Sunday, November 10, 2013

Smažba na vlně kolektivní inteligence

Smažený sýr je česká gastronomická specialita, která vznikne smažením obalovaného sýru. Typicky se používá eidam, ale může se připravovat i ve variacích s hermelínem, nivou aj. Podle Wikipedie je “snadný a rychlý na přípravu” a údajně též “dobře zasytí”. V mnohých restauračních zařízeních nevalné úrovně se jedná o jediné dostupné vegetariánské jídlo. Spousta vegetariánů je nucena požívat právě jej, což se může na jejich zdraví negativně projevit. „Vzhledem k tomu, že se jedná o smažené a relativně tučné jídlo, jehož příloha navíc často bývá taktéž smažená, je považováno za nepříliš zdravé, zvláště pak při časté konzumaci.”
Necyklopedie uvádí, že smažený sýr je krycí název pro podrážku od bot a v době války se používá jako válečná zbraň hromadného ničení (tzv. Temný rytíř Smažák).

Tomuto významnému českému fenoménu se věnuje tým profesionálních sýrových testerů ze severu Čech. Na recenzích tohoto pokrmu si založili kariéru prostřednictvím ultimátního serveru smazky.cz, kde naleznete „vše co jste kdy chtěli vědět o smažáku, ale báli jste se zeptat“. Hodnotící tým je složen z několika členů, kterým nechybí odvaha vydávat se do drsného prostředí vytvářeném neochotným personálem většiny českých restauračních zařízení a nasazovat život při testování zbraní hromadného ničení. Podrážky jsou testovány podle propracovaného systému složeného z několika hledisek. Hodnocení ale nepodléhá pouze samotný smažený sýr, ale kompletní jídlo s přílohou a tatarkou. Testované parametry jsou následující:
  • Propečenost
  • Velikost porce sýru
  • Velikost přílohy
  • Nabůstřenost oblohy
  • Celkový vzhledový dojem
  • Vůně
  • Chuť
  • Kvalita a množství tatarky

Jednotlivým parametrům přiřazuje testér body od 0 do 10. Jako takový extra bonus autoři vymysleli parametr s názvem „individuální potěcha“ se škálou od mínus 20 do kladných 20 a může s výsledným hodnocením pěkně zamíchat. Do celkového výsledku se tak může promítnout i nálada strávníka, ochota personálu, atmosféra zařízení, jeho čistota apod. Každou recenzi provází komentář komise, strávníka a celkový verdikt. Nechybí ani údaje o ceně pokrmu, přesném termínu testování a identifikátor hodnotitele. Hodnotitelé jsou známí pouze pod zkratkami. Do budoucna by měl mít každý testér svůj vlastní profil, který čtenáře přesvědčí o jeho nezávislosti a objektivnosti. V současnosti má profil kompletní pouze hlavní hodnotitel AD. Můžeme se o něm např. dozvědět, že jeho zvláštním znamením je závislost na tatarce a že mu nechybí absolutní vytříbenost chuťových buněk. AD je zakládajícím členem týmu Smažky.cz a jeho posláním je „zasadit se o imprůvment v českém a potažmo světovém gastronomickém a gastrointestinálním oboru smažených sýrů. Jeho exkvizitní chuť a vyhlášená profesionalita budí postrach v restauratérech a hospodských po celé republice.” (server smazky.cz)

Pro testování musí mít člověk vlohy

Všechny recenze doplňuje série fotek zachycující jak samotné jídlo, tak strávníka a interiér. Pro lepší představu velikosti jídla v reálu je na fotografiích použit srovnávací subjekt – krabička cigaret.



Tým vydal svou první recenzi již v srpnu 2009. Během svého působení navštívil několik restauračních zařízení napříč Libereckým krajem. V současné době tým bohužel není příliš aktivní, neboť většina členů se vzpamatovává z následků požívání smažáků.

Recenze poukazují na špatnou kvalitu smaženého sýru, potažmo celkovou kvalitu stravování v českých hospodách.

„Mělo to s dobrým smažákem asi tolik společného jako házená s kosmonautem. Chuť a vůně strašná. Tatarka se nedala.”
“Průměrný sýr v průměrné restauraci, navíc relativně drahý. Doporučujeme pouze dlouhodobě hladovějícím lidem.”
„Z počátku sýr vypadal velmi lákavě a nadějně. Chuťově se ovšem jednalo o podprůměrný zážitek. Přílohy bylo sice dost, ale byla spálená na uhel, spíš bych to nazval Bramborové dlažební kostky. Mínusové body za špatnou tatarku.“

Koncept hodnocení je založen na principu kolektivní inteligence. Tým zkušených testérů pracuje ve skupině lépe a jejich poznatky jsou validnější než v případě práce jednotlivce. Autorem konceptu kolektivní inteligence je Pierre Lévy. Dobrovolní zájemci se mohou do hodnocení sami zapojit. Autoři projektu ovšem varují, že přestože se může zdát zdraví nebezpečné testování jako nejobtížnější část úkolu, sepsání recenze je mnohem záludnější než se na první pohled zdá.

Fanoušci mohou obsah webu komentovat, „lajkovat“ či „šérovat“ na Facebooku a podrobovat ho tak procesu nazývaným jako produsage. Autorem tohoto konceptu je Axel Bruns. Podle něj jde o boření hranic mezi uživatelem a tvůrcem, kdy je uživateli umožněno být tvůrcem. Tým Smažky.cz by do projektu rád zapojil širokou veřejnost a věří, že obsah webu bude uživateli do budoucna čím dál více utvářen.



No comments:

Post a Comment