Saturday, November 9, 2013

Vy jste se zase kochal, že jo pane doktore


Jsem velice zaneprázdněna osoba, ovšem kdo v dnešní době není. Co si budeme povídat. Proto patřím mezi snad nejtypičtější konzumenty internetu. Asi ještě nikdy jsem nic nepublikovala (tedy ve střízlivém stavu) a neměla jsem ani trochu odvahy někde napsat komentář k nějaké záležitosti. Pravděpodobně to souvisí s mou stydlivostí a strachem co někdo jiný k mému komentáři napíše. Dost často jsem četla komentáře k různým tématům a přispěvatelé, ať už píší skoro cokoli, tak mají můj obdiv k tomu, že jdou se svou kůží na trh a klidně své myšlenky takto vystaví ostatním, aniž by se báli veřejné popravy. Možná jsem jen přecitlivělá k těmto věcem a je jim zcela jedno názor někoho jiného, možná ne ale dokážou se nad to povznést. Každopádně jsou to jiné typy lidí, než jsem já.

Přestože stále bojuju s nedostatkem času, tak čas od času potřebuji vydechnout, vidět jiný svět a zapomenout na všechno okolo mě. Jako nejlepší útěk od reality považuju filmy. A to nejlépe filmy v kině. Ten zvuk, ta velikost, efekty, všechno působí mnohem realističtěji a snáz tomu člověk uvěří. Asi právě proto jsem si oblíbila webový portál www.csfd.cz , celým názvem Česko-Slovenská filmová databáze. Už sám název napovídá, co se na těchto stránkách píše a je to pravda. Najdete tady filmy, filmy a zase filmy. Jsou tady zcela běžné věci jako programy snad všech televizních kanálů, či programy všech kin, a to nejen v České republice, ale také na Slovensku. Jako samozřejmost k tomu patří popis ke každému filmu, kdo tam hraje, jaký je to žánr a alespoň zevrubný popis příběhu o co se tam jedná. Najdete tady také veškeré novinky vycházející na DVD a Blu-ray. Můžete se tady podívat na ukázky z filmů, tzv. trailery, které sice ne vždy odpovídají tomu, co od filmu můžete očekávat, ale zase naopak se občas, no možná často, stane, že trailer je to nejlepší, co z filmu můžete vidět.  Ovšem může to být i naopak. Ale to už je můj subjektivní pocit a nerada bych někoho ovlivňovala.


Než přejdu k těm nejzajímavějším částem celých stránek, týkajících se obsahu vytvářeného samotnými uživateli. Chtěla bych zmínit ještě další užitečné odkazy, které k tomuto webu neodmyslitelně patří. Je to např. záložka novinky. Tady vám vyjedou všechny novinky, které se k vám chystají. A to ať už do kin nebo na DVD či Blu-ray. Prostě když budete sledovat tuto záložku, tak vám zcela jistě nemá šanci uniknout cokoli ze světa filmu. Pod další zajímavou záložkou můžeme najít všechny tvůrce a hlavně spoustu informací o nich. Od informací ohledně data a místa jejich narození, studijních úspěchů a základních informací o jejich rodičích, také samozřejmě vše z oblasti jejich filmové či herecké kariéry. V kterých filmech hráli, jak byli dobří, zda a jaké ceny získali a spoustu dalšího. No prostě žně pro fanoušky kteréhokoli herce či herečky.
K tomu tady najdete odkaz, kde si můžete vyhledat od roku 1929 až po rok 2013, všechny výherce cen Academy Awards, Golden Globes, Český lev a MFF Karlovy Vary. Takovéto vědomosti se občas hodí, pokud kolem sebe máte filmové fanoušky a znalce a často se s nimi pouštíte do debat na toto téma nebo hrajete společenské hry s filmovou tématikou. Mohu potvrdit, že je to v těchto případech neocenitelný pomocník.
A nachází se tady také záložka s názvem festivaly. Když si ji otevřete, získáte rázem přehled o všech festivalech. Ano, jak jinak než filmových. Více i méně prestižních a známých.

Golden Globe Nominees Announced


Ale teď už opravdu přejdu k tomu asi nejzajímavějšímu. Když si chcete o nějakém filmu udělat obrázek i na základě jiných informací, než které pocházejí od samotných tvůrců. Jako první bych zmínila filmový žebříček. Tady najdete seřazeny filmy a seriály podle oblíbenosti od samotných uživatelů, kteří film či seriál viděli. A už tady začíná část stránek, které vytvářejí samotní uživatelé. Tedy přesněji k produsage. Jak nás s tímto názvem seznámil již Axel Bruns v roce 2008. Kdy výrazem produsage, označil prolínání obsahu již vytvořeného s obsahem, který vytvářejí samotní uživatelé a zapojují se tak do spoluvytváření konečné podoby. Můžete si žebříček samozřejmě ještě sami rozkategorizovat podle vámi zadaných kritérií. Podle žánru, podle období, podle herců či režisérů. Vidíte tam, kolik získal celkově procent úspěšnosti a také kolik lidí se zúčastnilo tohoto hodnocení.  A už se dostáváme k samotným uživatelům. Uživatelů přispěvatelů je tady velká spousta a stejně jako o tvůrcích, tak i o samotných uživatelích se tady můžete dozvědět mnoho informací. Mají také spoustu žebříčků podle variabilních kritérií, ať už oblíbenosti podle krajů, tak podle četnosti jejich příspěvků. Samotní uživatelé si také vytvářejí svůj profil, kdo jsou, z jakého důvodu tady píšou své příspěvky či komentáře, jsou tam uvedena celkem přesná čísla, kolik hodnocení a komentářů mají na svém kontě, svou vlastní filmotéku a nějaké zajímavosti. Každý z komentářů si samozřejmě můžete přečíst, abyste věděli co si myslí o kterém filmu. A tím si můžete udělat alespoň zevrubný přehled o člověku jako takovém, zda byste mohli mít podobný vkus jako on nebo právě naopak je to přesný opak a jeho komentáři se asi při výběru filmu až tolik řídit nebudete.

Řekla bych, že nejčastější využití těchto stránek, tedy aspoň z mého pohledu je, zadat si film, který mě zajímá do vyhledávače a už mi tam po zvoleném filmu vyskáčou komentáře a hodnocení různých uživatelů. A už vidím, kolik procent oblíbenosti ze 100 film má, což je první občas trochu zavádějící číslo a hodnocení, a potom si stačí jen číst komentáře uživatelů, kteří již film shlédli a jaký z něj mají pocit.

Samozřejmě má to svá úskalí. Jak jsem již lehce naznačila o kousek výše. Jak se říká co člověk, to názor a pokud jde o hodnocení umění, tak bývají rozdíly ještě markantnější. Ale to tak máte všude. Ať už byste se zeptali lidí v práci, v hospodě, na facebooku či v posilovně. Tam máte stejné riziko toho, že jeden řekne perfektní, druhý no ujde to a třetí takovou blbost jsem už dlouho neviděl a takhle zbytečně jsem peníze už dlouho nevyhodil. Potom si vyberte názor, který je správný.
A stejně jako časem přijdete na to, s kterým kolegou nejčastěji souhlasíte s názorem na tento druh umění. Tak pokud jste na těchto stránkách častěji, tak časem zjistíte s kterým přispěvatelem jste v názorech na filmy stejná krevní skupina a s kterým se naopak nikdy neshodnete. A zjistíte to tak, že když jste dali na úsudek nějakého uživatele, šli jste na film do kina a měli jste zcela opačný názor, než psal uživatel. Příště už mu asi nebudete slepě důvěřovat a zaměříte se na to, jestli i v příští volbě se budete v názoru také tak znatelně lišit. A po pár takovýchto pokusech už budete vědět, že komentáře od tohoto člověka pro vás nejsou tím správným měřítkem vaší oblíbenosti.
A přesně takovýmto pozorováním a zkušenostmi se potom doberete k tomu, že budete mít své oblíbené uživatele, s kterými máte povětšinou podobný názor a už se zaměříte na jejich komentáře a hodnocení, když si budete vybírat zda stojí za to na film jít do kina nebo bude stačit, až vyjde na DVD, či by bylo pod vaši úroveň si takovýto film třeba jen stáhnout do počítače.

Oggy


Přijde mi to i přes tato úskalí na počátku, jako užitečná věcička. Protože co si budeme povídat, samotný režisér filmu vám nenapíše, že ta pasáž odehrávaná pod vodou se příliš nepovedla a že je tam vlastně vidět jen tma nebo že děj za moc nestál, ale stojí za to vidět ten filmový výkon Keanu Reevese či božské tělo nestárnoucí Sharon Stone. Samozřejmě můžete si přečíst kritiky ve filmových časopisech, v novinách, na jiných portálech či v různých magazínech. Ale takovou směsici názorů a komentářů na jednom místě soustředěnou a ještě z mého pohledu vcelku povedeně organizovanou asi jen tak někde nenajdete.
Stejně tak je neocenitelnou součástí diskuze. Tam si můžete psát s kýmkoli a téměř cokoli. Samo sebou se drtivá většina příspěvků točí kolem filmů. A vzhledem k tomu, že uživatelé jsou často odborníci na filmy na slovo vzatí, takže pokud nevíte z kterého filmu je hláška „Teď bych si dal přece jenom něco k pití, jestli by něco bylo? No máme tady výborný koláčky.“ tak se tam prostě zeptáte a do chvíle budete mít odpověď. To ještě nic není, ale viděli jste nějaký film a úplně jste zapomněli, jak se jmenoval nebo kdo ho režíroval. Napište jen něco málo, na co si z filmu pamatujete nebo pošlete obrázek a do chvíle máte nejen název filmu, ale také odkaz, kde ho můžete v tuto chvíli vidět nebo sehnat či jakýkoli jiný poznatek k danému filmu.



Forrest Gump-forrest-gump-2.jpg
 

Pokud patříte mezi aktivní uživatele, tak samozřejmě můžete taktéž ohodnotit kterýkoli film a přidělit mu při nejlepším hodnocení pět hvězdiček nebo žádnou. Nebo jej dokonce nazvat odpad. Ano možná trochu drsné označení, ale není až tak výjimečné. Můžete tam napsat svůj vlastní názor na to, co jste viděli a buď ostatní uživatele či konzumenty nalákat k tomu, aby se na film šli také podívat nebo naopak je varovat před naprostým propadákem. Když budete komentovat častěji, určitě si vás nebo naopak vy najdete své spřízněné duše. Jsou to většinou lidé, kteří mají podobný vkus a jejich komentáře a názory na filmová díla jsou často dosti podobná. Uvidíte, kdo váš profil navštívil, kdo si vás dal do oblíbených. Můžete si do profilu nastavit, kteří jsou vaši oblíbení herci, režiséři, filmy, pořady, uživatelé a také své kontaktní údaje na ICQ, skype, twitter. A můžete si tak se svými oblíbenci o filmových trhácích psát i přes jiné komunikační kanály a sociální sítě. Takže se zde vlastně můžete i celkem dobře seznámit s někým s podobným zájmem o filmové umění.

Spolu s ostatními uživateli tak vytváříte žebříček filmů, které jsou nejoblíbenější a které jsou naopak naprostý odpad. Sdílíte své poznatky a postřehy, tudíž se dá hovořit o kolektivní inteligenci. Jeden se víc vyžívá v Marvelovkách, jiný ví zase vše i ze zákulisí o trilogii Pánu prstenů a třetí zná snad každou hlášku ze všech českých komedií. Najdou se zde různí lidé, ale mají jedno společné a to je vztah k filmovým dílům, jako takovým. Ať už více či méně kritický či naopak nadšený. A společně z velké části spoluvytvářejí tuto filmovou databázi.
Pro všechny je tady také záložka zvaná bazar. Jak už název znatelně napovídá, tak tady můžete najít i to co jste mysleli, že už nikdy nenajdete. Ano, můžete zde koupit film od jiného uživatele, který ho nabízí k prodeji nebo přesně naopak, můžete vy prodat něco, co už třeba nechcete nikdy ani vidět, ale přesto je vám líto to jen tak hodit do popelnice.

Věřím, že tyto stránky již navštívila drtivá většina z vás, jsou založeny již od roku 2001 a tak je to opravdu velká filmová knihovna nejen filmů, ale také názorů.
Jak jsem již psala na začátku, nepatřím k těm kteří by se o svůj názor dělili s ostatními a tím je i svým způsobem ovlivňovali, avšak přesto jsem neodolala se tady přihlásit, abych mohla využívat všech potenciálů, které tato databáze má a seč má některá úskalí, tak jsem s ní vesměs spokojená a nedám na ni dopustit.
Takže pokud už jste také přesyceni tím, co nám předkládají filmoví režiséři a producenti, tak než se pro nějaký film rozhodnete, tak zkuste zabrousit na tyto stránky. Ano, pokud se do nich ponoříte, můžu vám garantovat, že na nich nějaký ten čas strávíte. Ale na druhou stranu jsem si jistá, že zde najdete to, co hledáte. A vítejte ve světě filmů.

1 comment:

  1. Trochu moc popisné vznledem k tomu, že ČSFD není nic mic nového.

    ReplyDelete