Monday, December 12, 2011

Omladíme se?

Pro svou analýzu jsem si vybrala diskuzní forum omlazeni.cz, mezi zasvěcenými známé též jako „omlázko“. Už samotný název hovoří za vše. Ano, mužům (až na výjimky) vstup zakázán. Jedná se o prostředí prakticky pouze ženské, na jehož půdě se hovoří o všech těch důležitých věcech jako je make up, diety, či kde si nechat dostatečně přifouknout vaši tlamičku.

Omlazeni.cz možná mělo v prvotní náplni především přilákat ty, kteří se potřebují a chtějí omladit, v současné chvíli jsou často návštěvnice tohoto webu ještě neplnoleté žáby, které vrásky viděly tak možná z vlaku. Témata tomu proto často i odpovídají. Každopádně jsou různorodá. Od plastické chirurgie („Kdo je nejlepší na rozšíření úzkých rtů? - http://www.omlazeni.cz/kdo-je-nejlepsi-32-173666-0.html“) po problémy ze života milých uživatelek („Muži co si prdnou před ženou - http://www.omlazeni.cz/muzi-co-si-40-213626-0.html“).

Pro možnost přispívat do plodných diskuzí je třeba být zaregistrován a striktně dodržovat pravidla. Kdo nedodržuje, bude smazán. Cenzura zde slaví velké úspěchy. Opakujete se? Příspěvek smazán. Vyjadřujete názor jiný než má „moderátorka“ vlákna? Tak to možná bude smazán celý váš profil. Pokud si na cenzuru postěžujete, máte to také jasně spočítané.

Kromě rozsáhlého diskuzního fóra, na kterém se dozvíte všechno, ale opravdu všechno, existují na omlazeni.cz ještě jiná lákadla.

Například články, které jsou v pravidelných intervalech dodávány. Zde je výběr také opravdu zajímavý. Dozvíte se, jak se depilovat (http://www.omlazeni.cz/clanky/revoluce-v-depilaci-bio-cukrova-pasta-moom.html), nebo jak vypadat úplně jako celebrita (http://www.omlazeni.cz/clanky/zhave-letni-trendy-2011.html). Dále se můžete vyřádit v různých soutěžích, či si přečíst fundované rady odborníků v sekci Poradna (http://www.omlazeni.cz/poradny/pocit-na-moceni-pri-cviceni-o279.html). Nedílnou součástí „omlázka“ je také bazar, ve kterém uživatelky prodávají své obnošené hadříky. K mání není však jen oblečení, také si zde můžete koupit všechna možná napůl vypotřebovaná „malovátka“. Když je nejhůř, seženete zde i knihy či kancelářské potřeby. Můžete také využít možnosti „Koupím“, kde prostě zadáte, co sháníte a uživatelky vám budou sami nabízet své zboží, pokud možno alespoň lehce podobné tomu, co jste chtěli.

Pojďme se nyní podívat na celý web z hlediska dvou konceptů, které se týkají nových médií. Jedná se v první řadě o takzvané produsage. Produsage – spojení anglických slov production (produkce, tvorba) a usage (používání) figuruje tehdy, když se uživatel nějakého mediálního obsahu zároveň stává jeho tvůrcem. V případě omlazeni.cz je toto nasnadě. Nejenže uživatelé tvoří celou kostru celého webu – diskuzi, ale vytvářejí i páteř – témata, o kterých se nadále diskutuje. Dále hojně přispívají i fotkami ze svých vlastních archivů. Uživatelé se ani nebojí ukázat vlastní tvář. Například ve vláknu – elegantní outfity uživatelky čile fotí, co ten který den měly na sobě. Někdy svou tvář neukážou,


některé se nestydí ukázat se dokonce v plavkách.


Další princip, který se na omlazeni.cz hojně projevuje, je kolektivní inteligence. „Víc hlav víc ví“ zde platí skutečně víc než kde jinde. Diskutuje se zde opravdu o všem možném, někdy zuřivěji, někdy ve větším poklidu. Člověk se zde může zeptat prakticky na cokoliv a ostatní uživatelky přispěchají se svou altruistickou radou prakticky okamžitě. Upřímnost někdy bolí. Zeptáte se, co mají nosit baculky? (http://www.omlazeni.cz/jak-se-ma-48-174902-13.html) a bude vám zodpovězeno: „Takže ano,hledejte v čem velikosti XXL budete kočky http://www.omlazeni.cz/img/smilies/smile.gif a hodně štěstí....... je to jistě pohodlnější, než kila hubnout.“ Není to, co jste chtěli slyšet? Ne, vážně?

Pokud jste odvážní, nemusíte se ptát na něco tak obecného, jako co sluší všem „baculkám“. Buďte sobci, zaměřte se na sebe. I tehdy vám jistě někdo rád přispěchá na pomoc. Jako třeba uživatelce panickajanicka. Zeptala se, zda ji bude slušet mikado (to je účes, napovídám neznalým) a hle, prý ano (http://www.omlazeni.cz/mikado-33-5444-24.html).

Pobavilo vás „omlázko“? Inspirovalo? Zapojte se, diskutujte, hodnoťte a hlavně vás snažně prosím, raďte.

No comments:

Post a Comment