Sunday, November 10, 2013

„Miláčku, uvař večeři.“ - „Tak si ji objednej, ne?“

Na internetu už dnes nemusíme jen nakupovat elektroniku, či  kosmetiku. Už dávno si můžeme nakoupit čerstvé potraviny, ale také si jídlo objednat. Jeden z portálů však vyhnal objednávání jídla přes internet ještě o level výše. Řeč je o damejidlo.cz

Uvařit si můžu i sám, nebo ne?
Portál damejidlo.cz začal napřed relativně nenápadně a mluvilo se o něm hlavně proto, že jeho zakladatelem je Tomáš Čupr, tedy majitel Slevomatu (prvního slevového portálů v ČR). Postupně se však začal rozjíždět a dnes má jeho Facebook skupina skoro 100 000 fanoušků.
Spousta lidí si říká, že nemá důvod objednávat přes internet, když si může jídlo uvařit doma a ví díky tomu, z čeho přesně jídlo uvařil. Ovšem damejidlo.cz vyvolalo u nás podle mě větší zájem o fenomén objednávání jídla přes internet. A proč? Damejidlo totiž není jen jednou restaurací, nýbrž na jednom místě nabízí výběr stovek restaurací pro města po celé ČR. Stačí zadat Vaší adresu a za pár sekund už vidíte, které restaurace Vám můžou jídlo dovézt až pod nos.  To však není vše.



Slovo zadarmo v Čechách vždy zapůsobí
Jedním z hlavních důvodů, proč je také možná tento portál tak populární je skutečnost, že Vám Vaši první objednávku vlastně zaplatí oni. Každý nový uživatel dnes totiž dostane 100kč na první objednávku. K tomu navíc za každou další objednávku dostáváte další kredity (použitelné jako sleva) na další objednávky, čímž se rozjíždí kolotoč, který v České republice prostě funguje. Dobrým příkladem může být nedávná soutěž, ve které byla možnost vyhrát půl roku konzumace na tomto portálu zdarma. Výherkyně byla ochotna dělat 3 objednávky denně po dobu více než měsíce, utratit tak desítky tisíc, jen aby potom mohla půl roku jíst zadarmo. Tomuto portálu se tak nedá rozhodně upřít celkem povedený marketing. Funguje zde totiž i tzv. garance spokojenosti. Pokud Vám přijde jídlo studené, jednoduše zavoláte nebo napíšete a dostanete zpět všechny nebo část peněz.

Facebookem k úspěchu
Nemít dnes Facebook stránku pro svojí firmu nebo webové stránky, znamená už třeba jen poloviční úspěch. To si majitelé damejidlo.cz moc dobře uvědomují, a tak byla jejich Facebook stránka založena v podstatě současně se založením tohoto portálu. Na této stránce uvádějí pravidelně akce, které portál nabízí.
Jednou ze zajímavostí je také tzv. Šťastná hodinka. Když se vyhlásí tato akce, danou hodinu jsou všechny objednávky do určité hodnoty zdarma. Tato akce musela být kvůli podvodům určitých uživatelů časem částečně omezována, ale stále jednou za čas funguje.  Navíc na jejich Facebook přibývají vždy v časech před obědem nebo večeří lákavé příspěvky ukazující šťavnaté burgery, těstoviny, pizzy, atd. A kdo by si pak neobjednal.



Věrnost se vyplácí
Damejidlo.cz nabízí také, jako jediný český portál zaměřující se na rozvoz jídel z více restaurací, věrnostní program. V tomto programu hraje roli počet objednávek za posledních 30 dní. Dostanete potom více kreditů (korun) za každou objednávku, můžete za více objednávat i během šťastné hodinky,  ale dostanete třeba i poukazy na portál Slevomat.

Návyková zábava
Tohle vše dohromady vyvolalo u Čechů boom v objednávání jídla přes internet. Všechny výhody dohromady prostě působí motivačně a lákají k tomu, objednat si zase příště, aby přece kredity a další objednávku nepropadly. Může to znít až směšně, ale spoustu lidí může 20 kč na další objednávku motivovat k tomu objednat si jídlo za 300kč, jen aby slevu využilo. Ovšem za tuto objednávku dostane další kredity a tak stále dokola. Majitelé si podle mě moc dobře uvědomují, že tento systém funguje. Však víme, jak dokáže zafungovat sleva jedné nebo dvou korun na máslo v Kauflandu.



Změna domácnosti a prázdné restaurace?
Otázkou je, zda vlastně celý tento portál nepřispívá k lenosti lidí. Přeci stačí sedět doma, zapnout internet a objednat si jídlo až před dveře. Damejidlo.cz nebude však nikdy nahrazovat restaurace už jen z jednoho prostého důvodu, kterým je cena. A to hned ze dvou hledisek. Za prvé je podle dostupných informací provize damejidlo.cz za objednaná jídla přes ně až 40%. To odradí mnoho restaurací od toho, aby se na tomto portálu vůbec objevily. Za druhé platíte v mnoha případech také samozřejmě dopravu. Tento portál sice rozhodně není jen pro horních 10 000, ale některé restaurace se v kombinaci s cenou dopravy stávají pro večeři pro normální rodinku nepoužitelné. Najdeme zde i restaurace s rozvozem zdarma a levnějším jídlem, jenže tím už se nám výběr hodně zužuje a často je to i na úkor kvality jídla.

Odpověď na otázku, zda damejidlo.cz použít nebo ne je složitá. Rozhodně to je služba, která může někdy přijít hodně vhod. Ušetří spoustu času i práce a dokáže tak vyřešit například momentální časovou tíseň nebo prázdnou lednici, a to i v noční hodinu. Ke všemu je však třeba i přistupovat s rozumem a nehnat se honem do objednávky jenom proto, aby Vám nepropadlo 10kč.

No comments:

Post a Comment