Monday, November 11, 2013

Bronies: neohrožené bratrstvo Mého malého poníka


Být v dnešní době fanouškem či skalním příznivcem filmu, hudební skupiny či čehokoliv co vás napadne, není nic neobvyklého a řada z nás se ráda dle svého zájmu vymezuje ať už tričkem oblíbené kapely nebo tematickými setkáními s podobně laděnými lidmi. Bronies to mají taky tak, ale jejich zájem by asi málo kdo uhádl. Je to fanouškovská skupina především dospělých mužů ve věku 18 – 35 let, kteří ujíždějí na animovaném seriálu My Little Pony: Friendship is Magic.


Tato pohádková kanadskoamerická série je prvoplánově určena pro malé holčičky ve věku 4 – 8 let. Jde již o čtvrtou generaci a navazuje na dřívější série z 80. a 90. let. Produkuje jí společnost Hasbro, která je známá výrobou hraček (poníků nevyjímaje). Série měla premiéru 10. října 2010 na soukromé americké TV stanici The Hub. Později byla přeložena do dvaceti jazyků a získala mezinárodní popularitu. U nás ji momentálně vysílá TV Barrandov jako součást Animáčku.

Seriálový děj se odehrává v kouzelné zemi Equestria v městečku Ponyville. Ústředním poníkem je Twilight Sparkle, která sem přijíždí na žádost princezny Celestie studovat kouzlo přátelství. Když zemi ovládne zlá Nightmare Moon, nezbývá nic jiného, než jí čelit a šestice odvážných poníků (Twilight Sparkle, Applejack, Fluttershy, Pinkie Pie, Rainbow Dash, Rarity) zjistí, že přes své povahové odlišnosti je spojuje kouzlo přátelství. V pozdějších epizodách poníci řeší každodenní starosti Ponyvillu (mezilidské vztahy, různá dobrodružství) a na základě společných zkušeností prohlubují své přátelství.


Po odvysílání prvního dílu série to několik lidí tak dostalo, že se na 4chan prohlásili jako Bronies (brother slang. Bro – bratr, pony – poník). Zpočátku se jednalo o pár jedinců, kteří měli zálibu v kreslení anime poníků a ve vytváření internetových memů. Později se skupina natolik rozšířila, že si vytvořili vlastní board Ponychan a Equestria Daily (Zpravodajský web založil v lednu 2011 23letý vysokoškolák Shaun Scottelaro. Web zahrnuje obrázky, fanfikce, zprávy, hodnocení epizod a rozhovory. Návštěvnost stránek v září 2013 překonala 400 milionů zobrazení.) Fanouškové obsadili také sociální sítě (především YouTube, Tumblr)  mikroblogy, stránky jako deviantART.com a Reddit. Jejich tvorba je opravdu všezahrnující. Od již zmíněných anime obrázků, memů, videí, překladů až po vlastní hudbu (především remixy a covery, ale i originální songy) a počítačové hry.  Hudbu je možné nalézt na fóru My little Remix a také existují i rádia jen s touto muzikou např. ponyfi.me nebo české  PowerPonies R.A.D.I.O. Známí hudební tvůrci jsou např. The Living Tombstone, DJ Alex S. a Sim Gretina.

Zvláštní skupinou fandů jsou tzv. cosplays, kteří se vyžívají v human-pony kostýmech. Věřím, že s jistě větší vervou se pustí do své tvorby po zhlédnutí filmové novinky My Little Pony: Equestria Girls (2013), kde zázračné zrcadlo promění známé poníky na dívky.


Součástí fan expanze jsou i tematická setkání např. BroNYcon. První se konalo v roce 2011 v New Yorku pro 100 nadšenců. Další setkání přilákala více fandů a dokonce na čtvrté zavítala sama režisérka série My Little Pony Lauren Faust a dabéři postaviček John de Lancie a Tara Strong. Na letošní akci v Baltimoru dorazilo okolo 8000 lidí. Setkání tohoto ražení jsou rozšířená po celém světě např. PonyCon v Británii, Galacon v Německu a PonyCon AU v Austrálii.

Bronies neunikli značné pozornost médií a i vědců. V roce 2011 vznik výzkumný projekt Brony Study, do kterého se zapojilo přes více než 40 tisíc fanoušků. Výsledky výzkumu jsou k dispozici na jejich stránkách.

Tomuto fenoménu se dokonce věnuje dokumentární film z roku 2012 The Bronies: The Extremely Unexpected Adult Fans of My Little Pony (dříve známý jako BronyCon: The Documentary) v režii Laurenta Malaquaise. 


Z hlediska teorie médií je konání Bronies jasnou produsage.  Alex Bruns ji definoval jako „spolupráci a neustálé budování a rozšiřování stávajícího obsahu ve snaze o další zlepšení.“ Jde o proces masové distribuce ze sociální nebo individuální motivace. Produsage funguje na čtyřech základních principech: 1. otevřená účast, komunální hodnocení 2. nehierearchičnost, ad-hod meritokracie 3. nedokončený a stále pokračující proces a za 4. společné vlastnictví, individuální odměny.
Podílet se na spoluvytváření obsahů je umožněno díky novým technologiím. Charakteristický je pro sdílení a společnou tvorbu tzv. Web 2.0, vývojová etapy webu typická pro rozvoj sociálních sítí, blogů, která umožňuje velké mase lidí využít společnou kolektivní inteligenci k rozšiřování děje a podob původního díla. Je spíš otázka času, kdy fanouškové My Little Pony dojdou k úplné podobě transmediálního vyprávění podle Henriho Jenkinse, „procesu kdy nedílné prvky fikce jsou rozptýlené přes více komunikačních kanálů za účelem vytvoření jednotné a koordinované zábavy. V ideálním případě když každé médium jedinečným způsobem přispívá k rozvíjení příběhu.“

Pokud vás poníci natolik oslovili a hodláte dát navždy sbohem Anakinovi, Frodovi nebo Harrymu a chcete se přidat do velké rodiny Bronies nezapomeňte na skalní heslo: LOVE and TOLERATE!

Zdroje:

No comments:

Post a Comment