Saturday, November 9, 2013

Celebrity na Instagramu

Fotomrvítko nebo (pardon) kurvítko pro hipstery, to je jen vrcholek ledovce názvů, kterými lidská tvořivost přezdívá Instagram, jeden z mediálních fenoménů dnešní doby. Kdybyste to náhodou ještě nevěděli, Instagram je aplikace, kterou můžete obsluhovat prostřednictvím svého chytrého telefonu s operačním systémem iOS nebo Android. (Vtipný historický moment: Instagram byl původně výsadně určen pro Jablíčkáře. Když pak vývojáři rozšířili software i pro uživatele Androidu, iPhonisté zuřili vzteky. V rámci nejbližších dnů by navíc měla být aplikace zpřístupněna i pro uživatele OS Windows Phone.) Ale zpět k tomu, co je podstatou Instagramu. Jeho uživatelé mezi sebou sdílí fotografie, které upravili (nebo také ne) některým ze speciálních filtrů, které aplikace nabízí. Před čtyřmi měsíci navíc v aplikaci přibyla možnost sdílet videa. Fotky a videa pak uživatelé mohou patřičně otagovat, což zvýší počet shlédnutí příspěvku a také počet srdíček, kterými ostatní uživatelé dávají najevo, že se jim příspěvek líbí.

Více podrobností o tom, co Instagram vlastně je, kdy a proč vznikl a jak se k němu připojit, se lze dozvědět na Wikipedii (CZ a EN) nebo třeba přímo od jednoho z mediálních proroků v článku INSTAMÁNIE aneb vyfoť ofiltruj, otaguj a sdílej cokoli.

Co lze na Instagramu najít?

Fotografie a videa téměř všeho. Zvířátka, momentky, selfies (holky a kluci, kteří fotí sami sebe třeba ráno před zrcadlem), modelky, krajinky, fotky před, během a po tréninku, denní outfity, mikro a makro fotografie a spoustu dalšího.

Dle statistik dostupných na oficiálních stránkách aplikace je aktuálně k Instagramu připojeno 150 milionů lidí, z nichž více než 60% žije mimo Spojené státy. A tihle lidé nasdílejí celkem 55 milionů fotografií denně.


Na Instagramu můžete sledovat svoje kamarády, spolužáky, příbuzné nebo třeba strašně škaredého psa s předkusem v roztomilých oblečcích. Můžete šmírovat svoji sousedku, prodavačku z obchodu s ovocem a zeleninou a nebo fotky a videa svojí oblíbené (nebo neoblíbené) celebrity. Důkazem toho, že poptávka po celebritách na Instagramu je vysoká, budiž fakt, že po zadání Instagram do vyhledávače, vám Google nabídne mimojiné i heslo instagram justin bieber.

Celebrity na Instagramu v podstatě kopírují standardní chování normálních uživatelů Instagramu; fotí sami sebe a momentky ze svého života. Občas mezi své fanoušky pošlou fotku ze svého koncertu, ze zákulisí natáčení filmu nebo seriálu nebo z focení na titulní stranu časopisu. Někdo tvrdí, že profil celebrity na Instagramu je součástí marketingové strategie a umožňuje komunikaci hvězdy se svými fanoušky, podle druhých si celebrity na Instragramu tak trochu... honí ego. Ale lidé na to evidentně slyší, vždyť ty nejpopulárnější celebrity mají na Instagramu přes jedenáct milionů odběratelů.

Takže koho sledovat?

Po internetu koluje spousta seznamů typu 19 Celebrity Instagrams You Need To See This Week. Výčet hvězd, které se dělí se svým publikem o útržky ze svého života i mimo bulvární média by mohl být téměř nekonečný. Pro následující část příspěvku, která tak trochu bude připomínak bulvárek, jsem se snažila vybrat ty nejznámější celebrity s vysokým počtem odběratelů.

Miley Cyrus aka Hannah Montana na Instagramu demonstruje svůj přerod z hodné holčičky v rebelku. Fotkami ze života přispívá téměř každý den,  a na většině fotek figuruje (nečekaně) její vyplazený jazyk kterým olizuje vše, co jí přijde do cesty. 



To zpěvačka Nicki Minaj na svém profilu vystavuje nejen svůj jazyk, ale nejčastěji své celé tělo, na jehož kypřejší tvary je pyšná.



Při návštěvě Instagramu kontroverzní zpěvačky Lady Gaga překvapí příjemná všehochuť. Kontroverzní zpěvačka sice fotí hlavně sama seve, ale vzhledem k tomu, že ona sama je tak trochu chameleon, který mění barvu vlasů minimálně jednou týdně, divák se nenudí. Lady Gaga nalíčená nebo natural, při natáčení videoklipu nebo ležící spící u sebe doma v posteli, sama nebo s přáteli. Prostě holka od vedle.



Rihanna na Instagram postuje hlavně oficální fotky z profi focení a když už se rozhodne ukázat svoji tvářičku vyfocenou telefonem, pravděpodobně bude mít na fotce vyšpulené rty, plyšovou hračku nebo svoji kočku. Nebo třeba všechno dohromady. Také
se dozvíme, že miluje seriál Breaking Bad, a všechno o limitované kolekci kosmeticky MAC, kterou svým jménem Rihanna zaštítila.



Justin Bieber, 2. nejpopulárnější celebrita Instagramu, zcela nepřekvapivě vystavuje hlavně sám sebe. Má svůj swag a skutečně vyniká v tom, jak udělat 1055 (k dnešnímu datu) fotek sebe sama a stále jimi překvapovat.



U Kim Kardashian, úplně nejoblíbenější celebrity ze všech (alespoň v rámci Instagramu), lze najít také kde co. Fotky z rodinného alba, selfies s vyšpulenými rty, (téměř) nahatou postavu před zrcadlem, snoubence Kanye Westa a hadříky. Spoustu hadříků.



Instagram Baracka Obamy spravuje tým, který spolupracoval na jeho prezidentské kampani. A podle toho také vypadá jeho obsah.



Jamie Oliver je kuchař a trpí dyslexií, takže popisky u jeho fotek občas praští do očí i ne příliš zdatného angličtináře. Obsah Instagramu pak logicky vyplňuje moře jídla, které už jen z fotek vypadá fantasticky, tu a tam video tutorial na přípravu některého z pokrmů, a fotky Jamieho dětí.



A co na to české hvězdičky?


Ano, už i někteří zástupci showbizu z našich luhů a hájů objevili kouzla a taje Instagramu. Sledovat tak můžete třeba Terezu Kerndlovou (spousta selfies fotek před, během a po vystoupení), poslední Miss Gabrielu Kratochvílovou (aktuálně nás obohacuje o fotky ze zákulisí soutěže Miss Universe), Simonu Krainovou, Bena Cristovao, Nikol Moravcovou, gastronoma Romana Vaňka nebo českou obdobu Jamieho Olivera pana Cuketku

Bohužel, Karel Gott a Hanka Zagorová se stále ještě nenechali zlákat k zveřejňování momentek z každodenního života pro své fanoušky. Ale kdo ví, třeba i oni jednou podlehnou. #karelgottforinstagram

No comments:

Post a Comment