Sunday, November 10, 2013

Rozuměj svému rapperovi



V poslední době převládá představa, že podstatou hiphopové hudby je předhánění se v počtu karátů zavěšených na krku a aut zaparkovaných v garáži. Projekt Rap Genius ale dokazuje, že rappeři mají skutečně něco na srdci. Jelikož se posluchači mohou v záplavě metafor často snadno ztratit, autoři projektu vytvořili prostředí, ve kterém se každý snadno zorientuje a zjistí, „co tím básník chtěl říct“.


 
Rap Genius spojuje jak koncept produsage tak koncept kolektivní inteligence. Devadesát procent obsahu je tvořeno zaregistrovanými uživateli, kteří do databáze přidávají texty písní. Podobných webů existují na internetu tisíce, Rap Genius jde ale dál a jeho cílem je vysvětlit a interpretovat jednotlivé pasáže, přenesené významy či kulturní odkazy. Každý uživatel může k vybrané pasáži písně připsat svou interpretaci. Ve výsledku se ale vždy zobrazí pouze jedna, „oficálně“ schválená. Obsah, podobně jako například u Wikipedie, monitorují moderátoři, ale systém je nastavený tak, že jejich zákroky nebývají zapotřebí. Uživatelé si totiž svými příspěvky zvyšují v rámci účtu své Rap IQ. To je určováno nejen kvantitou interpretací, ale také jejich kvalitou. Čím vyšší máte rapové IQ, tím více pravomocí při formování obsahu získáte a navíc budou vaše příspěvky upřednostňovány před příspěvky nově registrovaných uživatelů. IQ je také podstatné v rámci korkovacího systému, kdy vysoce hodnocení uživatelé mají možnost napravovat nepřesnosti, což šetří čas moderátorům, který využijí lépe jinde. 

Rap Genius zároveň rozšiřuje obsah fórem, kde uživatelé mohou nad případnými spornými body diskutovat s předstihem, než by se k textu vyvěsila nesprávná interpretace, ale zároveň i vlastní blogovací platformou. Stává se tak i informačním portálem, vzhledem k faktu, že ve většině případů se příspěvky týkají aktuálních novinek (nejen) ze světa rapu. 

Přestože web zaznamenává třicet milionů unikátních návštěvníků měsíčně, kteří jsou již sami o sobě schopni vytvořit dostatek korektního obsahu, autoři šli pro zajištění kvality a zatraktivnění celého projektu ještě dál. Podařilo se jim vytvořit databázi autorizovaných umělců, kteří mají přirozeně přednostní právo při interpretaci svých textů a jejich příspěvky jsou zároveň barevně odlišené od ostatních. Samozřejmě s projektem Rap Genius nespolupracuje každý rapper a mnoho nejznámějších jmen chybí, je možné ale shlédnout originální videa, kde pasáže svých textů rozebírají osobnosti jako Nas, Snoop Dogg, 50 Cent či RZA. Ač někteří rappeři nejsou příliš aktivní, mnozí z nich si skutečně (překvapivě) dají práci s komentováním jednotlivých pasáží, natáčení jednoduchých vysvětlení na webkameru či diskutování s běžnými uživateli. 



Zajímavým prvkem je také vytvoření tzv. rapové mapy. V textech písní se často setkáváme s odkazy na více či méně známá místa, která jsou mnohokrát spojena se životem interpreta nebo jimi byl alespoň ovlivněn. Rap Genius je tak šikovně propojen s Google Maps. Na mapě jsou zobrazeny vlaječky s citovaným místem, ať už se jedná o náměstí, bar nebo horu, po jejichž rozkliknutí se zobrazí krátké vysvětlení vztahu autora k tomuto místu. Vše samozřejmě přidávají sami uživatelé a mapa už je poměrně hustě pokrytá, přestože je zatím převážně americko-centrická.  

Vzhledem k úspěchu celého projektu a faktu, že nic podobného v takovém rozsahu zatím neexistuje, využívají autoři situace a snaží se Rap Genius posunout za hranice hiphopového žánru. Byly založeny podsekce Rock, Poetry a News, což může uživatelskou základnu mnohonásobně rozšířit. V databázi již lze najít také úryvky z knih, včetně kompletní Bible. Otázkou je, zda se zrovna v případě Bible nepouštějí autoři na tenký led, jelikož názorů a interpretací může být celá řada a projekt by se tak mohl snadno zkompromitovat. Není těžké si představit, že by mohl tuto platformu s miliony aktivních uživatelů kdokoliv zneužít k šíření svého světonázoru. Pokud by ale projekt v tomto duchu pokračoval i nadále, mohl by se snadno stát bezkonkurenčně nejvhodnějším místem, kde hledat informace nejen o významu hudebních textů, ale zároveň poezie, beletrie či odborných textů. Stejně jako dnes téměř každý při hledání obecných informací zavítá na Wikipedii, při hledání významu jakéhokoliv textu by se obracel na Rap Genius (který by pravděpodobně v takovém případě změnil název). Fanoušci rapu již prokázali, že jsou ochotni podílet se na klarifikaci textů i od často minimálně známých interpretů. Není tedy důvod pochybovat nad budoucností celého projektu, který ještě zdaleka nevyužil celý svůj potenciál.

No comments:

Post a Comment