Sunday, November 10, 2013

Jedna velká rodina aneb. od Adama a Evy k 7 miliardám

Už jako malí slýcháme, že po naší planetě pobíhali dva naháči a že právě oni byli první lidé, ze kterých jsme dál vznikli my všichni, kteří ji osidlujeme a mimochodem také pustošíme. To by ale znamenalo jednu věc, a sice tu, že ač to zní různě, všichni jsme jedna velká rodina. Právě tohle je základní myšlenkou konceptu Geni. Tedy ne doslova. Prakticky vzato ale hledá spojitosti mezi lidmi a snaží se v podstatě propojit co nejvíce lidí na světě a vytvořit tak unikátní rodokmen.
Princip je jednoduchý, každý uživatel po přihlášení zadá své základní údaje a začne tvořit svou vlastní část celosvětového Geni stromu. Vypíše každého příbuzného, na kterého si vzpomene a díky jednoduché funkci prostě vypíše kontaktní emailové adresy svých příbuzných, kterým přijde email s výzvou k účasti na budování tohoto stromu. Takže jeden uživatel vyzve X dalších a z těch X dalších se Y nových uživatelů připojí. K dnešnímu dni a a hodině Geni eviduje téměř 73 120 000 uživatelů a číslo denně roste o tisíce, někdy desetitisíce uživatelů. Profily jsou různé, zpravidla obsahují jméno, příjmení a email, je ale možné uvést více informaci a profil obohatit o fotku.
Samozřejmě se počítá s tím, že něčí strom má někoho společného s vaším stromem a od toho je tu jednoduchá funkce spojení těchto stromů- nebýt této funkce, celý koncept by byl řekněme naprosto k ničemu, jelikož by nikdy nemohl vzniknout ten jeden veliký celosvětový "rodinný strom". Aby ale uživatel mohl využít všech funkcí, které Geni nabízí, musí si připlatit. Pozitivní ale je, že když už platíte, víte, do čeho jdete a pokud má někdo dobrý důvod pátrat ve své pokrevní linii, 9.99 dolarů měsíčně za program Geni Pro s neomezenými funkcemi pravděpodobně obětuje.
Vlastní strom může vypadat různě. Generace mohou být rozděleny svisle nebo vertikálně, strom si můžete přiblížit nebo oddálit, příbuzní, kteří nejsou v pokrevní linii se zobrazí, ale ti jejich jsou jen v záložce nachystaní k zobrazení kdykoliv na ni kliknete a v neposlední řadě je možné si vybrat, jaké informace se budou zobrazovat u jednotlivých osob, aby strom nevypadal chaoticky.
Další sympatickou funkcí je také mapa, která zobrazuje příbuzenské vztahy osob žijících v různých zemích. Je poměrně čistě navržená, nezahlcuje informacemi a vše si můžete pohodlně rozkliknout, když  vás to zrovna zajímá. To stále není vše, je tu možnost diskuzí, zasílání zpráv, přidávání "do příbuzných" jako alternativa přidávání "do přátel" na Facebooku nebo také zájmové skupiny, které uživateli pomohou najít lidi, kteří hledají informace o stejné skupině lidí, jako například z období holocaustu. Geni je dnes jako mnohé další servery propojen s Facebookem a lze do něj importovat data i z jiných serverů, které se zabývají geneologickou tematikou. 

Geni nabízí poměrně unikátní službu, kterou je DNA testování. Za 99 dolarů je na výběr ze dvou variant, buď testování ze strany otce nebo matky, za 289 dolarů slibují test, který má uživateli pomoct najít rodinu ve všech liniích. Představa útraty několika tisíc korun asi pro nejednoho uživatele nebude zrovna přívětivá a především je důležité si uvědomit, že nějaký DNA test nikomu nepomůže najít celou pokrevní linii, pokud si lidé v této linii nenechali udělat test také. Každopádně, je to plus, které sice nikdy nepoužijete asi tak jako většinu aplikací na chytrém telefonu jako je vodováha a jiné, nicméně zaujme a o to tady přeci jde. 
Celý koncept je volen jednoduše a pro-uživatelsky a to z toho důvodu, že bez uživatelů, by tato stránka byla nepoužitelná. Uživatelé ji tvoří jak sami pro sebe tak pro ostatní. Všichni jistě vědí, že myšlenka tvorby rodinného stromu pro celou planetu není zrovna reálná, nicméně je to volný čas strávený nad něčím, co spoustu lidí zajímá a jako plus z jejich činnosti něco zůstane.

               
posted by: Sophia Rakušanová

No comments:

Post a Comment