Saturday, November 9, 2013

Je to vtipné, protože to je pravda



Dlouhý den v práci, úkolů až nad hlavu a šéf vás neustále otravuje s deadliny? Co na chvilku vydechnout, dát nohy nahoru a pustit si jedno z videí Sh*t Bosses Say?

Mem Sh*t People Say pracuje se stereotypy v jednání a mluvě sociálních, etnických nebo genderových skupin a jeho původ můžeme hledat na sociální síti Twitter, kde během dvou let vzniklo několik účtů, které si za krátký čas získaly tisíce následovníků. Jedním z prvních[1] byl ShitMyDadSays Justina Halperna[2], který zde od poloviny roku 2009 publikuje kontroverzní a nelichotivé výroky svého dnes 77letého otce. Halpern má v současné době přes 3 miliony následovníků.

 
 

Dalším podnětem ke startu tsunami videí s titulkem Sh*t Somebody Says byl další twitterový účet ShitGirlsSay[3] komiků Graydona Shepparda a Kyla Humpreyho, který byl založen v dubnu 2011[4].



Sh*t Girls Say pracuje s řadou klišé, která jsou veřejností spojována s chováním mladých dívek a žen. Na YouTube se tato série dostala už v prosinci stejného roku, kde první díl během týdne shlédlo více než 4 miliony uživatelů. Tato videa ale spustila i vlnu negativních reakcí – v The Globe and Mail byl například uveřejněn článek kanadské fejetonistky Lynn Crosbie[5], která byla přesvědčena, že není dobré smát se slabostem někoho jiného. Odpovědí budiž video Sh*t Canadians  Say.



Pokud se člověk neorientuje ve světovém kontextu vzniku memu Sh*t People Say, nevadí, protože se zcela jistě už setkal s českou mutací tohoto fenoménu v podobě tvorby dua ViralBrothers[6]. Erik Meldik a Čeněk Stýblo si z veselých videí udělali vzkvétající byznys využívající virální marketingovou strategii. Jejich tvorba se neomezuje pouze na sérii ‚Debilní kecy …‘, která je ale bezesporu jejich nejznámější a dostala je na vrchol.


 
Proces vzniku videí této dvojice je bezesporu příkladem kolektivní inteligence. Fáze brainstormingu je doplněna o spolupráci s lidmi na Facebooku, kteří jim píší hlášky, jež si oni sami spojují s konkrétním tématem.[7]
 
Na tyto videa také navazují další kreativci svými výtvory, některé jsou propracovanější, jiné méně. Co ale mají společného je, že se vždy nějaký uživatel v diskusi pod příspěvkem vyjadřuje k neoriginalitě tématu a vykrádání ‚nápadu‘ ViralBrothers. Po přečtení tohoto článku je zřejmé, že nelze nikomu připsat výlučné vlastnictví tohoto memu, který se navíc do České Republiky dostal až s minimálně ročním zpožděním. Současně lze při komparaci videí ViralBrothers a původních ShitGirlsSay najít nápadně mnoho shodných scén. Porovnejte!



Fakt, že toto téma je fenoménem, podporuje například další Halpernova tvorba[8] – vydal několik knih s titulem Sh*t My Dad Says a svůj velký sen si splnil v roce 2010 natočením první řady seriálu stejnojmenného seriálu, který se ale bohužel dalšího pokračování nedočkal. Nápad se rozšířil i daleko za hranice internetové komunikace a možnosti jeho využití rozhodně nekončí. 

Proč jsou ale tato videa tak oblíbená? 

Tato videa, ačkoli pracují se stereotypy i předsudky v jednání konkrétních sociálních skupin, si nekladou za cíl urazit, naopak, jejich hlavní funkcí je především pobavit. Funguje to, protože to, co předávájí, je pravda[9] . Důležitým znakem těchto videí je parodie a značná míra nadsázky – v praxi to můžeme pozorovat například v obsazení hlavních rolí, kdy dívčí role hraje chlapec s parukou, blondýnku černoška, zvířata mluví nebo jsou protikladné hlášky poskládané za sebe, aby vtip vyzněl ještě vtipněji, přes to se v nich ale člověk najde. Dnes už snad neexistuje skupina, které by ještě někdo nevěnoval video Sh*t People Say.



by Veronika Čípová


[1] https://twitter.com/shitmydadsays
[2] https://twitter.com/shitmydadsays
[3] https://twitter.com/shitgirlssay
[4] http://knowyourmeme.com/memes/shit-people-say
[5] http://www.theglobeandmail.com/arts/why-are-we-laughing-at-girls-in-the-twitter-verse/article4181842/
[6] http://www.viralbrothers.cz/
[7] http://www.showjanakrause.cz/videoarchiv/119-show/#video-all
[8] http://www.amazon.com/Justin-Halpern/e/B003YUDI3E
[9] http://www.policymic.com/articles/3481/why-millennials-love-viral-shit-people-say-youtube-videos

No comments:

Post a Comment