Sunday, November 10, 2013

Chci se svézt!

V roce 2010 vznikl internetový portál jizdomat.cz, který nabízí zprostředkování spolujízdy. Každý den se spousty lidí přemisťují z jednoho města do druhého, ať už za prací, studiem nebo z jiných důvodů. Tento server umožňuje, aby řidiči dali k dispozici volná místa ve svém autě a nabídli tak ostatním pohodlnější, mnohdy i rychlejší a levnější přepravu. Zaregistrovat se zdarma může kdokoliv nehledě na trasu jízdy, typ vozidla či pohlaví.



Stránky vlastně tvoří příspěvky uživatelů. Jedni nabízejí své služby ve formě řidičských schopností, druzí se chtějí svézt. Funguje zde proces, o kterém uživatelé často ani nevědí, že byl popsán. Termín „produsage“ poprvé definoval australský profesor Axel Buns a vyjadřuje proces, při kterém uživatel není pouze pasivním příjemcem internetového obsahu, ale samotný obsah tvoří. Bez příspěvků uživatelů serveru jizdomat.cz by žádné spolujízdy nebyly možné. Právě řidiči a cestující tvoří téměř celý obsah této internetové stránky.

Struktura portálu je na první pohled velmi přehledná. Je jednoduché vytvořit novou jízdu, vyhledat již existující jízdu z jednoho konkrétního místa do druhého nebo ohodnotit některého uživatele. Konkrétně hodnocení hraje v tomto systému nabízení spolujízd velkou roli.

Pro plné využívání všech funkcí, které Jízdomat nabízí, je nutné se zaregistrovat. Po registraci vznikne každému jeho osobní profil vedený pod reálným jménem případně fotografií. V profilu lze nalézt základní kontaktní údaje jako je e-mail či telefon pro rychlou domluvu, dále aktuální vypsané jízdy řidiče a statistické údaje o počtu jízd, počítadlo najetých kilometrů a odřízených hodin. V neposlední řadě se zde nachází právě hodnocení od ostatních uživatelů. Nikdo z nás nejspíš nestojí o cestu se šíleným řidičem nebo v autě, které se rozpadá. Samotná možnost komentovat a hodnotit ostatní uživatele je proto v tomto systému velmi důležitá. V souvislosti s tím vyvstává z mého pohledu několik problémů – lenost a pravdivost. Ne všichni uživatelé si najdou čas, aby po spolujízdě řidiče ohodnotili. Znesnadňují tak ostatním uživatelům rozhodování a u nových řidičů i vstup do zaběhnutého systému. A přes veškeré registrační a ověřovací procesy stále existuje určitá pravděpodobnost, že informace uvedené v profilem uživatelů nejsou pravdivé.

Jízdomat je také samozřejmě plně propojen s Facebookem. Je pro něj skvělou možností jak co nejvíce rozšířit povědomí o nabídce spolujízd. Při propojení osobního facebookového profilu s profilem na Jízdomatu, nabízí například aktuální informace o nabízených jízdách nebo prioritně upozorňuje na jízdu vypsanou některým z přátel.




Využití Jízdomatu je perfektní možností jak se na cestách vyhnout nepohodlným a přeplněným autobusům, šetřit peněženku i přírodu a poznat nové lidi. 


No comments:

Post a Comment