Sunday, November 10, 2013

Ovary Miloše Z. - Novodobá politická satira aneb lidová tvořivost bez hranic


Na českém internetu je v poslední době možné dohledat množství obsahů, věnujících se politické satiře. Z mnoha bych vybrala např. stránky infobaden.cz, OLoL fotomontáže na webu okoun.cz a s nimi spojenou facebookovou stránku Ovary Miloše ZemanaV posledních měsících se terčem různých vtipů stal také facebookový profil Zdeňka Škromacha, který ve snaze přiblížit se lidem na sociálních sítích, zavedl své, dnes již pověstné, „Hovory od bazénku“, při kterých osobitým způsobem glosuje aktuální dění v politice i běžná témata všedního dne. Rovněž se snaží své odběratele zaujmout sdílením aktuálních zpráv a svými pravidelnými statusy plnými sluníčka, kafíčka, Moravěnky. Familiárnost jeho vyjadřování mi trochu připomíná Jaromíra Jágra, který své fanoušky na facebooku oslovuje „ahoj hokejová rodino“. V bouřlivé době několika dní po říjnových parlamentních volbách se však na Škromachově profilu vyrojilo vysoké množství negativních a výsměšných reakcí, využívajících právě jeho osobní styl a výrazy (bazének, kafíčko, sluníčko, přátelé). Také z dílny OLoL vyšlo v poslední době mnoho fotomontáží, na kterých se v různých variacích objevuje postava Škromacha sedícího v bazénku,  minulý týden se pak na jeho profilu objevila fotografie s nápisem „Zdeněk Škromach není jen člověk, je to životní styl“ a mnoho dalších podobných. Lidská fantazie sahá opravdu velmi daleko a díky možnostem sdílení obsahů na internetu ještě mnohem dále než dříve, takže každý zvláštní nápad se může dnes dostat od svého tvůrce k obrovskému množství lidí, může být dále přetvářen a upravován. Přes tzv. produsage - pojem A. Brunse, proces, při kterém se uživatel stává zároveň i tvůrcem, je dnes velmi jednoduché vyjádřit se k čemukoliv, čehož lidé velmi rádi využívají např. různými vtipnými výtvory na adresu politiků, což je jedna z cest, jak vyjádřit a veřejně sdílet svůj názor na někoho, na koho jinak nelze mít žádný osobní vliv – např. na prezidenta.

V návaznosti na poslední prezidentskou volbu vznikla v lednu 2013 na Facebooku stránka, která se nazývá Ovary Miloše Zemana. Do dnešního dne získala 21.032 fanoušků. Ode dne jejího vzniku se zde objevují fotomontáže parodující Miloše Zemana,  tzv. memy.  Jedná se o fotomontáže, které jsou doprovázené komentářem, který se  vztahuje k aktuální situaci. V podstatě každý, kdo se trochu orientuje ve společenském dění České republiky či sleduje místní zprávy, by měl sdělení ihned pochopit. Většina těchto fotomontáží se nejprve objevuje na již výše jmenovaném webu okoun.cz v sekci OLoL fotomontáže, poté jsou teprve zveřejňovány na Facebooku. Na web okoun.cz může obrázek umístit v podstatě kdokoliv, je potřeba pouze umístit na dílo nápis OLoL nebo symbol-logo OLoL. Zkratka OLoL dle webu znamená Křesťanská komunita Panny Marie Lurdské (Our Lady of Lourdes).  OLoL má své logo, nápadně se podobající logu firmy ČEZ.
Jak již bylo řečeno, fotomontáže, kterými OLoL přispívá na stránku Ovary Miloše Zemana, velmi pohotově reagují na aktuální zprávy z českých médií, které se nějakým způsobem týkají prezidenta. Řekla bych tedy, že jsou součástí  transmediálního vyprávění, jelikož k nám postava prezidenta promlouvá skrze více mediálních kanálů (autorem pojmu transmediální vyprávění je Henry Jenkins). Memy zpracovávají také  prezidentův vztah k alkoholu a cigaretám, buřtům a dalšímu nezdravému jídlu, vztah k jeho dceři, jeho celkově nezdravý životní styl a též jeho vzhled – trojitou bradu, skelný pohled, nakloněnou hlavu, nestabilní pohyby, kostkovanou košili. Je zde podporován stereotyp vnímající prezidenta jako arogantního alkoholika, který si nebere s nikým servítky. Fotomontáže jsou, jak už bylo řečeno, doprovázeny krátkými větami, které mají vycházet ze Zemanových úst. Velmi často nazývá ostatní idioty.

Např. záběry z doby prezidentské volby, kde si Zeman prosí popelník, jsou na stránce Ovary Miloše Zemana s menšími obměnami parodovány dodnes. Nad mnohými se člověk pobaví, např. Zeman prosící anglickou královnu o popelníček, Zeman jako Adam, jemuž Bůh podává popelníček na slavné Michelangelově fresce Stvoření Adama, která je umístěna v Sixtinské kapli, Zeman jako Darth Vader třímající popelník, Zeman odklepávající popel do nového modelu počítače Mac Pro. Rovněž záběry z prostor České televize, kde Zeman v den svého zvolení zakopl a téměř upadl, jsou na stránce vsazeny do mnoha vyobrazení, která mají za cíl pobavit okolí, je zde vyobrazen padající Zeman jako tančící JohnTravolta ve filmu Pulp Fiction, jako rychlobruslař, jako fotbalista, cyklista, běžec, či zaklíněn mezi větvemi jako slavná Bába pod kořenem z reportáže zpravodajství TV Nova. Novou inspiraci Zeman poskytl, když v květnu 2013 vrávoral nad korunovačními klenoty a spekulace o své opilosti vyvracel tvrzením, že měl virózu. Slovo viróza ihned vešlo do slovníku mnoha Čechů, kteří jej začali ve velké míře používat např. když se při sobotním ránu vzbudili s kocovinou. Lidé na stránku Ovarů  Miloše Zemana začali přidávat přes OLoL nové příspěvky, přibyla např. lahev Becherovky s novým názvem Viroza, motající se Zeman na kovovém laně nataženém přes potok, krabička léku Antabus s prezidentovou podobiznou, Zeman hledící místo klenotů na stůl plný jitrnic, buřtů a prasečíhlavy, Zeman před klenoty nahoře bez, atd. Zdá se, že jakýkoliv projev Miloše Zemana, který zachytí média, je nyní využit takzvaně „na sto způsobů“.


Je třeba říci, že Miloš Zeman rozhodně není jedinou obětí těchto internetových vtípků, např. koláží se spícím Karlem Schwarzenbergem se vyskytlo také hodně. Zdá se ale, že esteticky až nereprezentativní vzhled Miloše Zemana zkombinovaný s jeho osobitým vyjadřováním a politickými kroky ke tvoření všelijakých vtipných příspěvků přímo vybízí. Diskutabilní je, zda je vhodné zesměšňovat např. jeho zdravotní problémy. 

No comments:

Post a Comment