Sunday, November 10, 2013

Projekt 365: Fotím každý den



Vyfoťte něco. Každý den v roce. Můžete fotit svůj portrét. Můžete fotit krajiny. Můžete fotit lidi, které potkáte. Můžete fotit domy, kulaté předměty, své snídaně, hrnek s kafem nebo cokoliv co vám během dne udělalo radost. Jedinou podmínkou je fotit každý den. A sdílet samozřejmě. Tak se do toho pustíme.

Projekt 365 vznikl na sociálních sítích. Nemá jen podobu fotografického projektu, můžete každý den zachytit svoje myšlenky, složit báseň nebo nahrát video. Kde se rozhodnete sdílet svůj rok života je také na vás. Můžete blogovat, instagramovat, facebookovat, flickrovat nebo využívat speciální aplikace na 365 projekty. Nejznámější 365 projektem je focení portrétu, ale postupně se projekt rozšířil a získal také mnoho variací. Např. projekt 52 weeks – fotíte každý týden, nebo oblíbený projekt A-Z, který má několik variant – tou první je fotit věci které začínají na A, B, C.. až Z. Další variantou je fotit objekty, které písmena abecedy připomínají. Existují také projekty, které potřebují notnou dávku odvahy. Např. vyfotit každý den prvního člověka, kterého potkáte – a vysvětlujte mu, proč si ho fotíte. Dalším levelem je pak zjistit o tomto člověku něco zajímavého a pak napsat to jako komentář k fotografii. Nebezpečnější se může stát projekt, ve kterém máte fotit ty nejdivnější lidi, které potkáte. I přesto, že se rozhodnete pro bezpečnější variantu projektu, vždy bude výzvou, protože fotit opravdu každý den není lehké. Mnoho lidí začne a zase brzy skončí. Ale pokud se vám projekt 365 podaří dotáhnout do konce – něco jste dokázali.

Svůj projekt můžete dělat jen pro radost, pro zachycení každodenních událostí, pro zlepšení svých dovedností. Nebo můžete mít vyšší cíl. Mohou vás sledovat lidé z celého světa. Může se jim líbit váš nápad, můžete lidi inspirovat a můžete mít i vlastní výstavu fotografií nebo vydat knihu svých básní. Na začátku je ale nejdůležitější mít nápad, nejlépe takový, který neměl nikdo jiný.

Inspirujte se
Portréty jsou oblíbená disciplína. Jak to tak ale bývá, čeho je moc, toho je příliš. Krajiny, architektura, jídlo – vše se dá jistě vyfotit unikátně a vznikají opravdu dobré projekty. Vznikají také speciální fóra, kde za vás někdo vymyslí, co který den máte vyfotit.  My se však teď podíváme na ty projekty, které jsou něčím zvláštní.

Projekt 365 Fotím vše, co je kulaté
Můžete fotit kulaté, hranaté, rovné nebo vlnité. Důležité je, hledat daný tvar i tam, kde byste to nečekali!

www.instragram.com/tonivaz


Projekt 365 Ahoj, já jsem @didsydoodle a koukni kde všude jsem byl!
Didsydoodle je důkazem, že z obyčejného mapování vašeho života se může stát neobyčejné ve chvíli, kdy už to nebude váš život, ale život nějaké postavičky (nejlépe roztomilé).

www.instagram.com/didsydoodle

Projekt 365 Fotím si nohy na 365 způsobů
Natálie je zástupce českých projektů – přesněji těch Plzeňských. Nejsem si jistá tím, že její nápad je originální, v Čechách však ano a ona svými 90ti dny dokazuje, že má nejen dobré nápady, nechybí jí humor, ale že vytrvá.

www.instagram.com/_nathalie___

Už máte nápad? Výborně. Vyberte si tedy nějakou sociální síť, na které se rozhodnete svůj projekt sdílet. Toto je opravdu jen na vás. Nejlepší je použít tu, kterou již znáte a víte, jak funguje. Pojmenujte svůj projekt. A můžete začít. První fotografie. Druhá, třetí. Řekněte o svém projektu rodině, přátelům, známým. Řekněte o svém projektu celému světu. Zlepšujte se, piště si nápady, plánujte. Prohlížejte si zpětně svůj život. Sledujte ostatní projekty.

Ale především svůj projekt dokončete. Protože až na sdílíte svůj 365. příspěvek, budete na sebe pyšní.

Možná teď přemýšlíte nad tím, proč byste něco takového měli dělat. Moje odpověď zní – protože můžete. Dokonce můžete mít svůj 365 projekt a ani v tom nemusíte být dobří. Stačí totiž to, že chcete a že vás to baví.

Veronika Dimitrovová

No comments:

Post a Comment