Sunday, November 10, 2013

Jak český Raego ke slávě přišel, zatímco amík Barker jen šoupe botama

O Youtube jako fenoménu, který dokáže udělat z bezejmenného nýmanda hvězdu alespoň druhé kategorie, toho bylo napsáno víc, než dost. Nebo spíše o fanoušcích, kteří svými lajky a počty shlédnutí přinutí nadnárodní nejvíce sledovaná média, případně nahrávací společnosti, aby se o tohoto pana Neznámého začala více zajímat. Ale co je tím klíčem, který otevírá dveře do srdcí fanoušků a tím i do kapes investorů? Talent, vizáž, schopnost pracovat s publikem? Jak se z běžného uživatele Youtube, který tam sem tam přidá nějaký obsah, stane osobnost překračující tento virtuální prostor?

Pojďme se na to podívat blíž, a to na příkladech těchto dvou zpěváků.

Jake Barker

Tento mladý Newyorčan má všechny atributy pro to být pop/rnb star první třídy. Vizáž, při které dívky odhazují kalhotky a zábrany (a ty „teen“ plyšáky J). Hlas, který může směle konkurovat top stars jako je Justin Timberlake či Robbie Williams. Jeho zpěv má šťávu, emoce, na kameře vypadá dobře a evidentně by mu vystupování před publikem svědčilo.

A jak je tedy na tom jeho kariéra? Během pěti let, po které umisťuje na svůj youtube profil videa s cover verzemi různých skladeb, můžeme sledovat jeho pěvecký vývoj, měnící se pokrývky hlavy i přibývající kérky. Zatímco na začátku šlo převážně o noční nahrávky sama sebe v příšerné kvalitě obrazu i zvuku, nejlépe s rozestlanou postelí za sebou, o 3 roky později se Jake dostává pod křídla RNB/hip hop produkční společnosti Soul Diggaz. Zdálo by se, že úspěch je na dosah, ale během dvou let této spolupráce, se bohužel v jeho kariéře nic moc nepohnulo. V současné době je poslední informací, že nahrává sólovou desku. No… uvidíme.

Svůj mediální obraz Jake ovládá tak na půl. Prvotně ho začal budovat na svém Youtube profilu, kam za jeho existenci umístil cca 50 videí. Nejsledovanější video, dva roky stará cover verze hvězdného hitu od Adele Someone Like You má umolousaných 226.000 shlédnutí, celkem má jeho profil něco před 18.000 odběratelů.




Dále přišel na řadu jeho FB profil. Dnes má na kontě 171.000 fanoušků a Jake zde s fanoušky čile konverzuje. O všem možném, ale hlavně ne o hudbě J To samé se týká fotek, který na svůj profil zveřejňuje… Fotky z dětství (proč ne), fotky se psem (ANO, to fanynky „žerou“) a fotky s přítelkyní, což je z tohoto pohledu trochu netaktické. Jake byl měl jako prototyp hezouna sázet hlavně na ženskou část svých obdivovatelů.



Pak už zbývá jen Twitter a při googlování jeho jména narazíme i na jeho profil na MTV Artist. No zkrátka nic moc.


Raego 

Přestože Raego míří na stejné publikum jako Jake Barker, je v každém ohledu jiný.

Rodák z Kladna rozhodně nepůsobí jako sladký člen skupiny Backstreet Boys. Může za to jeho smíšený vietnamsko český původ, jizvy na obličeji po akné i snaha své fanoušky hlavně pobavit či zaujmout myšlenkou svých textů, než okouzlit svým zpěvem či rapem. Hudební kritici se mohou hádat, ale dle mého názoru Raegova tvorba nepatří k tomu nejlepšímu, co můžeme na poli české pop/rnb/hip hop hudby najít.

V hudebním průmyslu se snaží prosadit již skoro 10 let, a i když to začínalo vypadat nadějně, nedohodl se s vydavatelstvím na podmínkách nahrání desky a v roce 2006 se z hudební scény stahuje úplně. Před třemi lety však přidal na svůj Youtube profil klip Dreamcatchers a další videa začala přibývat. Definitivní zlom nastal v listopadu roku 2011, kdy společně se zpěvačkou Christinou Delaney nazpívali píseň Ty a já. Video do dnešního dne na Youtube nasbíralo více než 7.000.000 shlédnutí (!). Píseň se také dostala na první příčky hitparád. Letos na podzim přišla nabídka od Fajn Rádia na moderování ranní show. Takže můžeme bez obav říct, že Raego má docela dobře v tom českém hudebním rybníčku našlápnuto.

A dobře umí chodit i v tom mediálním. Jak již bylo zmíněno, jeho Youtube profil byl hlavní hybatelem v nastartování povědomí o jeho osobě. Zveřejnil na něm kolem padesáti videí, z nichž nejpopulárnější je právě hit Ty a já se sedmi miliony shlédnutí a ani další videa si nemusí stěžovat na nezájem fanoušků. Milionové počty shlédnutí nejsou ničím výjimečným.



Reago se však snaží i na tomto kanálu komunikovat s fanoušky i jinou cestou, než jen prostřednictvím hudebních videoklipů. Vkládá svoje názory do různých skečů a podporuje tak jejich viralitu díky sdílení na Facebooku. Krásným příkladem může být jeho 20 vánočních přání...


Ano, Raegův profil na Facebooku je výbornou ukázkou toho, jak si své fanoušky hýčkat a zároveň je nechat, aby spoluvytvářeli jeho mediální obraz a sami jeho profil plnili obsahem. Raego se svými téměř pětitisíci přáteli (všimněte si, že jim nedává status fanoušků) sdílí, tak jako Jake, fotky ze svého soukromého života, svoje názory a myšlenky, ale zároveň je vtahuje do děje. Soutěž o lístky na koncert Bruno Marse, který vítězové stráví v Raegově doprovodu, či pravidelné středeční skypování s vybranými fanoušky, to jen dokazuje. Fanoušci tedy nadšeně plní jeho profil vzkazy, vkládají fotky, na kterých jsou se svým idolem, a pomáhají tak jeho popularitě stoupat. Takhle se to má dělat :)


Aby toho nebylo málo, Raego má samozřejmě i svoji webovou stránku, dále o něm na googlu najdeme mnoho odkazů na články či životopisy.

Tak kde je ten zakopaný pes?

Ač by se na startovní čáře těchto hudebníků mohlo zdát, že vítěz bude jasný, outsider překvapil. 

Možností a úhlů pohledu je zde mnoho. Jedním z nich je ten, že prosadit se v malé České republice s omezeným množstvím talentů, je výrazně jednodušší, než v "přecpaném" USA. Dalším je třeba to, že pro fanoušky je zajímavější vlastní tvorba, než neustále stejné (byť v tomto případě výjimečně kvalitní) cover verze známých songů. Určitě nepodstatný nebude ani příběh jednotlivých interpretů. Na rozdíl od Raega je Jakeův život nudně pohodový a bez strmých kopců a ještě strmější pádů jako na horské dráze. Možná právě proto je Raego pro fanouška opravdovější, uvěřitelnější a lépe se s ním může ztotožnit. A všichni přece držíme palce bojovníkům, ne? :)

Odpověď na tuto otázku zkrátka rozhodně není jednoznačná, a ve hře je mnoho faktorů, ale jisté je, že fanoušci jsou zde ti hlavní, ti, kdo rozhodují, zda ten či onen zpěvák dostane ve své kariéře palec nahoru nebo dolů. A není radno je podceňovat nebo opomíjet. Pokud s nimi umí pracovat tak, jak je to vidět na příkladu Raega, zafungují jako jeden muž a hráč odchází z areny jako vítěz. Tak Ave, Caesar!

3 comments:

  1. Jste vyloženě trapní. Až Jake začne skládat své vlastní písně tak jako Raego, tak teprve potom na to reagujte.

    ReplyDelete
  2. Nemůžu si pomoct, ale vlastně tohle je pro Raega poklona.. Přesně jste vystihli jaký je.. a to OPRAVDOVÝ! Dává hudbě život a duši a za to se cení ;) :3

    ReplyDelete