Friday, November 8, 2013

NEHODNOTÍŠ? NEŽIJEŠ!

Jestli se v dnešní době nepodílíš na hodnocení jakéhokoli zboží, služeb nebo čehokoli jiného, vybočuješ z dnešní společnosti. V době internetu a sociálních sítí je naprostou samozřejmostí být součástí tohoto světa plného otevřených názorů a jejich sdílení. Ať už na straně kupujícího, který se při rozhodování opírá o recenze ostatních, nebo na straně zákazníka, který již výrobek koupil nebo službu vyzkoušel, a chce se o jeho názor a zkušenosti podělit s ostatními. A pokud se rádi pohybujete ve světě filmu a občas zavítáte do kina, jistě nepopřete, že jste se již setkali se zkratkou ČSFD. Jakmile se totiž v kině setmí, ihned Vás distributor láká, abyste nezapomněli shlédnutý film ohodnotit na webových stránkách csfd.cz.

Ráda bych Vám tyto webové stránky představila a vysvětlila, proč se spojuji s tématy jako kolektivní inteligence či produsage.
Československá filmová databáze je česko-slovenská obdoba databáze IMDB. Ale na rozdíl od databáze IMDB představuje spíše sociální web pro všechny fanoušky filmů (IMDB je čistě informační portál s informacemi o filmech). ČSFD založil v roce 2001 Masrtin Pomothly, kterého trápilo, že není žádný způsob, jak by mohl sdílet informace o filmech s ostatními filmovými uživateli. A chtěl to změnit.
Dnes filmová databáze obsahuje přes 320 000 filmů, přes 60 000 herců a přes 27 000 režisérů. Celkový počet registrovaných uživatelů se pohybuje přes 315 000, ale může být zavádějící, protože jen zlomek z registrovaných lidí je na stránkách skutečně aktivní. Úctyhodný je počet komentářů, no posuďte sami.

ČSFD v číslech, čísla jsou aktuální ze dne 8. 11. 2013

Nyní má tak každý návštěvník šanci vyhledat film v databázi, kde o něm nalezne mnoho informací. Mezi ty základní patří základní data o filmu, jako je název, žánr, datum uvedení do kin, režisér, scénárista, kameraman, hudba a herci. Dále si fanoušek může přečíst obsah filmu, pod kterým najde další možnosti kam sám, jako registrovaný uživatel, může přispívat.


A právě touto cestou můžeme databázi ČSFD spojit s termínem kolektivní inteligence, jak ji definuje Wikipedie: schopnost skupiny najít větší množství, anebo kvalitnější řešení nějakého problému, než její jednotliví členové. Registrovaní uživatelé nejen že mohou ukládat na server své názory a příspěvky, ale také film mohou ohodnotit procenty, které jsou nejdůležitějšími hodnotícími prvky filmů. Čím vyšší procento, tím větší úspěšnost (nebo spíše fanouškovská líbivost) filmu. Tato práce všech uživatelů odpovídá definici filosofa Pierra Lévyho, který si pod pojmem kolektivní inteligence představuje formu univerzálně distribuované inteligence, konstantně zdokonalované, koordinované v reálném čase a vyúsťující v efektivní využití schopností. Díky zveřejněným „komentářům“ si mohou udělat uživatelé obrázek o kvalitě filmu. Rozhodně se to ale nedá považovat za zrcadlení vkusu českého publika. Registrovanými jsou hlavně srdcoví fandové filmů, kteří se vyznačují vysokou konzervativností a citlivostí k módním trendům.

Československá filmová databáze nabízí, stejně jako většina dnešních serverů, v dnešní moderní době možnosti dále stránky doporučit na Googlu, sdílet na Twitteru, Facebooku, nebo rovnou „olajkovat“ film. Uživatel se také tímto stává svým způsobem producentem zpráv, protože ke sdílenému odkazu může připsat vlastní poznámku a dodat tomu nějaký svůj nápad či myšlenku. Právě těmito prvky se tak tyto služby stávají tzv. produsage. Slovo produsage jako takové se skládá z anglických slov production (tvorba) a usage (užívání). Spojením těchto slov vzniká sousloví „produžívání“ – tzn., že z uživatele se stává tvůrce mediálního obsahu. Tomuto pomohl rozvoj digitálních technologií, internetu a sociálních sítí, které jsou stavebním kamenem otevřenosti nových médií.
Na ČSFD si ale uživatel může dokonce vytvořit svůj profil. Má prostor napsat něco o sobě v kolonce „Kdo jsem“ a „Co můžu“. Také si může vést svůj „deníček“. Uživatelé zároveň na každém profilu najdou seznamy příspěvků, které registrovaný fanoušek zveřejnil. Ty jsou rozděleny dle toho, kam přispíval (zda do hodnocení filmů, komentářů, zajímavostí, zda přispěl nějakou biografií, obsahem apod.).

Československá filmová databáze několikrát změnila svůj vzhled. Nynější vzhled je optimalizovaný pro vyšší rozlišení než dříve. Martin Pomothy uvedl, že to je cesta současného trendu, větší profesionality a decentnosti.












 ČSFD nově vymyslela způsob, jak nalákat uživatele k větší akci. Ve spolupráci s distribučními filmovými společnostmi promítají projekce filmů. VSTUP ZDARMA! Samozřejmým háčkem je kapacita sálu. Do sálu se vejde určitý počet lidí, kteří budou registrovanými uživateli, vyplní přihlašovací formulář a budou mít nejvíce uživatelských bodů. ČSFD tedy láká, abychom se stali součástí tohoto světa plného kolektivní inteligence a posléze i produsage!

Michaela Janků


Zdroje:

No comments:

Post a Comment