Sunday, November 10, 2013

Já jako produkt?

Jako typický příklad fenoménu produsage se uvádí internetový portál wikipedia.org. Uživatelé zde mohou obsah nejenom „use“, tedy využívat, ale také „produce“, tedy vytvářet či doplňovat. Obsahem jsou zde faktické informace, které dohromady vytváří ucelenou internetovou encyklopedii. Stejně tak na sociálních sítích jako jsou Facebook nebo Twitter uživatelé vytváří a zároveň přijímají informace, které však nemají tak formalizovaný charakter jako ty na Wikipedii. Jsou to nejčastěji osobní zážitky, názory či hodnoty uživatelů sítě. Na jednom místě vytvářet a současně přijímat lze dále takové obsahy jako fotografie (Instagram, Pisacaweb) videa (youtube.com), vlastní texty (blog.idnes.cz), cestovatelské tipy (tripadvisor.com) nebo třeba recepty (recepty.cz, allrecipes.com). Jiné servery vytváří tzv. úložiště, kde je možné uložit a naopak odebrat množství nejrůznějších obsahů různých formátů. U nás je typickým představitelem takového úložiště server ulozto.cz.
Produsage se ale nemusí týkat jen myšlenek, informací, znalostí a jiných mediálních obsahů, ale také hmotných věcí. Něco přes internet získat a na stejném místě naopak zase něco udat je trendem, který se neustále rozvíjí a bere na sebe nové podoby a formy. Typickým příkladem je internetový portál ebay.com, kde lze zakoupit cokoliv od šperků, přes knihy až po živá zvířata. Vznikají také weby, které se specializují na určité druhy produktů, jako například votocvohoz.cz, kde lze zakoupit oblečení, obuv či módní doplňky z druhé ruky a také inzerovat kousky z vlastního šatníku.
Nyní se dostáváme k tomu, na co poukazuje titulek tohoto článku. Když je možné vyměňovat a sdílet informace a věci, je také možné udělat „produkt“ sám ze sebe a svých schopností? Možné to samozřejmě je, a to v mnoha různých oblastech. Třeba tradiční internetové seznamky bychom sem jistě mohli zařadit. Lidé si na seznamkách vytváří vlastní profily a následně si prohlíží profily ostatních uživatelů a hledají mezi nimi někoho, s kým by se chtěli sblížit ať už ve virtuálním, nebo reálném světě. Seznamek je dnes na internetu nepřeberné množství. Vedle klasických seznamek pro všechny (seznamka.lide.cz, edarling.cz) existují také seznamky zaměřené na určité skupiny lidí, například na gaye a lesbičky (gay.com), nábožensky smýšlející jedince (seznamka.katolik.cz, jdate.com), vyznavače vesnického způsobu života (muddymatches.co.uk) či erotické seznamky (erotickykontakt.cz). Začínající fotografové a modelky se dávají navzájem „k dispozici“ na základě tzv. TFP principu, kdy ani jeden za poskytnutí fotografie nebo za pózování tomu druhému nic neplatí a tak si usnadní nastartování kariéry. Tak funguje produsage například na webu tfpmodels.net. Velice oblíbený mezi cestovateli, kteří mají hluboko do kapsy je server couchsurfing.com. Členové této komunity nabízí lidem, kteří přijíždí do jejich města ubytování zdarma. Odměnou jim je pouze příjemná společnosti z cizích krajin, případně suvenýr z domova, pozvání na kávu nebo třeba pouhý dobrý pocit a vědomí, že při vlastních cestách někdo na stejném principu také pomůže. Předpokládá se právě to, že sami cestovatelé se „na oplátku“ stanou hostiteli a nabídnou svůj „gauč“ někomu, s kým se předtím spojí na couchsurfing.com. Na cestovatele jsou také zaměřeny tzv. „spolucestovatelské“ projekty. Tito cestovatelé sice mohou mít peníze, ale nemají je s kým na svých cestách utratit. Proto prostřednictvím internetu hledají někoho, s kým by mohli realizovat své cestovatelské plány. Tak tomu je například na portálu hedvabnastezka.cz nebo spolucestovani.cz. Existují také pokusy o vzájemnou výměnu dovedností a zkušeností. Uživatel takové služby provede určitou práci, ve které se vyzná a od toho, pro koho takovou službu provedl, dostane zase něco, na co by sám nestačil.

Takové internetové servery, které „obchodují“ s uživateli samotnými, jejich možnostmi, dovednostmi a praktickými zkušenostmi, mají do budoucna jistě velký potenciál. Sází zejména na to, že získat něco takovýmto způsobem je velice praktické, jednoduché a mnohdy také daleko levnější než tradiční cesta. Seznámit se přes internet se zdá být velice snadné. Do svého profilu pouze zadáte údaje o sobě a pak jednoduše hledáte někoho, kdo se svými údaji co možná nejvíce shoduje s vaší představou o ideálním partnerovi. Čím vyšší shoda, tím menší riziko budoucí deziluze. Některé seznamky dokonce na základě vložených charakteristik automaticky vygenerují ideální protějšek. Fotomodeling na TFP bázi může zase značně usnadnit začátek kariéry, který je právě u fotografů a modelek často velice obtížný. Schopnosti, osobní předpoklady, originální nápady a ostré lokty už dnes k vybudování stabilní kariéry přestávají stačit. Významnou roli hrají také peníze a kontakty, bez kterých je takový start značně ztížen. Dohoda mezi fotografem a modelkou o tom, že si ani jeden nebude za svou práci nic účtovat, proto umožňuje vytvořit si portfolio, se kterým se pak může fotograf či modelka pustit do dalších profesních kroků. Couchsurfing je ideálním řešením pro ty, kterým nevadí vzdát se na svých cestách části soukromí. Může se stát, že cestovatel spí s hostitelem v jednom pokoji. Rozvrhnout si vlastní čas se také může stát obtížnějším, protože je třeba vše koordinovat s hostitelem, který vlastní klíče a přirozeně ne vždy je ochotný podělit se o jejich kopii s neznámým člověkem. Otázka bezpečnosti je samozřejmě také na místě, i když server disponuje nástroji, kterými lze ověřit důvěryhodnost jeho uživatelů. Hostitelé si například mohou nechat za poplatek ověřit svou adresu. Jestliže se u profilu hostitele nachází samé pěkné reference od jeho minulých hostů, je to také znamení toho, že se zřejmě není čeho obávat. Takovým přespáním u člověka domluveným přes couchsurfing.com lze znatelně ušetřit. Je totiž oficiální politikou serveru, že hostitelé by si neměli za své služby nic účtovat. Hostitelé se také často uvolí poskytnout svým hostům cenné rady ohledně místa, které jako jeho obyvatel dobře znají, nebo jim dělat přímo průvodce. A ti, kteří často vyjíždí do zahraničí, jistě vědí, že společnost „domorodce“ je při cestách nedocenitelná. 

1 comment:

  1. Vcelku dobré zamyšlení, ale to formátování a design by mohlo být lepší.

    ReplyDelete