Sunday, November 10, 2013

UŽ DOST, ŠÉFE!!! aneb Boj proti blafům v Čechách i v zahraničí





              Již od roku 2009 vysílá Prima TV pořad „Ano, šéfe!“, jehož hlavním aktérem je Zdeněk Pohlreich. Tento pořad je inspirován britskou show "Ramsay's kitchen nightmares", kterou provází Gordon Ramsey a byla oceněna cenou Grammy a BAFTA. Cílem každého dílu je pomoci restauracím ke zlepšení kuchyně, obsluhy hostů, přístupu zaměstnanců, celkového dojmu podniku a hlavně ke zvýšení zisků.
            Pořad si diváci oblíbili nejen kvůli gastronomii, ale i díky slavným vulgarismům a „hláškám“ Zdeňka Pohlreicha. „Jestli to jídlo bude tak zábavný, jako je ten interiér, tak se budem plácat do stehen ještě dva dny.“ "Když budeš dělat tímhle tempem, tak bys mohl dělat maximáně tak topiče v letním kině." (http://www.iprima.cz/anosefe/hlasky-zdenka-pohlreicha) Pro velký divácký úspěch v Čechách tento pořad převzala i slovenská TV JOJ a na internetu je online k vidění například na stránkách Prima PLAY, Youtube nebo na serveru pohlreich.eu.
          „Ano šéfe!“ není typickým příkladem transmediálního vyprávění. I přes to, že epizody jsou vysílány v televizi, přesahuje z televizního prostředí nejen do ostatních médií (internet, knihy), ale hlavně do reálného prostředí. Na základě odvysílaných pořadů se zvyšuje či snižuje návštěvnost daných podniků a restaurací a lidé si doma zkouší uvařit prezentovaná jídla.

             Na webových stránkách pořadu http://www.iprima.cz/anosefe/ je interaktivní mapa, na které jsou označeny restaurace, ve kterých se pořad natáčel a po kliknutí na „obrázek kuchařské čepice“ se vám objeví název a adresa restaurace a hodnocení Zdeňka Pohlreicha i návštěvníků. Následuje oddíl „Novinky“, kde jsou články o nejnovějším dění. Je zde seznam jednotlivých epizod s jejich popisem a hodnocením, kde je vložena i anketa „Jaký je Zdeněk Pohlreich na majitele a pracovníky restaurací? (přiměřeně drsný, málo drsný, příliš drsný)“. V sekci s názvem „Moderátor“ najdete články o začátcích Zdeňka Pohlreicha, Pohlreicho-český slovník s jeho nejvtipňějšími hodnoceními http://www.iprima.cz/anosefe/moderator/pohlreicho-cesky-slovnik a také jeho hlášky z různých dílů pořadu. Je zde také oddíl s názvem „O jídle a lidech“ s různými články a pak „Videoarchiv“, ve kterém jsou celé epizody i bonusy a aby si mohli uživatelé přehrát nějaké prémiové video, musí se přihlásit.
   Stránky jsou propojeny s Facebookem a všechny zmíněné obsahy na stránkách pořadu se dají posílat, sdílet a komentovat. Facebook slouží jako zdroj informací, ale hlavně na něm dochází k diskuzím o pořadu či jiných souvisejících tématech. V diskuzích diváci reagují na již odvysílané díly, nebo mají na profilu možnost shlédnout zajímavé recepty a fotky nejen z pořadu. Objevuje se zde i model „kolektivní inteligence“, protože uživatelé sdílí jak své názory, tak i různé informace, odkazy či zajímavosti týkající se pořadu. Na Facebooku se "Ano, šéfe!" líbí 225.042 lidem a „mluví o něm“ 3.758 uživatelů (info ze dne 9. 11. 2013).
Na Twitteru o tomto pořadu píše 385 uživatelů a 1.209 je „následuje“.
Návštěvníci Česko-Slovenské filmové databáze dávají tomuto zábavně-gastronomickému pořadu 77% a hodnotilo jej přes 14 tisíc uživatelů.
      Internet nabízí také kompletní seznam restaurací, které Zdeněk Pohlreich navštívil. https://foursquare.com/user/35113713/list/ano-%C5%A1%C3%A9fe-kompletn%C3%AD-seznam-restaurac%C3%AD Na těchto stránkách jsou uživatelé vybízeni k tomu, že pokud budou mít informace o současném stavu restaurací, ať neváhají připojit komentář či fotografii.
        Na stránce stream.cz můžete najít video s názvem „Pohlreich vyšiluje! Záběry, které v Ano, šéfe! neuvidíte.“ http://www.stream.cz/bacha/455474-pohlreich-vysiluje-zabery-ktere-v-ano-sefe-neuvidite
Související videa jsou i na stránce http://www.pohlreichzdenek.info/videa/, kde nás autoři prosí o to, abychom je kontaktovali, pokud máme video, které zde chybí.

            "Transmediální vyprávění" je dle Henryho Jenkinse příběh, nebo námět, který se objevuje ve více typech médíí. Aby však nešlo jen o adaptaci příběhu, musí být v dalších médiích nějak rozvinut a tím je možno téma pojmout hlouběji a rozvinout detaily, které technicky nelze prezentovat ve všech médiích stejně. V našem případě je příběh rozvinut knihou „Už dost, šéfe! Co jste v televizi neviděli, neslyšeli a neochutnali.“, která vyšla v roce 2012.
             Již název knihy napovídá, že zde nebudou jen popsány díly televizního pořadu, ale že zde nalezneme i „něco navíc“. V tomto případě se jedná o rozhovor se Zdeňkem Pohlreichem o jeho začátcích, kuchařských vzorech a názor na podnikání v gastronomii. Dále obsahuje jeho oblíbené recepty – mezi nimiž je i jeho nejslavnější recept na „telecí líčka s bramborovou kaší“. Následuje kapitola s názvem „Díly, na které si určitě vzpomenete“, kde je stručně popsáno devět epizod a jak na ně vzpomíná „šéf“. V některých případech následuje ještě „pokračování příběhu“ a ukázka místních receptů. Mezi kapitolami jsou vloženy dvojstrany s nezbytnými „šéfovými hláškami“ a nedílnou součástí celé publikace jsou i fotografie.

Od konceptu transmediálního vyprávění, které je vytvářeno „oficiálními tvůrci“ pořadu, se dostáváme k obsahům, které tvoří sami uživatelé – tzn. "Produsage" (vytváření a šíření obsahů v on-line prostředí) – uživatelé nejen sdílí videa například přes internet, ale někteří sami vytvářejí sestřihy vtipných scén, fotomontáže, takže se zde stírají rozdíly mezi pasivním spotřebitelem obsahů a jejich aktivním tvůrcem. Většina těchto obsahů je ještě dále hodnocena a rozvíjena dalšími uživateli.
         Jedno z nejznámějších děl vytvořených uživateli je vtipný text o tom co by se stalo, kdyby Zdeněk Pohlreich s Jiřím Babicou byli stavbyvedoucí. http://www.klusik.cz/cs/article/kdyby-pohlreich-babica-byli-stavbyvedouci-d-d
           Dokonce i Zdeněk Pohlreich si z Jiřího Babici udělal legraci ve svém pořadu, kde parodoval jeho styl vaření. http://www.youtube.com/watch?v=dD-fqvK0fa0

         Pátá série pořadu „Ano, šéfe!“ sice skončila, ale nemusíte se bát – v boji proti blafům bude Zdeněk Pohlreich pokračovat v pořadu „Už dost, šéfe!“, ve kterém se bude vracet do restaurací, které již navštívil.

"Hospoda to není Apollo 13. Potřebujete jen dvě věci: dát těm lidem dobře najíst a pořádně se o ně postarat. To není nukleární věda…"


Prameny:
kniha: POHLREICH Zdeněk: Už dost, šéfe! Praha 2012

by: Lucie Zemanová

No comments:

Post a Comment