc). Nu, pro každého něco.

Tento web má na české internetové platformě jistě své místo a mnoho matek díky němu získá nedocenitelnou možnost s někým si zkrátka popovídat a něco se dozvědět. Ovšem pozastavíme-li se nad obsahem většiny příspěvků (vyjměme z hodnocení bazarovou část webu) a nad úrovní psaného jazyka, musíme si položit otázku: Nebylo by lepší se přeci jen sejít na dětském hřišti a hovořit z očí do očí? Snad by pak tyto ženy slyšely, jakou řečí začaly mluvit.

No comments:

Post a Comment